Ενίσχυση επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
ΕΒΕΠ
ΕΒΕΠ
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Ενίσχυση επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ οδήγησε στο θέμα της συνάντησης που είχαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ, και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του επιμελητηρίου, έγινε συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και για τη μελλοντική σύναψη συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας και των ναυπηγοεπισκευών, του εξοπλισμού ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας στον τομέα των τροφίμων συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και στον τομέα της ενέργειας.

«Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει και η συναντίληψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε δέσμη θεμάτων που στην υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά, κυρίως, στα πεδία της καινοτομίας, που το ΕΒΕΠ έχει τοποθετήσει στα κορυφαία θεμάτων της ατζέντας που διατηρεί την προώθησή της ως βασικό στοιχείο ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκαν η δέσμευση για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος και η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά επιμελητήρια μέσα από τις δράσεις της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, καθώς και οι δυνατότητες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση ισραηλινών τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι «η ειδική αναφορά στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας έγινε καθώς το Ισραήλ αποτελεί χώρα πρότυπο και αποτελεί λαμπρό πεδίο γόνιμων εταιρικών σχέσεων όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τα κοινά έργα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, αναφερόμενος στη σημασία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Πειραιάς, εξέφρασε την αύξηση του όγκου των διακινούμενων φορτίων μεταξύ των Ισραηλινών λιμένων και του Πειραιά, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο κ. Κορκίδης, επίσης, υπενθύμισε τη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Χάιφας-Πειραιά και αναφέρθηκε και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της. Επιπρόσθετα, με αφορμή την αναφορά σε λιμάνια και ναυτιλιακές δραστηριότητες, ο κ. Κορκίδης τόνισε τη σημασία ανάπτυξης συνεργείων και ναυπηγικό τομέα ο οποίος έχει επανέλθει στη διεθνή «ναυπηγική σκηνή» και στα πεδία που δημιουργεί η «πράσινη μετάβαση» της ναυτιλίας. Μεγάλη σημασία δόθηκε, επίσης, και στη «γαλάζια οικονομία», στην οποία περιλαμβάνονται πολλά πεδία πάνω στα οποία θα μπορούσε να χτιστεί στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επέδωσε στην πρέσβη υπόμνημα του επιμελητηρίου που στοχεύουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο κ. Κορκίδης, πρότεινε, το προσεχές διάστημα, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επιμελητηριακών φορέων των δύο πόλεων-λιμένων του Πειραιά και της Χάιφας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατζ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ήδη εδραιωμένες καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών οντοτήτων των δύο χωρών που θα διατηρηθούν και στο μέλλον, σημειώνοντας ότι η βούληση της ισραηλινής επιχειρηματικής κοινότητας είναι να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από σχετική πρόταση του πρέσβη του Ισραήλ, το ΕΒΕΠ θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την διοργάνωση, στην Ελλάδα, Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ, επίκεντρο του οποίου είναι η συνεργασία από τις δύο χώρες, αλλά και οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος που καταγράφηκαν επί ελληνικού και ισραηλινού.