Η μεγάλη επιτυχία της διαδικασίας πώλησης του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο επενδυτικό κοινό επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Η εντυπωσιακή υπερκάλυψη και το γεγονός πως η πώληση των μετοχών γίνεται σε τιμή πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών για τη μετοχή της Τράπεζας, αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία το πόσο ισχυρή είναι η ζήτηση για τον κλάδο. Βέβαια, όποιος διαβάζει τις εκθέσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν έχει λόγο να εκπλήσσεται από αυτό, ούτε όποιος θυμάται την πολύ ισχυρή ζήτηση κατά την αντίστοιχη διαδικασία πώλησης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών και τις εκτιμήσεις των διοικήσεών τους σχεδόν κάθε τρίμηνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανοδική αναθεώρηση και των εκτιμήσεων των διοικήσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα στο προσεχές μέλλον και των στόχων των αναλυτών για τις τιμές των μετοχών τους. Παρά το ότι οι μετοχές τους βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και πολλά χρόνια, οι στόχοι των αναλυτών για τις μετοχές τους δίνουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου, μέχρι και πάνω από 30%.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό των ανοδικών αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων για τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις και την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Πιθανότατα, κάτι παρόμοιο θα δούμε και μετά τις χθεσινές αντίστοιχες ανακοινώσεις για την Alpha Bank και την Eurobank, οι οποίες ικανοποίησαν τους αναλυτές και την αγορά και έδειξαν για άλλη μία φορά στους αναλυτές πως οι εκτιμήσεις τους είναι μάλλον συντηρητικές και θα πρέπει να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα παραπάνω.
Κατά πάσα πιθανότητα, παρόμοια πράγματα θα ακούσουμε την επόμενη εβδομάδα και από την Εθνική Τράπεζα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι άλλο, πάρα πολύ σημαντικό: την επικείμενη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες προς τους μετόχους τους, για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Πέρα από τη μεταμόρφωση προς το καλύτερο του τρόπου διοίκησης των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή τους πορεία έχει παίξει, και θα συνεχίσει να παίζει, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επιδόσεις της χώρας την κατατάσσουν σταθερά στις πρώτες θέσεις μέσα στην Ευρωζώνη εδώ και μερικά χρόνια, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα στους υποψήφιους επενδυτές πως οι επιδόσεις των τραπεζών και η θετική πορεία του χρηματιστηρίου έχουν γερές βάσεις.
Μία γρήγορη ματιά στο μηνιαίο δελτίο του διεθνούς οίκου S&P Global σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της μεταποίησης για τον μήνα Φεβρουάριο μας δίνει μία σαφή εικόνα αυτής της καλής πορείας, η οποία σε γενικές γραμμές φαίνεται πως συνεχίζεται και μέσα στο 2024. Όπως σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δυναμώνουν σταθερά στο ξεκίνημα του 2024, με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και το επίπεδο απασχόλησης να ανεβαίνουν σταθερά εν μέσω συνθηκών πιο ισχυρής ζήτησης.
Ο δείκτης PMI που αντικατοπτρίζει την εικόνα του τομέα της μεταποίησης σημείωσε άνοδο για πέμπτο μήνα στη σειρά και ήταν ο ισχυρότερος της τελευταίας διετίας, παραπέμποντας σε συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας. Παρόμοια θετική εικόνα υπάρχει και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη των ακινήτων, πράγματα που δεν περνούν απαρατήρητα από τους διεθνείς επενδυτές που ασχολούνται με το χρηματιστήριό μας.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και πέρσι έφθασε σε κομβικό σημείο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατά την αξιολόγησή μας από τους περισσότερους διεθνείς οίκους. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα έχει δώσει σημαντική βοήθεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ο στόχος της χώρας είναι η αναρρίχησή μας σε ακόμα καλύτερη θέση. Δεν είμαστε βέβαια σε θέση να πούμε πότε θα δούμε μία τέτοια κίνηση.
Δεν αποκλείουμε όμως την πιθανότητα να πάρουμε μία πρώτη γεύση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία περαιτέρω αναρρίχησης στη σκάλα των επενδυτικών αξιολογήσεων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Αύριο Παρασκευή θα ακούσουμε την άποψη του οίκου DBRS, ο οποίος μας έχει ήδη κατατάξει στην επενδυτική βαθμίδα και την 15η Μαρτίου θα ακούσουμε τα νέα από τον οίκο Moody’s ο οποίος είναι ο μόνος που δεν έχει κάνει ακόμα το σχετικό βήμα. Προφανώς, δεν υπονοούμε τίποτα σχετικά με τους «χρησμούς» των δύο οίκων αλλά δεν μας εξέπληττε μία αναφορά στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορεί να ξεκινήσει η πορεία προς ακόμα πιο υψηλή αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας.
Οι τρεις παραπάνω λόγοι είναι σίγουρα υπεραρκετοί για να βάλουν το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των διεθνών επενδυτών και να πείσουν τους εγχώριους επενδυτές να το εμπιστευθούν άφοβα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πούμε όχι και σε κάτι περισσότερο, όπως ας πούμε στην αναζωογόνηση της δραστηριότητας στον τομέα των επιχειρηματικών συμφωνιών, συγχωνεύσεων, εξαγορών και εταιρικών μετασχηματισμών. Τα νέα από την Entersoft και οι πληροφορίες για πιθανές εξελίξεις στην Quest μας θύμισαν πως υπάρχει και αυτή η διάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές.
Στη χώρα μας, έχουμε πολλά χρόνια να δούμε σταθερή ροή τέτοιων ειδήσεων και αν αυτό αλλάξει είναι βέβαιο πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα τραβήξει πάνω του σαν μαγνήτης ακόμα περισσότερους επενδυτές. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να πείσει τους μετόχους μεγάλων επιχειρήσεων που ακόμα βρίσκονται εκτός χρηματιστηρίου πως η είσοδός των εταιρειών τους σε αυτό έχει αποκτήσει πλέον πολύ περισσότερο νόημα.
Ισχυρές τράπεζες, καλές επιδόσεις της οικονομίας και των υπόλοιπων επιχειρήσεων, προοπτική ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης του διεθνούς status της χώρας, κινητικότητα στον τομέα των επιχειρηματικών συμφωνιών. Όλα αυτά είναι μία συνταγή που διασφαλίζει το υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, για να μην πούμε πως θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυσή του.