Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ταχύτερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει ένα ζήτημα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης της επιτοκιακής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,7% τον περασμένο μήνα, παρουσιάζοντας την οριακή επιτάχυνση που προέβλεπαν οι αναλυτές από το 2,6% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Τετάρτη.
Ο ετήσιος ρυθμός ήταν 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από τον Οκτώβριο.
Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Νοεμβρίου - Οκτωβρίου επιβεβαίωσε επίσης την πρόβλεψη για αύξηση των τιμών κατά 0,3%, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,2% στην περασμένη μέτρηση. Πρόκειται πάντως για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων επτά μηνών, μετά από τέσσερις μήνες στο +0,2%.
Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση - το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2023- και κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου σημείωσαν άλμα 0,5%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του περασμένου έτους.
Η έκθεση που ήταν εναρμονισμένη απόλυτα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών δείχνει να αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές, καθώς «κλειδώνει» πλέον τη νέα μείωση των επιτοκίων της Fed την επόμενη εβδομάδα με τις πιθανότητες στα σχετικά futures των επιτοκίων πλέον στο 96% για μία περικοπή 25 μονάδων βάσης (0,25%).
Η μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές προήλθε από τη στέγαση, που έχει αποδειχθεί μία εξαιρετικά επίμονη πληθωριστική εστία. Η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η συνιστώσα της στέγασης, η οποία έχει το ένα τρίτο της στάθμισης στον υπολογισμό του ΔΤΚ, συνετέλεσε κατά το 40% της συνολικής αύξησης του πληθωρισμού τον Νοέμβριο.
Οι τιμές στην κατηγορία της στέγασης άλλωστε αυξήθηκαν με ρυθμό 4,7% ετησίως, σχεδόν διπλάσιο του γενικού. Από εκεί και πέρα, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυξήθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των νέων κατά 0,6%, σε μία αντιστροφή της πρόσφατης τάσης.
Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,4% μηνιαίως και κατά 2,4% σε ετήσια βάση, ενώ ο υποδείκτης της ενέργειας παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% στον μήνα με μείωση κατά 3,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.