Μειώσεις τιμών σε αρκετές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκαν μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου, σε μία ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται σε φάση κάμψης ή υποχωρούν, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στον συνολικό δείκτη τιμών, το κόστος του καλαθιού του καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά, όπου οι τιμές κινήθηκαν καθοδικά κατά 0,7%, με τη μεγαλύτερη ελάφρυνση για τους καταναλωτές να παρατηρείται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως τα ζυμαρικά (-4,6%), τα νωπά φρούτα (-3,8%), τα νωπά λαχανικά (-2,8%), τα πουλερικά (-1,8%), τα νωπά ψάρια (-1,2%) και τα έλαια (-1%).
Αισθητή ήταν και η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο τον Νοέμβριο υποχώρησε κατά 4,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, υπερκαλύπτοντας τις ανατιμήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα το κόστος της στέγασης να πέσει κατά 0,6%.
Μειώσεις διαπιστώθηκαν επίσης στις μεταφορές και στην ευρεία κατηγορία της φιλοξενίας και εστίασης, πρωτίστως χάρη στην υποχώρηση των χρεώσεων στα ξενοδοχεία.
Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο, ο πληθωρισμός παρέμεινε για δεύτερο διαδοχικό μήνα στο 2,4%, δηλαδή ελαφρά πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του τελευταίου δωδεκαμήνου.
Τα στοιχεία του πληθωρισμού έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Τα δεδομένα του ΑΕΠ έδειξαν επίσης ότι οι μισθοί από εξαρτημένη εργασία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς η προσπάθεια για τόνωση των αποδοχών και παράλληλη κάμψη των ανατιμήσεων συνεχίζεται.