BofA ML για Ελλάδα: Δύσκολοι αλλά όχι ανέφικτοι οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

BofA ML για Ελλάδα: Δύσκολοι αλλά όχι ανέφικτοι οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη χαρακτηρίζει την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων η Bank of America Merrill Lynch, σε έκθεσή της με τίτλο «Ανώμαλος ο δρόμος για τη μείωση των NPLs» και ημερομηνία 10 Οκτωβρίου. Για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών η BofA ML δίνει σύσταση «underperform» και τιμές-στόχους στα 1,41 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,16 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς, στα 0,15 ευρώ για την Εθνική και στα 0,56 ευρώ για την Eurobank.

Η αμερικανική τράπεζα καλωσορίζει τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να επιλύσουν το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα, μέσω του καθορισμού συγκεκριμένων στόχων από τον SSM για το 2019, την ώρα που η ΤτΕ εγκρίνει ένα φιλικό προς τις τράπεζες νομικό πλαίσιο. Παρ'' όλα αυτά, οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι η επίτευξη των στόχων αυτών και η εφαρμογή των κανονισμών ενδεχομένως συνοδεύονται από τις ακόλουθες προκλήσεις:

1.Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες προβλέψεις για επισφάλειες
2.η χαμηλότερη κάλυψη των προβλέψεων ή η αδυναμία επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων μπορεί να επηρεάσει τη ρυθμιστική αξιολόγηση και τα stress tests του 2018
3.Οι στόχοι του 2019 ίσως δεν είναι το τέλος, που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέες απαιτήσεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι διαγραφές δανείων θεωρούνται πιο εύκολες από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και τις κατασχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι οι διαγραφές δανείων ενδέχεται να φτάσουν τα 16 δισ. ευρώ, διότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περί τα 16-17 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία θεωρούνται επαρκώς καλυμμένα. Επίσης, η BofA ML θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ανακτήσουν δάνεια ύψους 10-15 δισ. ευρώ, διότι διαθέτουν 25 δισ. ευρώ ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια που σήμερα δεν θεωρούνται NPLs, αλλά NPEs. Πολύ πιο δύσκολη είναι, σύμφωνα με την BofA ML ο στόχος των 13 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων και κατασχέσεις.

Μεσοπρόθεσμος κίνδυνος: δεν μπορούν να αποκλειστούν επιπλέον προβλέψεις

Η πληροφόρηση για τις προβλέψεις των τραπεζών δεν είναι επαρκής για να εκτιμηθεί το κατ΄απόσο οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν χωρίς νέες προβλέψεις. Η BofA ML δεν αποκλείει την πιθανότητα επιπρόσθετων προβλέψεων γιατί οι υφιστάμενες προβλέψεις έχουν ληφθεί βάσει του AQR και των stress tests του 2015, όταν δεν ανέμεναν ότι θα αναγκαστούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 40% έως το τέλος του 2019.

Μακροπρόθεσμος κίνδυνος: οι απαιτήσεις SREP του 2018 και τα stress tests

Το επίπεδο και η ποιότητα των προβλέψεων των τραπεζών θα ληφθεί υπόψη στα stress tests και στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) του 2018. Η αδυναμία των τραπεζών να επιτύχουν τους ενδιάμεσους στόχους του SSM ίσως επηρεάσει τη ρυθμιστική αξιολόγηση του 2018. Αν και δεν είναι δύνατον να αξιολογηθεί πόσο υψηλότερες θα είναι οι απαιτήσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας SREP, η BofA ML υπολογίζει ότι η ρυθμιστική αρχή απαιτεί έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες για τις τράπεζες υψηλού κινδύνου, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν κατά μέσο όρο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 2,6 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από τα επίπεδα του SREP.

Επίσης, η BofA ML υπολογίζει ότι στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες πιάσουν τους στόχους του 2019, τότε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα διαμορφωθεί περί το 30% στο τέλος του 2019, επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και ειδικότερα έναντι των «κόκκινων» δανείων σε Ιταλία και Ισπανία. Για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα «κόκκινα» δάνεια, ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να αποκαταστήσει τον πιστωτικό κύκλο, καθώς τα εργαλεία των διαγραφών δανείων για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις θα έχουν χρησιμοποιηθεί. Όμως, η πιστωτική επέκταση μπορεί να είναι δύσκολη σε ένα περιβάλλον όπου οι τράπεζες πρέπει να αντικαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση (29% των υποχρεώσεων) με κεφάλαια από την αγορά.

Τέλος, η BofA ML επισημαίνει το γεγονός ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν «κόκκινα» δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτουν εκτός Ελλάδος και αποτελούν περίπου το 5% του συνόλου των δανείων. Τα δάνεια εκτός Ελλάδος δεν συμπεριλαμβάνονται στους στόχους του SSM ενώ η κάλυψή τους με προβλέψεις είναι ελαφρώς υψηλότερη από την κάλυψη των NPEs στην Ελλάδα.