Ο οίκος αξιολόγησης FTSE Russell περιέλαβε χθες, στην τακτική του αναθεώρηση της ταξινόμησης αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Πρόκειται για το δεύτερο οίκο, μετά τον S&P DJI, που θέτει σε watchlist την ελληνική αγορά, σε μία ενθαρρυντική εξέλιξη για τα κεφάλαια που μπορεί να προσελκύσει η Λεωφόρος Αθηνών.
Από την άλλη και παρά τη θετική εικόνα και τα μικρά κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν έδειξε να «συγκινείται» από τη θετική ανακοίνωση του οίκου FTSE και ο γενικός δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και σε κίνηση μέσα σε ένα στενό εύρος, με τους πωλητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις στο δεύτερο μισό των συναλλαγών.
Η εικόνα επιδεινώθηκε, όταν οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες στον τραπεζικό κλάδο, που και σήμερα ηγήθηκε της κίνησης προς χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,17% του τραπεζικού δείκτη.
Υπό σημαντική πίεση και η Τράπεζα Κύπρου (BOCHGR) -10,52%, λόγω του placement για το 3%, που πραγματοποιήθηκε στα 4,20 ευρώ, ενώ σήμερα πέρασαν από το Χ.Α. και τα “πακέτα”.
Με όλα τα παραπάνω και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας αγοράς, με τον γενικό δείκτη να μην μπορεί να ξεφύγει πειστικά από το κανάλι που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο μήνες και με σαφή την υποαπόδοση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών.
Το Χ.Α. συνεχίζει να επιδεικνύει συμπτώματα μεγάλης κόπωσης και δείχνει αποκομμένο από το κλίμα των διεθνών αγορών, τουλάχιστον όταν οι τελευταίες κινούνται ανοδικά.
Σύμφωνα με αναλυτές, «ασχέτως με τις επιμέρους διορθώσεις των διεθνών αγορών, οι περισσότεροι από τους διεθνείς δείκτες - σηματωρούς βρίσκονται πλησίον των ιστορικών υψηλών τους. Αντίθετα, η ελληνική αγορά συνεχίζει να ταλανίζεται από τις αρρυθμίες που προκαλούν οι τεράστιες ανάγκες ρευστότητας, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της ΕΤΕ, ξεκίνησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, έως 200 εκατ. ευρώ, η ομολογιακή έκδοση της Metlen, έγινε το placement της BOCHGR και ακολουθεί η Α.Μ.Κ. της Attica Bank. Την ίδια ώρα, οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, από πλευράς αριθμού τίτλων, είναι στην ουσία εκτός αγοράς και μόνιμα εκτός κλίματος».
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το πενταετές πράσινο ομόλογο της Metlen. Η εισηγμένη «σηκώνει» τελικά από τις αγορές 750 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για άντληση 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο της έκδοσης να υποχωρεί τελικώς στα επίπεδα του 4%, έναντι της αρχικής καθοδήγησης για επιτόκιο 4,5%.
Το σύνολο των ενεργών tradersπεριμένει την επόμενη κίνηση του τραπεζικού κλάδου και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «στο γράφημα του ΔΤΡ, φαίνεται ότι χρειάζεται κατοχύρωση των 1287 μονάδων, για να πάρει μία μεσοπρόθεσμη καλύτερη τάση και παράλληλα συντήρηση των 1200 μονάδων αν δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κίνησης προς χαμηλότερα επίπεδα. Οι 1245 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση».
Υψηλότερη τιμή-στόχο τα 27,40 ευρώ και σύσταση «buy» δίνει για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Axia, μετά την έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού από τη θυγατρική της «Νέα Αττική Οδός ΜΑΕ» και την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο της Latsco με ποσοστό 10%.
Από την άλλη, η Wood & Company ξεκινά εκ νέου την κάλυψη του ΟΠΑΠ, με αξιολόγηση «buy» και τιμή - στόχο τα €18,9 ευρώ.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα έσοδα, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη του ΟΠAΠ θα παρουσιάσουν ρυθμό αύξησης 4% για την περίοδο μεταξύ 2023 και 2026» αναφέρει η Wood.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.430,77 (+0,24%) και 1.418,38 μονάδων (-0,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.419,27 μονάδες (-0,56%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 205,5 εκατ., από τα οποία τα 87,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,73%), CocaCola (+1,12%) και Jumbo (+2,10%, σύμφωνα με ανακοίνωση, “αύξηση πωλήσεων κατά 6% καταγράφει για το Σεπτέμβριο ο όμιλος Jumbo, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, οι πωλήσεις του ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 7% περίπου).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι AlphaBank (-1,23%), Εθνική (-1,95%), HelleniQ Energy (-1,06%), Motor Oil(-1,89%), Autohellas (-2,99%), TITC(-1,04%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι ΑΣΤΑΚ (+5,43%), Foodlink (+5,16%), Βιοκαρπέτ (+4,22%) και Realcons(+2,60%).