«Αδειάζει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και στο θέμα της δημιουργίας της ERTnet, της εταιρείας δηλαδή που θα ανταγωνιστεί την Digea. Παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς οι αποφάσεις της διατηρούν εν ενεργεία τρεις ξεχωριστές υποθέσεις EU Pilot στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για τις υποθέσεις:
• Ανεξαρτησία της Ελληνικής Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής ΕΕΤΤ (EU-Pilot 7990/15/CNCT).
• Ευρυεκπομπή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα (EU-Pilot 7991/15/CNCT).
• Οδηγία 2002/21/ΕΚ για κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (EU-Pilot 7918/15/CNCT).
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, οι επιστολές που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση πριν από περίπου ένα μήνα, όχι μόνον απορρίπτουν τις αιτιάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, αλλά συνιστούν κόλαφο για τις επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα της ΕΕΤΤ, της δημιουργίας της ERTnet και της συμμόρφωσης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ, η Επιτροπή θεωρεί ότι με τον νόμο 4339/2015 διαγράφεται από τον νόμο 4070/2012 η ρητή απαγόρευση για την ΕΕΤΤ να ζητεί ή να λαμβάνει οδηγίες και θεσπίζει εξουσία του υπουργού να εποπτεύει την ΕΕΤΤ σε συνδυασμό με υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων. Επιπλέον ο νέος νόμος προβλέπει τον διορισμό από τον υπουργό νέου Πειθαρχικού Συμβουλίου πριν από το τέλος του προηγούμενου και επιτρέπει στον ίδιο τον υπουργό (Υποδομών) να εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία.
Τέλος, ο νόμος 4339/2015, που προβλέπει και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ορίζει όλες τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στην ΕΕΤΤ από τον νόμο ως προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου, των αντιπροέδρων και των μελών της και συνδέει τα πειθαρχικά παραπτώματα με τη δυνατότητα παύσης των μελών της ΕΕΤΤ.
«Με βάση τα ανωτέρω, η απάντηση (Σπίρτζη στη σχετική επιστολή της Επιτροπής) πρέπει να απορριφθεί», καταλήγει η απάντηση της Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤnet, τη θυγατρική της ΕΡΤ που θα αναπτύξει το δίκτυο ευρυεκπομπής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η Κομισιόν θεωρεί ότι ο νόμος δημιουργεί έναν πάροχο δικτύου ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης που ανήκει ή/και ελέγχεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Επικρατείας, παρόλο που οι δύο τελευταίοι ασκούν ρυθμιστικά καθήκοντα. Στην πράξη, η κυβέρνηση εγκαλείται ότι είναι ταυτόχρονα και ρυθμιστής και ρυθμιζόμενος, γεγονός που οδηγεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά (προς την Digea) και κρατική ενίσχυση της ΕΡΤ.
Τέλος, η χώρα εγκαλείται για τη μη συμμόρφωσή της σε κοινοτική οδηγία που αφορά στον ορισμό των αγορών των τηλεπικοινωνιών. Τα επόμενα βήματα που μπορεί πλέον η κυβέρνηση να επιλέξει είναι, είτε η αλλαγή του ν. 4339/2015 είτε η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ερωτηθείς ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στην ελληνική Βουλή, αρνήθηκε το ενδεχόμενο ύπαρξης ανοικτών υποθέσεων EU-Pilot για την Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πολλοί, πάντως, είναι εκείνοι που διαβλέπουν, μέσω των ανοικτών αυτών υποθέσεων, μια αξιοπρεπή ευκαιρία της κυβέρνησης να κλείσει και το «μέτωπο» των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Οι τροποποιήσεις που θα επέλθουν στον συγκεκριμένο νόμο, μπορεί να κλείσουν το μέτωπο των ΕΕΤΤ και ΕΡΤnet, αλλά να οδηγήσουν σε συνολική αναθεώρηση του 4339/2015.