Ύστερα από πολλούς μήνες, αποδείχθηκε πως οι υποψίες της χρηματιστηριακής αγοράς και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν τελικά βάση. Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και των βασικών μετόχων της Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο μίας από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Θεωρώντας πως δεν θα προκύψει κάποιο έκτακτο γεγονός και θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες άδειες μέσα στο προβλεπόμενο εξάμηνο και πως θα βρεθεί το ποσοστό 2,32% του μετοχικού κεφαλαίου που υπολείπεται για να συγκεντρωθεί το 67% που πρέπει να αγοράσει η Masdar προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της συμφωνίας, κάποια στιγμή στις αρχές του 2025 όλοι οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΤΕΝΕΡΓ θα έχουν την ευκαιρία να τις πουλήσουν στα 20 ευρώ.
Πριν φτάσουμε όμως στο τελικό στάδιο, καλό είναι πρώτα να δούμε τι σημαίνει αυτή η συμφωνία, ξεκινώντας από την ταυτότητα του αγοραστή. Η Masdar είναι η ηγετική εταιρεία των ΗΑΕ στον χώρο της καθαρής ενέργειας. Ελέγχεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της χώρας και πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου είναι ο Sultan Al Jaber, υπουργός βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ και πρόεδρος της COP28, δηλαδή της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που έγινε στο τέλος του 2023 στα ΗΑΕ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη και εξαιρετικά σοβαρή επιχείρηση με παρουσία σε 40 χώρες, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ με δυναμικότητα 100 Gigawatt μέχρι το 2030. Η απόφασή της να εξαγοράσει την ΤΕΝΕΡΓ έχει άμεση σχέση με αυτόν τον στόχο και με την επιθυμία της να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και οπωσδήποτε αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη πως ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και οι προοπτικές του είναι πολύ θετικές.
Τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα καταβάλει η Masdar στο σύνολο των μετόχων της ΤΕΝΕΡΓ εφόσον τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, δεν είναι τα μόνα χρήματα που θα επενδύσει η εταιρεία από τα ΗΑΕ. Είναι βέβαιο πως θα στηρίξει όσο χρειαστεί την εξαγοραζόμενη εταιρεία για να προχωρήσει στις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για να πετύχει τον δικό της στόχο, ο οποίος είναι να φτάσει τη δυναμικότητα των 6 Gigawatt σε παραγόμενη ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές το 2030 (στο τέλος του 2023 η δυναμικότητα των εν λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας ήταν 1,2 Gigawatt).
Όπως αναφέρεται σαφώς στην επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συνοδευτεί από σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την επίτευξη του net zero. Είναι σίγουρο πως η παρουσία της Masdar θα βοηθήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να πετύχει τους στόχους της χωρίς να ανησυχήσει για το πως θα χρηματοδοτήσει όλα τα σχέδιά της, και αυτό είναι κάτι καλό για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αλλά και για την Ελλάδα που χρειάζεται ισχυρές επιχειρήσεις στον τομέα των ΑΠΕ.
Το θέμα μας όμως δεν είναι τόσο το τι θα γίνει από εδώ και πέρα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ούτως ή άλλως είναι πολύ πιθανό να φύγει από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τη χώρα και τη χρηματιστηριακή μας αγορά. Χωρίς αμφιβολία, μία επιχειρηματική συμφωνία τέτοιου μεγέθους είναι μία σαφής απόδειξη πως στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές εταιρείες που προσελκύουν σοβαρούς μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η αξία αυτής της εξαγοράς, αν υπολογίσουμε και τον δανεισμό της εξαγοραζόμενης που θα αναλάβει η Masdar, είναι 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή ένα ποσό που «ακούγεται» και σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση, αυτή η συμφωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.
