Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Ανοησία" τα περί εκταμίευσης στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Ανοησία" τα περί εκταμίευσης στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

«Ανοησία» χαρακτηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος το ενδεχόμενο να εκταμιευτεί από την Ευρωζώνη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Peter Spiegel, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε, αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους υπολογισμούς για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρέος, ότι «δεν είναι ακριβείς, όπως η κβαντική μηχανική», ενώ αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης, σημείωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διάσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, αν υπάρξει μεγάλη πρόοδος, κάτι όμως που εκτίμησε ως απίθανο.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε, σε σχέση με την σειρά των επόμενων βημάτων, ότι θα πρέπει να κλείσουν τα βασικά φορολογικά μέτρα, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, να νομοθετηθούν τα εφεδρικά μέτρα (όχι όμως και να εφαρμοστούν) και ό,τι άλλο υπάρχει στην αξιολόγηση.

Στη συνέχεια οι θεσμοί πρέπει να καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, η συμφωνία να περάσει από τα κοινοβούλια και να ψηφιστεί. Μετά οι θεσμοί θα περιμένουν την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών και όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί από την Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff level agreement).

Σε ερώτηση κατά πόσο τα νομοσχέδια που έχουν μπει σε δημόσια διαβούλευση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σε σύμπνοια με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι διαβάζοντας μία περίληψη τους «φαίνεται ότι είναι διαφορετική η στάση των θεσμών στο ασφαλιστικό».

Ο ίδιος περιόρισε την σημασία των δημοσιονομικών στοιχείων που θα έρθουν στην δημοσιότητα αύριο, καθώς, όπως είπε, τα στοιχεία αυτά έχουν σημασία «μόνο αν τα συγκρίνεις με το επόμενο έτος 2016 και όχι να τα βλέπεις σε βάθος τριετίας δηλαδή μέχρι το 2018 όπως τα εξετάζουν οι θεσμοί».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το «καλύτερο δυνατό σενάριο» είναι οι δύο πλευρές να έχουν έρθει αρκετά κοντά μέχρι το Eurogrοup τη ερχόμενης Παρασκευής και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αμέσως μετά για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων «αρκετά γρήγορα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ξεκαθάρισε πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι σ' ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε πως «αναμένεται» να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση αλλά, φυσικά, όχι να «εφαρμοστούν», καθώς προβλέπονται μόνο για την περίπτωση που το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί. Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ανέφερε πως θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση. Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση, ενώ, προσέθεσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, ερωτηθείς κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

Πρώτα η ανακοίνωση των εφεδρικών μέτρων και η ρύθμιση για το χρέος, μετά η εκταμίευση

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε τρία πράγματα. Πρώτον, ότι και τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα - αυτά, δηλαδή, που απαιτεί το ΔΝΤ να ληφθούν στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 - πρέπει να καθορισθούν και να αποφασισθούν τώρα, σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων και πριν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.

Δεύτερον, ότι πρώτα θα αποφασισθεί η όποια ρύθμιση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και μετά θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων προς την ελληνική κυβέρνηση. Κατά τον αξιωματούχο, υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν περίπου τέσσερις εβδομάδες συζητήσεων για το χρέος, από τη στιγμή που θα υπάρξει το staff level agreement.

Τρίτον, πρώτα θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει το πρόγραμμα και τη συμμετοχή του Ταμείου και μετά θα υπάρξει το λεγόμενο implementation report (έκθεση υλοποίησης) και βεβαίως, τελικά, η εκταμίευση.

Κατά τον αξιωματούχο, θα πρέπει να αποκλειστεί μια συμφωνία στο eurogroup της Παρασκευής - όπου απλώς θα γίνει εξέταση της πορείας των πραγμάτων και φυσικά θα ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις προς τους εμπλεκομένους - ενώ ενδέχεται να υπάρξει έκτακτο eurogroup στις 28 Απριλίου, μόνον εφόσον έχουν ολοκληρωθεί ¨τα πάντα¨(σ.σ. αυτά που
αναφέρθηκαν παραπάνω).

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ. Γιούνκερ, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να λέει πως τον απασχολεί μονάχα ο στόχος του 3,5% κι όχι τα εφεδρικά μέτρα, ο αρμόδιος αξιωματούχος άφησε σαφείς αιχμές, λέγοντας πως η Κομισιόν είναι η μόνη που δε διαθέτει ψήφο κι ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι χώρες μέλη του eurogroup.

Διαβάστε ακόμα:

- Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φέρεται να εξετάζει ο ESM

- Ψάχνουν τον «σωστό χρόνο» για νέα επαναδιαπραγμάτευση