ΑΝΕΛ: Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ δεν έχουν γίνει αποδεκτά

ΑΝΕΛ: Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ δεν έχουν γίνει αποδεκτά

«Η καθυστέρηση στο θέμα της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οφείλεται στο ΔΝΤ που προβάλει περισσότερα μέτρα από όσα είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τα οποία γίνεται λόγος δεν έχουν γίνει αποδεκτά. Είναι μια πρόταση από πλευράς των δανειστών. Αυτό που υπάρχει στη συμφωνία είναι πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τώρα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, όπως έχει συμφωνηθεί» ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, μιλώντας χθες βράδυ στο "Star".

«Εμείς κοιτάμε το εθνικό συμφέρον και δεν χαιρόμαστε με το να μην κλείσει η αξιολόγηση. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συνηθίσει να ασκούν πολιτική καθ'' υπαγόρευση, να υιοθετούν την πολιτική του ΔΝΤ», προσέθεσε.

«Η συμφωνία που υπάρχει προέβλεπε 86 δισ. ευρώ πλαφόν. Από αυτά τα 6 δισ. μόνο (από τα 25 που προβλέπονταν) πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αφαιρώντας τα υπόλοιπα 19 δισ. που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση, μένουν 67 δισ., από τα οποία τα 54,1 δισ. είναι μνημονιακά χρέη της συγκυβέρνησης Σαμαρά και ακούρευτα ομόλογα», είπε η κ. Παπαδοπουλου, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε συμφωνήσει να πληρώσει τα 54,1 δισ. μέχρι το 2018, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, διαπραγματεύτηκε ώστε να τα πληρώνουμε σε 32,5 χρόνια.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της σημερινής συγκυβέρνησης, όταν οι προηγούμενοι είχαν συμφωνήσει τα 54,1 δισ. να τα πληρώσουν ως το 2018. Τα 54,1 δισ. είναι τα χρέη που φορτώθηκε αυτή η κυβέρνηση από την κυβέρνηση Σαμαρά», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι «υπάρχει η αναφορά του ΔΝΤ με την υπογραφή του Α. Σαμαρά το 2014, που προέβλεπε 3,5 δισ. ευρώ μέτρα μόνο για το 2015. Συν 1 δισ. αυτά που περιελάμβανε το e-mail Χαρδούβελη και 6,5 δισ. ευρώ για το 2016, δηλαδή, 11 δισ. μέτρα ήταν αθροιστικά όσα προβλέπονταν από την κυβέρνηση Σαμαρά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης είναι ύψους 5,4 δισ.»

«Σημασία έχει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα πάμε έτσι όπως συμφωνήσαμε το περασμένο καλοκαίρι -και στο ζήτημα του χρέους. Γιατί αν δεν κλείσει το ζήτημα του χρέους, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται, δηλαδή και η υπερφορολόγηση και η ανεργία. Πρέπει να κλείσει το ζήτημα του χρέους. Το θέμα του χρέους προβλέπεται ρητά στη συμφωνία του καλοκαιριού να λυθεί μετά την αξιολόγηση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Επισήμανε, επίσης, ότι «η απόφαση του κ. Ντράγκι να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να πάρει, δηλαδή, πίσω τα ομόλογα του EFSF στο 50%, δείχνει ότι εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία».

Επέκρινε την αντιπολίτευση ότι περιορίζεται μόνο σε κριτική χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις, προσθέτοντας ότι «το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είχε εφαρμόσει πιστά τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και χωρίς δεύτερη σκέψη».

Είπε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι του τεχνικού συμβούλου, «δεν το θέλουμε για να μας δανείζει», και κάλεσε την αντιπολίτευση «να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση επιθυμεί την πτώση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι για να καλύψει τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται στελέχη της. Τους πονάει το ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης δεν εμπλέκονται πουθενά» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