Από το Δεκέμβριο η... μαύρη λίστα των κακοπληρωτών κινητής

Από το Δεκέμβριο η... μαύρη λίστα των κακοπληρωτών κινητής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε περίπου δύο μήνες από τώρα και πάντως μέσα στο Δεκέμβριο του 2016 αναμένεται να επισημοποιηθεί και να πάρει ουσιαστική υπόσταση ο «ΤΗΛΕΓΝΟΥΣ», ένας λογαριασμός που θα «φακελώνει» όσους είναι συστηματικά κακοπληρωτές στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για το Φορέα Εκτίμησης Φερεγγυότητας Τηλεπικοινωνιών του οποίου εδώ και πολλά χρόνια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας του, με στόχο να υπάρξει μια... αρχειοθέτηση όλων όσοι είναι συστηματικά κακοπληρωτές για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια (και ως ένα βαθμό με ευθύνη των εταιρειών κινητής) έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί καταναλωτές να αλλάζουν συνεχώς πάροχο, ανάλογα με τις... προσφορές ή τις υποσχέσεις, αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο.

Η κατάσταση λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών επιδεινώθηκε, με τα φέσια στις εταιρείες κινητής να είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια, ενώ ειδικά μετά τα capital controls το φαινόμενο αυξήθηκε. Άλλωστε, δεν είχαν όλοι οι χρήστες κινητής πρόσβαση σε ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (e banking), αντιμετωπίζοντας και πρακτικά προβλήματα πληρωμών.

Ο φορέας συστάθηκε από τις εταιρείες κινητής Cosmote, Vodafone, Wind Ελλάς και Cyta Hellas,

μετά από τη θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με σκοπό τον προσυμβατικό πιστοληπτικό έλεγχο και στόχο την εξυγίανση των συναλλαγών στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Οι τέσσερις εταιρείες θα κατέχουν από 25% στην επιχείρηση – Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την κεντρική εποπτεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και έχει σαν στόχο να βάλει μια τάξη στα φαινόμενα άναρχης «μεταπήδησης» από τη μια εταιρεία στην άλλη, αφού έχουν αφεθεί «φέσια» στην προηγούμενη.

Στόχος είναι οι εταιρείες κινητής να έχουν ένα καλύτερο focus στην ανάληψη ρίσκου, ειδικά όταν καλούνται να δώσουν μεγάλα συμβόλαια. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που θα περιέχει η λίστα, αυτά θα είναι το όνομα, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, η διεύθυνση και η οφειλή όσων θεωρούνται κακοπληρωτές.

Ποιοι θα μπαίνουν στη «λίστα» - Πως θα λειτουργεί ο Φορέας

Όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕΚΤ στο Liberal, αυτός ο φορέας αρχές Δεκεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα που ήδη ισχύουν σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, «αποκλειστικός σκοπός του ΤΗΛΕΓΝΟΥΣ είναι η σύσταση και λειτουργία αρχείου στο οποίο θα εντάσσονται συνδρομητές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μόνο εφόσον έχουν οφειλή ίση ή μεγαλύτερη των 200 ευρώ, η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη για πάνω από 90 ημέρες.

Επίσης, θα εντάσσονται συνδρομητές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή επειδή δεν έχουν πληρώσει κανέναν λογαριασμό και έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ή έχουν μεταφερθεί σε άλλο δίκτυο μέσω φορητότητας αριθμού.

Η μόνη πληροφορία που θα μπορούν να αντλήσουν οι εταιρείες κινητών επικοινωνιών από την ΤΗΛΕΓΝΟΥΣ είναι, εάν ο συνδρομητής είναι ενταγμένος στο αρχείο του Φορέα ή όχι, και εάν ναι, σε ποια από τις δύο παραπάνω κατηγορίες εμπίπτει.

Όπως τονίζεται από την ΕΕΚΤ, «η ένταξη των στοιχείων ενός συνδρομητή στο Φορέα θα έχει για τους παρόχους συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται τον αποκλεισμό του συνδρομητή από την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας». Με λίγα λόγια, η κάθε εταιρεία θα μπορεί να χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική (όπως κάνει και τώρα), με τη διαφορά όμως ότι θα έχει κάποια στοιχεία για τη φερεγγυότητα του εκάστοτε υποψήφιου συνδρομητή ή πελάτη.

