Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, παράλληλα με μείωση των προμηθειών των τραπεζών προωθεί η κυβέρνηση, τις οποίες άλλωστε, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, λύσεις δρομολογεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Οι πρωτοβουλίες θέλουν τη χρήση φορολογικών αντικινήτρων για να επισπεύσουν τη διάθεση ακινήτων, για στέγη που διαθέτουν οι τράπεζες αλλά και τα funds, με επιβολή ακριβότερου ΕΝΦΙΑ σε αυτά, που λιμνάζουν χωρίς λόγο. Η περίπτωση περί των 20.000 ακινήτων, που διαθέτουν οι τράπεζες είναι γνωστή, αλλά οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Χατζηδάκη να αναζητά αντίστοιχη ενημέρωση για τα ακίνητα, που έχουν περιέλθει σε funds και διαχειρίζονται οι servicers.
Κάποια από αυτά βεβαίως λιμνάζουν, επειδή δεν έχουν τακτοποιηθεί, όσον αφορά αυθαιρεσίες και πολεοδομικές παραβάσεις. Δεν είναι πάντως τα περισσότερα και υπάρχουν κατοικίες, που μπορούν να «πέσουν στην αγορά».
Όσον αφορά τα ακίνητα των τραπεζών, στην πραγματικότητα τα διαμερίσματα είναι περίπου 10 -12.000, αλλά σε αυτά θα προστεθούν και τα ακίνητα των servicers. Η λογική του κ. Χατζηδάκη είναι ισχυρά τεκμηριωμένη θεωρητικά, γιατί η διάθεση ακινήτων στην αγορά θα αυξήσει την προσφορά, που είναι σημαντικό πρόβλημα, ενώ θα εξισορροπήσει τις τιμές των ακινήτων. Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος των ακινήτων των τραπεζών και αυτών που διαχειρίζονται servicers δεν έχει τακτοποιηθεί και υπάρχουν αυθαιρεσίες που βαρύνουν τον πωλητή. Οι servicers ζητούν από καιρό να δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται έτσι.
Στο θέμα των προμηθειών, υπάρχουν οι βελτιώσεις που ετοιμάζονται για τις δωρεάν συναλλαγές με το IRIS της ΔΙΑΣ, με διπλασιασμό του ποσού των συναλλαγών, από τα 500 στα 1.000 ευρώ, παράλληλα με μείωση προμηθειών για απλές συναλλαγές, όπου πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι μεν τράπεζες ανανεώνουν πακέτα για προμήθειες, με την κυβέρνηση να φέρεται έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει.
Τέλος, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα spreads των επιτοκίων, μεταξύ καταθέσεων και δανείων, παραμένουν υψηλά και θα ήθελε να δει τις μειώσεις στα επιτόκια να κινούνται παράλληλα και στις δύο κατηγορίες, και όχι όπως συνέβη με τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, όπου τα επιτόκια των καταθέσεων παρέμεναν σταθερά χαμηλά.
Οι πρωτοβουλίες πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα και πάντως, πριν τη λήξη της χρονιάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή είχε πει:
«Πράγματι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ουσιαστικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό. Ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά εργασίας. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Άρα να περιμένετε παρέμβαση από την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση».