ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8μηνου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8μηνου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Οι καταναλωτές έγιναν πιο απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές τον Φεβρουάριο, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού αυξάνονται, ανέφερε την Τρίτη το Conference Board.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 98,3 τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 7% και κάτω από την πρόβλεψη του Dow Jones για 102,3. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2024 και τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2021.

«Οι απόψεις για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εργασίας αποδυναμώθηκαν. Οι καταναλωτές έγιναν απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες και λιγότερο αισιόδοξοι για το μελλοντικό εισόδημα», δήλωσε η Stephanie Guichard, ανώτερη οικονομολόγος του διοικητικού συμβουλίου για τους παγκόσμιους δείκτες. «Η απαισιοδοξία για τις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκε και έφτασε σε υψηλό δέκα μηνών».

Αν και οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες αντανακλούν συνεχή ανάπτυξη, ο δείκτης του Conference Board ταιριάζει με άλλες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν μείωση της εμπιστοσύνης. Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέφερε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μηνιαία μείωση κατά σχεδόν 10% τον Φεβρουάριο, ενώ οι πενταετείς προοπτικές για τον πληθωρισμό μεταξύ των ερωτηθέντων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995.

Στην έρευνα του Conference Board, η μείωση προήλθε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα επίπεδα εισοδήματος.

Μαζί με τη συνολική πτώση της εμπιστοσύνης, ο δείκτης προσδοκιών κατρακύλησε κατά 9,3 μονάδες σε 72,9 μονάδες, η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2024 που το μέτρο έπεσε κάτω από το επίπεδο που συνάδει με ύφεση. Ωστόσο, η μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε κάπως, με το 19,6% να δηλώνει ότι οι συνθήκες είναι «καλές», αυξημένο κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ένα στενά παρακολουθούμενο μέτρο της αγοράς εργασίας σημείωσε επιδείνωση, με το 33,4% να δηλώνει ότι οι θέσεις εργασίας είναι «άφθονες», ενώ το 16,3% δήλωσε ότι οι θέσεις είναι «δύσκολο να βρεθούν» σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του 33,9% και του 14,5% τον Ιανουάριο.