Οι συνδρομητές που πληρούν τα κριτήρια για την ένταξή τους στον κατάλογο αυτό, θα ενημερώνονται πριν την ενδεχόμενη ένταξη των στοιχείων τους στο Φορέα και θα τους παρέχεται εύλογο χρονικό διάστημα για την τακτοποίηση των οφειλών τους.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από τα έσοδα που χάνουν οι εταιρείες κινητής, είναι υποχρεωμένες από το νόμο να καταβάλλουν στο δημόσιο το ειδικό τέλος συνδρομητών κατά... κεφαλήν, ανεξαρτήτως με το μέγεθος του λογαριασμού, άρα και ανεξαρτήτως αν πληρώνει ο χρήστης ή είναι ασυνεπής. Έτσι, επιβαρύνονται με ποσά πουν δεν εισπράττουν.

Οι ευθύνες των εταιρειών και ο ιδιότυπος κανιβαλισμός που «επιδότησαν»

Πάντως, ξέχωρα από το γεγονός ότι κάποιος θα πρέπει να πληρώνει για τις υπηρεσίες που κάνει χρήση και οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο, υπάρχουν και κάποιες... παράμετροι, που διαμόρφωσαν το... μωσαϊκό – ζούγκλας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, ένα φαινόμενο του οποίου είναι και οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Οι εταιρείες μόνες τους κανιβάλισαν, και εν πολλοίς έχτισαν μια (επιδοτούμενη) κουλτούρα διαρκούς μετακίνησης πελατών από τον έναν πάροχο στον άλλο, μέσα από το λυσσαλέο ανταγωνισμό που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, μέσω των γνωστών σε όλους τρυκ, τις προσφορές, τα τηλεφωνήματα ενημέρωσης κ.λπ. Μια... πλειοδοσία εκπτώσεων και ένα παζάρι προσφορών, αγαθών, χρονοχρέωσης, SMS, internet, συσκευών κινητών κ.ο.κ.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι μέσω αυτού του ανταγωνισμού, ωφελημένος είναι ο πελάτης – καταναλωτής, που έχει προσιτές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Άλλωστε, όπως σημειώνει στέλεχος της ΕΕΚT στο Liberal «σε τιμές προ φόρων και τελών συνδρομητών, η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές σ'' ότι αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη».

Από εκεί και πέρα όμως, έχουν σοβαρή ευθύνη και οι εταιρείες που εφάρμοσαν μια κανιβαλιστική εμπορική πολιτική, η οποία καλλιέργησε με τη σειρά της στους καταναλωτές μια κουλτούρα... παζαριού! Παράλληλα, η «μάχη» για τον έλεγχο των συνδρομητών, έγινε τόσο αδυσώπητη που σε πολλές περιπτώσεις, συνδρομητές συμβουλεύονταν από την... αντίπαλη εταιρεία πως να δράσουν, ώστε να μην έχουν... νομικό πρόβλημα, αν μεταπηδήσουν σε αυτούς.

Μάλιστα, μια από τις... ενημερώσεις τελευταία είναι ότι αν – παρ'' όλη την ύπαρξη συμβολαίου – δεν έχει πάρει συσκευή κινητού ο πελάτης που το υπέγραψε (σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Φορητότητας), τότε μπορεί να το «σπάσει» όποια ώρα επιθυμεί, χωρίς άλλη ποινή.

Όλες αυτές οι πρακτικές, παρ'' ότι ωφέλησαν τον τελικό καταναλωτή – πελάτη που έβρισκε ολοένα και χαμηλότερες χρεώσεις, εντούτοις «έχτισαν» μια κουλτούρα... εφήμερης σχέσης με τον εκάστοτε πάροχο, μια κουλτούρα που «επιδοτούσε» τη διαρκή μετακίνηση συνδρομητών, που στο τέλος είχε πολλά στοιχεία κανιβαλισμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάσσεται ο πελάτης – καταναλωτής από την ευθύνη του να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, για υπηρεσίες που έχει λάβει...