Η έκθεση της JP Morgan δεν είναι ούτε για χαρά, ούτε για λύπη
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
Χρηματιστήριο Αθηνών

Η έκθεση της JP Morgan δεν είναι ούτε για χαρά, ούτε για λύπη

Με πιέσεις ξεκίνησε και αυτή η χρηματιστηριακή εβδομάδα με τους επενδυτές να δοκιμάζουν τις στηρίξεις του Γενικού Δείκτη του ΧΑ γύρω από τις 1410 μονάδες. Η πρωινή υπέρβαση των 1420 μονάδων, απώλεσε τη δυναμική της και ακολούθησε μια διολίσθηση των τιμών κυρίως των τραπεζικών μετοχών, που έχουν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη μετά και την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ. 

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης παρακολουθεί από κοντά τη χαμηλή μεταβλητότητα και το κλίμα επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η έκθεση της JPMorgan σχετικά με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης FTSE Russell για την ένταξη του Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) που πιθανά θα οδηγήσει στην επάνοδο της Ελλάδας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων (developed) αγορών, δεν ήταν ενθαρρυντική και εξ αυτού βάρυνε το κλίμα.

Στο χθεσινό άρθρο εδώ, είχαμε χαρακτηρίσει πρόωρο και άκαιρο τον ενθουσιασμό για τη μελλοντική αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί το συντομότερο σε 18 μήνες. Η έκθεση της JPMorgan ήρθε να εστιάσει στο πιο σημαντικό και ουσιαστικό σημείο των επιπτώσεων της αναβάθμισης. Δηλαδή στις εκροές και στις εισροές κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν μετά από την αναβάθμιση, αφού θα μεταβληθεί το είδος των θεσμικών επενδυτών που επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  

Θα αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις προηγμένες αναδυόμενες (advanced emerging) αγορές και θα εισέλθουν οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές.

Τι από όλα όσα ανέφερε στην έκθεση της η JPMorgan μπορεί να φόβισε τους επενδυτές, χθες; Το τελικό ισοζύγιο των εισροών και των εκροών, που σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα θα είναι αρνητικό. Δηλαδή θα είναι περισσότερα τα κεφάλαια που θα αποχωρίσουν, από τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διεθνής ιστορία έχει δείξει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα, είναι πως η πορεία προς την επίσημη μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές θα είναι θετική για τις τιμές των μετοχών. Διότι τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τα funds των αναπτυγμένων αγορών είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων funds που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Επομένως, συνήθως οι εισροές είναι μεγαλύτερες από τις εκροές. Ωστόσο, στους υπολογισμούς αυτούς υπεισέρχεται και η στάθμιση που θα έχει η χώρα μας, στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών, σε σχέση με τη στάθμιση που είχε στην προηγούμενη χαμηλότερη κατηγορία. Αλλά και ο αριθμός των μετοχών που συμμετέχουν στην τελική διαμόρφωση των δεικτών.

Σύμφωνα με την έκθεση της JPMorgan, στον δείκτη  «FTSE Emerging Markets» συμμετέχουν 33 ελληνικές μετοχές, ενώ στον «FTSE Developed Markets Standard» και στον «FTSE Developed Markets Small Cap», θα ενταχθούν συνολικά 29 μετοχές. Παράλληλα, η συνολική στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) έναντι 52 μονάδων βάσης (0,52%) που είναι τώρα η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Ξετυλίγοντας το σενάριο της η JPMorgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των εκροών θα ανέρχεται στα $1,83 δισ. και των εισροών στο $1,75 δισ. Αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα αρνητικό κενό της τάξης των $75 εκατ. ευρώ.

Είναι όμως έτσι; Όχι απαραίτητα. Όπως είχαμε αναφέρει στο χθεσινό σχετικό άρθρο, κάθε προσπάθεια υπολογισμού των εισροών που θα προκύψουν και το τελικό ισοζύγιο που θα υπάρξει, είναι πρόωρη, άκαιρη και επισφαλής. 

Για παράδειγμα, στους πίνακες που συνοδεύουν την έκθεση της JPMorgan απουσιάζει, για παράδειγμα, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (BOHHGR) που μόλις εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, της οποίας η μελλοντική κεφαλαιοποίηση θα της επιτρέψει σίγουρα να ενταχθεί στον «FTSE Developed Markets Small Cap». Αντίθετα, στον πίνακα φιγουράρει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και η οποία είναι πολύ πιθανό, να τεθεί εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό. Αυτά τα τρία παραδείγματα και μόνο, αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια τελικού απολογισμού ενός γεγονότος που θα συμβεί μετά από τουλάχιστον 18 μήνες, με βάση σημερινά δεδομένα, δεν οδηγεί απαραίτητα σε ασφαλή συμπεράσματα.

Επομένως, η απόφαση του οίκου αξιολόγησης FTSE Russell για την ένταξη του Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) που πιθανά θα οδηγήσει στην επάνοδο της Ελλάδας, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων (developed) αγορών, δεν πρέπει να συνοδεύεται ούτε από υπέρμετρο ενθουσιασμό, αλλά ούτε από απογοήτευση. Έχει να κυλήσει αρκετό χρηματιστηριακό νερό στο μύλο των επενδύσεων, μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή της τελικής απόφασης για την αναβάθμιση και για την αλλαγή κατηγορίας της Ελλάδας.