Μία τέτοια είδηση βάζει την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο επίκεντρο του διεθνούς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και δείχνει πως υπάρχουν πραγματικές αξίες στο ελληνικό χρηματιστήριο και γενικά στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο μάλιστα deal είναι διπλά χρήσιμο. Από τη μία «αποζημιώνει» με ένα πολύ καλό τίμημα όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι στην πλευρά των πωλητών και από την άλλη σηματοδοτεί και την πραγματοποίηση πολλών σημαντικών επενδύσεων με την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων για τα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται δηλαδή για μία εξαγορά μίας «έτοιμης δουλειάς» όπου οι αγοραστές απλώς θα εισπράττουν μερίσματα για τα επόμενα χρόνια χωρίς να κάνουν νέες επενδύσεις.
Φυσικά, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα βοηθήσει και την εταιρεία μέσα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, δηλαδή τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), η οποία θα εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 880 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Στην παρούσα περίοδο, αυτό το ποσό θα βοηθήσει πολύ τη μεγαλύτερη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία να εκτελέσει με ταχύτητα και ασφάλεια το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Πέρα από το ότι αυτό είναι κάτι πολύ καλό για τους μετόχους της και τους εργαζόμενους στον όμιλό της, πρέπει να τονίσουμε πως είναι καλό και για την ελληνική οικονομία που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ισχυρές κατασκευαστικές εταιρείες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων που έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν. Όπως διαβάσαμε και στην επίσημη ανακοίνωση, η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ως στόχο να γίνει ο ηγετικός επιχειρηματικός όμιλος του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ολοκλήρωση αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας που αναμενόταν με πολύ ενδιαφέρον εδώ και πολλούς μήνες αποτελεί μία τονωτική ένεση. Η αναταραχή που ξεκίνησε με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία έχει επηρεάσει και τη δική μας αγορά και οποιαδήποτε κίνηση επιβεβαιώνει το ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την εξαγορά μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων είναι σίγουρα καθησυχαστική.
Όπως είπαμε παραπάνω, είναι διπλά θετική και λόγω του ότι θα συνοδευτεί και από συνεχή είσοδο διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών γνωρίζουν πως ένα τέτοιο deal δεν μπορεί από μόνο του να «σηκώσει» τους χρηματιστηριακούς δείκτες ειδικά όταν δεν αποτέλεσε έκπληξη. Γνωρίζουν όμως επίσης πως είναι ένα πραγματικά καλό θεμελιώδες νέο που όταν συνδυαστεί και με άλλα θα συντελέσει στην επιστροφή της ανοδικής τάσης.
Κάτι πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα πληρώσει η Masdar στους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λογικά θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα επενδυθεί σε άλλες μετοχές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα. Εντελώς πρόχειρα, θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα σημαντικό μέρος των περίπου 840 εκατομμυρίων Ευρώ που θα εισπράξουν οι μέτοχοι μειοψηφίας όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, δεν θα φύγει από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό είναι σίγουρα ένα θετικό νέο, ανεξάρτητα από το γεγονός πως αυτή η τονωτική ένεση θα γίνει αρκετούς μήνες από τώρα. Μπορεί να χάνουμε ένα από τα πιο πολύτιμα «χαρτιά» του χρηματιστηρίου μας αλλά τουλάχιστον θα μας κάνει ένα καλό δώρο φεύγοντας.
Το «σίριαλ» με την κατά περιόδους φημολογούμενη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κράτησε αρκετό καιρό και ίσως να κούρασε ορισμένους επενδυτές αλλά το τέλος του πρέπει να αφήσει όλους ικανοποιημένους. Τους μετόχους της που θα εισπράξουν ένα πολύ ικανοποιητικό τίμημα, τη μητρική εταιρεία που θα ενισχυθεί σημαντικά, τους εργαζόμενους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που βλέπουν διασφαλισμένο το μέλλον της επιχείρησής τους, τον ελληνικό τομέα των ΑΠΕ καθώς η κορυφαία εταιρεία του θα συνεχίσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα και το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές του που βλέπουν το διεθνές «προφίλ» του αναβαθμισμένο και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια να περιμένουν την επόμενη επένδυσή τους. Τελικά, τα πράγματα μάλλον πήγαν καλά.