Ένα εθνικό σχέδιο μακράς πνοής αναμένουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, με εθνική στρατηγική, που θα δώσει πραγματική προοπτική και δυναμική ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στην έναρξη των εργασιών της 3ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης.
«Δηλώνουμε έτοιμοι να επωμιστούμε το βάρος που μας αναλογεί με πρωτοβουλίες, ανάληψη ρίσκου και παραγωγικές επενδύσεις. Αυτή την εθνική προσπάθεια θα πρέπει να την υιοθετήσει, να την υπηρετήσει και να την υπερασπιστεί με συνέπεια το σύνολο του πολιτικού συστήματος» ανέφερε ο Δρ. Αποστολόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυβερνητική εκτίμηση πως μετά το Πάσχα η χώρα θα μπει σε μια δυναμική αναπτυξιακή τροχιά. Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί αποφασιστικά η στροφή στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη.
«Η χώρα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πολιτική ρευστότητα, την οικονομική αστάθεια, την εκκρεμότητα της αξιολόγησης και τους κεφαλαιακούς ελέγχους που σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν εμπόδιο στη σωστή λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος. Αλλά και η προσφυγική κρίση βαθαίνει και περιπλέκει τις προκλήσεις της συγκυρίας».
Ο Δρ. Αποστολόπουλος ανέφερε στην ομιλία του, ότι ένα παράθυρο ευκαιρίας διαγράφεται για να γίνει υπέρβαση και να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και την ύφεση. «Πρώτο καθοριστικό βήμα είναι το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης. Να ολοκληρωθεί τάχιστα αυτός ο νέος κύκλος της εξωτερικής διαπραγμάτευσης, ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να εστιάσουμε στην κρίσιμη εξωτερική ανασύνταξη Οι αλλεπάλληλοι κύκλοι διαπραγματεύσεων δρουν ανασταλτικά για την ελληνική οικονομία, αποπροσανατολίζουν και αναβάλλουν διαρκώς την χρήσιμη και απολύτως επιβεβλημένη εσωτερική δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε ο Δρ. Αποστολόπουλος.
Επιτακτική, σύμφωνα με τον Δρ. Αποστολόπουλο, ανάγκη είναι να ενισχυθεί και να ανασυγκροτηθεί η παραγωγικότητα να διευκολυνθεί και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα μέσα σε ένα εγγυημένο και σταθερό πλαίσιο με κανόνες στο παιχνίδι που είναι σταθεροί και ίσοι για όλους. Επίσης είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας ορίζοντας συνέπειας και συνέχειας στο κράτος και στη διακυβέρνηση του τόπου με σταθερό φορολογικό και νομικό πλαίσιο ώστε ο επιχειρηματίας να σχεδιάσει να τολμήσει να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξίσου κρίσιμο είναι, σύμφωνα με τον Δρ. Αποστολόπουλο, να αποκατασταθεί η έννοια και η εικόνα της επιχειρηματικότητας που παραμένει παρεξηγημένη και διαστρεβλωμένη στα μάτια των συμπολιτών μας. «Προφανώς υπήρξε και η κρατικοδίαιτη και η παρασιτική επιχειρηματικότητα αυτές όμως οι περιπτώσεις αποτελούν εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την κακή επιχειρηματικότητα με την υγιή που συνδέεται με την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την παραγωγή πλούτου την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια» ανέφερε ο Δρ. Αποστολόπουλος.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος του Wharton Club of Greece Κρίστιαν Χατζημηνάς επικεντρώθηκε σε δύο πυλώνες ανάπτυξης, την εξωστρέφεια και το επίπεδο φόρων.
«Είναι αναγκαίο η ελληνική οικονομία να γίνει πιο εξωστρεφής» ανέφερε ο κ. Χατζημηνάς ενώ συνέχισε ότι η εξωστρέφεια για να φέρει απτά αποτελέσματα στις ελληνικές επιχειρήσεις προϋποθέτει χρόνο και χρήμα καθώς και έμφαση σε νέες τεχνολογίες.
Όσον αφορά στο επίπεδο των φόρων, ο κ. Χατζημηνάς τόνισε ότι οι αυξημένοι φόροι όχι μόνο ξεπέρασαν το όριο από το οποίο το σημείο και μετά η φορο-αποδοτικότητά τους θα είναι αρνητικά αλλά αποτελούν και μεγάλη τροχοπέδη της ανάπτυξης.