Crypto: Γιατί διαψεύδονται οι ελπίδες για ράλι και η επόμενη μέρα
Shutterstock
Shutterstock

Crypto: Γιατί διαψεύδονται οι ελπίδες για ράλι και η επόμενη μέρα

Παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των θεσμικών επενδυτών που αγόρασαν bitcoin, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υπάρχουν ελπίδες για ένα νέο μεγάλο ράλι που θα φέρει κέρδη, αν και όχι τα τρελά κέρδη του 2021, η αγορά δείχνει να προσαρμόζεται σε μία νέα πραγματικότητα. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, τα crypto εμφανίζουν σαφώς μικρότερη μεταβλητότητα από τα προηγούμενα χρόνια και αρχίζουν να συμπεριφέρονται ολοένα και περισσότερο ως συμβατικά «risk assets».

Βέβαια, για να φτάσουν στο επίπεδο να θεωρούνται μία συμβατική επένδυση χρειάζεται να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και κυρίως να εφαρμοστούν ρυθμιστικοί κανόνες που θα προστατεύουν τους επενδυτές και θα αποτρέπουν σκάνδαλα, όπως αυτά που συγκλόνισαν τις αγορές το 2022 και έστειλαν την τιμή του bitcoin στα 15.000 δολάρια.

Ως assets υψηλού κινδύνου, λοιπόν, τα crypto θα βρίσκονται αντιμέτωπα και με τις αντίστοιχες συνέπειες. Οι επενδυτές θα τα αποφεύγουν σε περιόδους αναταράξεων και επιφυλακτικότητας και θα επιστρέφουν σε αυτά σε περιόδους βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. 

Μέσα στο 2024, η τιμή του bitcoin ενισχύεται κατά 42,6%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έφτανε μετά βίας στα 27.000 δολάρια, που συνεπάγεται ότι έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του 130% στο 12μηνο. Τα λέμε όλα αυτά διότι, ενώ η άνοδος του τελευταίου έτους είναι εντυπωσιακή και θυμίζει ορισμένες από τις… ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, στο τελευταίο εξάμηνο τα crypto δείχνουν να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ράλι των μετοχών. 

Το μεγάλο ράλι των χρηματιστηρίων έχει θέσει κατά κάποιο τρόπο τα crypto στο περιθώριο των αγορών. Τα παγκόσμια χρηματιστήρια εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 13% από τον περασμένο Μάρτιο, όταν, στο ίδιο διάστημα, τα μεγαλύτερα crypto παραπαίουν. Σε αντίθεση με το 2021, όταν οι αποδόσεις των ψηφιακών νομισμάτων έμοιαζαν απίστευτες για τις μετοχές και προκάλεσαν εκκωφαντικό θόρυβο, όπως βέβαια και οι περιουσίες που χάθηκαν στη συνέχεια.

Το bitcoin απέχει περίπου 21% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στις 14 Μαρτίου 2024, ενώ σε πολύ πιο δεινή θέση είναι το ethereum, του οποίου η τιμή διαμορφώνεται στο επίπεδο των 2.400 δολαρίων και πρέπει να υπερδιπλασιαστεί για να φτάσει στην κορυφή των 4.864 δολαρίων που κατέκτησε τον Νοέμβριο του 2021. Χαμηλότερα στη λίστα με τα δημοφιλέστερα crypto συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένα που εμφανίζουν τεράστιες διακυμάνσεις, ωστόσο τα περισσότερα από τα γνωστά ψηφιακά νομίσματα έχουν «ηρεμήσει» τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τις αποδόσεις των δημοφιλέστερων crypto από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Το bitcoin σημειώνει πτώση 7%, η τιμή του ethereum υποχωρεί κατά 32%, το Binance Coin καταγράφει απώλειες 2,4%, το Solana υποχωρεί κατά 22%, το XRP σημειώνει πτώση 10% και το Dogecoin χάνει 25%. Τα crypto Tron και Toncoin αποτελούν εξαίρεση, τουλάχιστον γα την πρώτη δεκάδα, καθώς σημειώνουν στο ίδιο διάστημα κέρδη 27% και 47%, αντίστοιχα. 

Η επόμενη ημέρα για τα crypto (ως επένδυση) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τρεις βασικούς παράγοντες: α) το επίπεδο αποδοχής και υιοθέτησης σε ευρύτερη κλίμακα ως μέσο συναλλαγών, β) την εφαρμογή αυστηρών ρυθμιστικών κανόνων και γ) την ενασχόληση θεσμικών επενδυτών και με άλλα crypto.

Στο μεταξύ, παρατηρείται μία ανησυχητική τάση, καθώς μειώνονται σε ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα bitcoin που διατηρούνται από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για τα bitcoin που έχουν στην κατοχή τους πλατφόρμες όπως η Binance, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες συναλλαγών, ανταλλαγών και άμεσης ρευστότητας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Glassnode, τα αποθέματα bitcoin στα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια έχουν υποχωρήσει στα 2,58 εκατ. BTC, επίπεδο που έχει να καταγραφεί από το μακρινό 2018. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για μία νέα τάση που θέλει τους κατόχους crypto να εγκαταλείπουν τις πλατφόρμες για να προστατευτούν από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, υποδηλώνοντας μία διάθεση για μεγαλύτερη αυτονομία και πιο ασφαλή διαχείριση, ενώ ρόλο παίζει και η είσοδος θεσμικών επενδυτών όπως η BlackRock και η Fidelity, που διατηρούν μεγάλες ποσότητες bitcoin.