Ναι μεν αλλά, είναι το μόνο μήνυμα που έρχεται από την Ουάσινγκτον και τις συζητήσεις που διεξάγονται για το ελληνικό πρόβλημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.
Ναι μεν να ολοκληρωθεί η γρήγορα η διαδικασία αλλά, από κάθε πλευρά διαμηνύεται, πάρτε εδώ και τώρα σκληρά μέτρα και για το χρέος η συζήτηση έπεται, εάν και εφόσον…
Οι ελπίδες για πολιτική λύση από συνάντηση σε συνάντηση εξανεμίζονται, τα επιχειρήματα αποδομούνται και όλο και συχνότερα επανέρχεται στα χείλη ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων που μετέχουν στη σύνοδο του Ταμείου η πάγια θέση «βρείτε τα με τους θεσμούς».
Το «όνειρο» και οι όποιες ελπίδες τελειώνουν σήμερα, οπότε και ολοκληρώνονται οι εργασίας της συνόδου, και από αύριο η κυβέρνηση καλείται να υποστείλει και πάλι τη «σημαία της επανάστασης» κατά του ΔΝΤ.
Το οικονομικό επιτελείο, με την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, θα αρχίσει και πάλι να ζει τον «εφιάλτη» της διαπραγμάτευσης και το χειρότερο να ανακαλύψει νέες πηγές εσόδων και να προτείνει μέτρα που να κλείνουν το «λογαριασμό».
Μένει να διευκρινιστεί εάν το «πακέτο» θα «φουσκώσει» στα 8 δισ. ευρώ όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, δηλαδή να αναζητηθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ή το «πακέτο» θα παραμείνει στα 5,4 δισ. ευρώ όμως με χαμηλότερο στόχο για πλεόνασμα, 1,5% του ΑΕΠ το 2018.
Διότι το Ταμείο, σχέδιο με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και πλεόνασμα 3,5% δεν πρόκειται να το δεχτεί και θα διαχωρίσει τη θέση του, είτε με ξεχωριστή συμφωνία είτε στην ίδια διατηρώντας επιφυλάξεις υπό τον όρο πώς όπου υπάρξουν αστοχίες να λαμβάνονται άμεσα νέα μέτρα.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, αφού στο σύνολό τους είναι φοροεισπρακτικά και επομένως δίνουν νέα κίνητρα για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, ενώ ακριβώς για το λόγο αυτό επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» με επιπλέον έσοδα που θα καλύψουν τις απώλειες και φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση για τους Ασφαλισμένους και φορολογούμενους λίγη αξία έχουν οι ανωτέρω διαφοροποιήσεις και εκτιμήσεις, αφού το «πακέτο» θα είναι ούτως ή άλλως «ασήκωτο». Και στη ζυγαριά δεν μπαίνει.
Τα «κόκκινα» δάνεια, έστω και με μικρή περίοδο χάριτος, θα πουληθούν όλα, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά ακόμη και πρώτης κατοικίας, σε ξένα funds.
Στο Ασφαλιστικό το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά για όλους, τα εφάπαξ μειώνονται έως και 30%, στις επικουρικές οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%, ενώ οι νέες κύριες συντάξεις «πλαφονάρουν» τα 1.000 ευρώ.
Όσον αφορά τη φορολογία, ο Γολγοθάς των φορολογουμένων δεν θα έχει «τέλος», αφού με τις ανατροπές που έρχονται στην άμεση και έμμεση φορολογία ουσιαστικά «εξαφανίζονται» και οι συνεπείς φορολογούμενοι καθώς κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί, τουλάχιστον εμπρόθεσμα, στις υποχρεώσεις του. Η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων «πιάνει πάτο».
Αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, με πρώτο τον κανονικό που από το 23% στο 24%, στους ΕΦΚ σε τσιγάρα και καύσιμα, τα νέα βάρη σε κινητά, συνδρομητική τηλεόραση και διαμονή σε ξενοδοχεία, η φορολογική νέα κλίμακα, το χαμηλότερο αφορολόγητο και η μειωμένη έκπτωση φόρου, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, συνθέτουν το φορολογικό «δράμα» που θα ζήσουν όλοι οι φορολογούμενοι.
Κι όλα αυτά ανεξάρτητα από το εάν το αφορολόγητο όριο θα μείνει στις 9.090 ευρώ, εάν θα μειωθεί σταδιακά πέριξ των 8.000 ευρώ, ή όπως αποκάλυψε το Liberal.gr θα καταργηθεί για εισοδήματα από μισθούς και μπλοκάκια άνω των 20.000 ευρώ.
Οι κινήσεις απλώς αυτές, όπως και όσες σχεδιάζονται προς την ίδια κατεύθυνση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, απλώς θα τραβήξουν πιο γρήγορα από τη… μηχανική υποστήριξη την πραγματική οικονομία καθώς θα συμβάλλουν στην ταχύτερη φτωχοποίηση του συνόλου όσων ακόμη (φυσικών και νομικών προσώπων) αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι.