Capital Economics: Η Ελλάδα θα ξεχωρίσει σε ανάπτυξη τη διετία 2025-26
Shutterstock
Shutterstock

Capital Economics: Η Ελλάδα θα ξεχωρίσει σε ανάπτυξη τη διετία 2025-26

Ταχύτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης καθώς και σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η Ελλάδα την επόμενη διετία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Capital Economics, με τον οίκο να «βλέπει» παράλληλα σημαντική πτώση του χρέους και να δίνει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική διαχείριση.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 2% στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και οι πιο πρόσφατες έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα δείχνουν ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό στο γ’ τρίμηνο. Στην ανάπτυξη έχει φυσικά συμβάλλει και η ισχυρή και φέτος τουριστική περίοδος.

Ο οίκος προβλέπει για το ελληνικό ΑΕΠ ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5% φέτος, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης τοποθετείται στο 0,7% φέτος και στο 1% το 2025 και το 2026. Μάλιστα, οι ισχυρότερες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό οριακά θετικό, με τη Γερμανία να εμφανίζει ύφεση φέτος 0,2%.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν βασικό παράγοντα ώθησης της ζήτησης τα τελευταία χρόνια καθώς ανέκαμψαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

«Εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν ισχυρές, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», σημειώνει η Capital Economics.Στον αντίποδα, η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται ασθενέστερη. Η αγορά εργασίας της Ελλάδας έχει εμφανίσει σημάδια εξασθένησης τελευταία και η απασχόληση υποχώρησε ελαφρώς στο β’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική απασχόληση παραμένει υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο πληθωρισμός εμφανίζεται λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το σχετικά υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει σε στοιχεία που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλών κρατικών δαπανών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ιστορικό εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2025, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχίζει να υποχωρεί, ευνοώντας τα spreads των ελληνικών ομολόγων.