Επανεκκίνηση τουρισμού στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές
eurokinissi
eurokinissi

Επανεκκίνηση τουρισμού στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές

Ενώ η ζημιά που υπέστησαν τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλία και τη Ρόδο από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποκατάσταση τους με στόχο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τη φετινή τουριστική σεζόν.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές σε Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουν προγραμματισθεί παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές που αφορούν, κυρίως, την πρόληψη των ζημιών από καταστροφές, όπως αυτές που προκάλεσε ο Daniel αφορούν δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και άλλα έργα βελτίωσης των υποδομών.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο σε έργα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η περιοχή, αλλά θα έχουν ένα οριστικό χαρακτήρα βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Για τον σκοπό αυτό στη Φθιώτιδα θα διατεθούν σημαντικοί πόροι, κάτι που θα γίνει σύντομα αντιληπτό από την τοπική κοινωνία, καθώς μετά την υπογραφή των συμβάσεων, η οποία αναμένεται περί τα μέσα του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η κατασκευή των έργων.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική. Η Διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Μαγνησίας επισκέφθηκε, πρόσφατα, περιοχές του Ανατολικού και Νοτίου Πηλίου.

Στην επικοινωνία που είχε με επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών, διαπιστώθηκε η έντονη ανησυχία τόσο του ίδιου του Συλλόγου όσο και των κατοίκων για την ομαλή έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Μάλιστα όπως επεσήμανε ο Σύλλογος, η ανησυχία αυτή προκύπτει από την καθυστέρηση της έναρξης ή και της ολοκλήρωσης έργων και αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, βρίσκονται σε εκκρεμότητα έργα τόσο βασικά όσο και δευτερεύοντα. Για παράδειγμα, δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα υποδομών, οδικού δικτύου, δικτύων ύδρευσης, διαμόρφωση παραλιών κ.α.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στο Πάσχα και πολύ κοντά στο καλοκαίρι, οι επαγγελματίες αλλά και ομάδες εθελοντών καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες αποκατάστασης και βελτίωσης ζημιών στο πλαίσιο του εφικτού.

Αλλά όσο έτοιμοι και αν είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να φιλοξενήσουν επισκέπτες, εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Μάλιστα, κάνουν έκκληση τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στις δημοτικές αρχές για τη δική τους ουσιαστική συμβολή, ώστε ο τουρισμός να έχει ένα ομαλό ξεκίνημα και μια θετική εξέλιξη η οποία θα ωφελήσει και την οικονομία της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής, με τη Μαγνησία να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Συνολικά, ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις με τις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων να ανέρχονται σε 22,4 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την άμεση απώλεια εσόδων, η επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά εκτιμάται σε 1,03 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αναφέρει ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ενώ προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10%, τελικά ήταν μειωμένος κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Στη Ρόδο η κατάσταση είναι βελτιωμένη, καθώς τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε ξενοδοχειακές μονάδες έχουν προχωρήσει σημαντικά ή έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, το 17% των ξενοδοχείων της νησιού βρισκόταν στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Οι ακυρώσεις κρατήσεων τόσο στις πληγείσες όσο και στις μη πληγείσες περιοχές, έλαβαν χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές (τελευταία Ιουλίου & πρώτη Αυγούστου).

Η πληρότητα τον Αύγουστο του 2023 διαμορφώθηκε τελικά στο 86% έναντι 94% τον Αύγουστο του 2022.