Επιστροφή των τιμολογίων λιανικής στα μέσα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021 είναι ο στρατηγικός στόχος που έχει βάλει η κυβέρνηση για το ρεύμα. Κεντρικό σενάριο, η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής, για παράδειγμα στα 100 ευρώ / Mwh (από 190 ευρώ / Mwh αύριο), προκειμένου να εκμηδενισθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική, κρατώντας χαμηλά τα τιμολόγια.
Εφόσον προκριθεί η λύση αυτή, τότε διαμορφώνεται μια τιμή στα επίπεδα των 16 λεπτών η κιλοβατώρα από 24,25 ή και 30 λεπτά σήμερα, αναλόγως τον τύπο των τιμολογίων. Ταυτόχρονα με το πλαφόν στην χονδρική, συζητείται να διατηρηθεί και το σημερινό καθεστώς επιδοτήσεων για τις χαμηλές καταναλώσεις.
Κοινός παρονομαστής σε όλα τα σενάρια, η αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών από το κράτος για τη διαφορά από το πλαφόν έως το κόστος παραγωγής των μονάδων, αναλόγως την τεχνολογία τους. Το πώς αυτό θα χρηματοδοτηθεί, από που δηλαδή θα βρεθούν τα 2 δισ. (εφόσον το σχέδιο είναι σύντομης διάρκειας) ή τα 4 δισ. εφόσον διαρκέσει πολλούς μήνες, παραμένει ακόμη το ζητούμενο.
Σε αυτή την φάση βρίσκεται η συζήτηση για την λεγόμενη εθνική παρέμβαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ώστε να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα, αναλόγως πάντα και των κινήσεων της Κομισιόν. Οι όποιες ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν σύντομα, προτού γνωστοποιηθούν οι προτάσεις των Βρυξελλών, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν περιμένει μια «ευρωπαϊκή απάντηση». Η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ οδηγεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα, ακόμα και με αναδρομική ισχύ, μέρος τουλάχιστον του σχεδίου.
Κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζουν τις ανακοινώσεις μέσα στο Μάιο, τουλάχιστον για το σκέλος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων, και στη συνέχεια να αναμένουν και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στο επιτελείο του ΥΠΕΝ γίνονται διάφορες ασκήσεις εργασίας και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί αρκετά σενάρια. Από το να επιβληθεί μια ανώτατη τιμή ανά είδος μονάδας και τεχνολογίας έως του να επιβληθεί ένα άνω όριο στα έσοδα των ενεργειακών ομίλων.
Η γκάμα των σεναρίων συζητείται σε καθημερινή βάση σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με την εξεύρεση χρηματοδότησης να αποτελεί κοινό παρονομαστή για όλα. Κοινοτικά εργαλεία, χορήγηση χαμηλότοκων δανείων μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών και φυσικά αξιοποίηση μέρους από τα αδιάθετα δάνεια, ύψους 230 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι.
Έσχατη λύση, η άντληση μεγάλους μέρους από τα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το έλλειμμα και την ενδεχόμενη άνοδό του.