Ο «βασιλιάς ήταν γυμνός» και χωρίς «όπλα», παρά μόνο με απειλές και υποκλοπές, κατάφερε τελικά να συσπειρώσει όλους τους «εχθρούς» και πάλι εναντίον της χώρας.
Η τύχη για την Ελλάδα στη σύνοδο του ΔΝΤ ήταν προδιαγεγραμμένη, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το Liberal.gr, αφού από όλες τις πλευρές τα μηνύματα ήταν κάτι παραπάνω από αρνητικά.
Έτσι, η διαπραγμάτευση ξεκινά και πάλι τα επόμενα 24ώρα με γκολ από τα…«αποδυτήρια» και το «σκορ» να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 3-3,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα, πέραν φυσικά των 5,4 δισ. ευρώ για τα οποία υπερηφανεύεται η «κυρίαρχη» κυβέρνηση ότι δεν τις τα επέβαλαν αλλά από μόνη της αποφάσισε…
Όσα δηλαδή απαιτεί το ΔΝΤ και από την αρχή ο υπεύθυνος επί ευρωπαϊκού εδάφους Πόουλ Τόμσεν, που ανέβαζε το «λογαριασμό» στα 9 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Αναμφισβήτητα στην κυβέρνηση πλέον ζουν με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν απλώς να δεχτούν οι δανειστές την πρόταση όπως μην αποφασιστούν και θεσπιστούν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά μόνο στην περίπτωση που καταγράφονται αποκλίσεις από το στόχο να αποφασίζονται και να υλοποιούνται.
Και πάλι όμως η κυβέρνηση θα διαψευστεί, όσο κι αν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προκειμένου να περιορίσει τις αναμενόμενες πλέον αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος.
Και θα διαψευστεί πολύ απλά, διότι η κατάσταση στην οποία έχει φέρει την πραγματική οικονομία δεν αφήνει καμία χαραμάδα αισιοδοξίας ότι οι στόχοι μπορεί, ακόμη και από «ατύχημα», να επιτευχθούν.
Αρκεί μόνο η αναφορά των πρόσφατων προβλέψεων του ΙΟΒΕ ότι και το τρέχον έτος η οικονομία θα συνεχίσει να «βυθίζεται» στην ύφεση 1%, ενώ ουδείς μιλά για ανάπτυξη και αναμένει θετική πορεία των εσόδων. Αντίθετα έξαρση της φοροδιαφυγής και εκτόξευση των ληξιπροθέσμων χρεών προς τις Εφορίες αναμένουν ακόμη και τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Ο «λογαριασμός» επομένως θα «φουσκώσει» άμεσα, με αποτέλεσμα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αποφύγουν την εσωτερική «επανάσταση» θα αρχίσουν από σήμερα να αναζητούν νέους «εχθρούς» της πρώτης φοράς Αριστεράς, με μοναδική επιδίωξη να συσπειρώσουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.
Η «συνιστώσα» των συμπληρωματικών μέτρων
Επώδυνες επιβαρύνσεις φέρνει λοιπόν και η «συνιστώσα» των πρόσθετων μέτρων ύψους 3 – 3,5 δισ. ευρώ αφού, μεταξύ άλλων, ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια και τα εξής:
1. μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 8.160 ευρώ, όπως ζητά το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω
2. μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος- νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%
3. κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% ή η διατήρηση του μόνο για τα φάρμακα
4. περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων
5. απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
6. περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα Ειδικά Μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται απίστευτες στρεβλώσεις
7. «πάγωμα» προσλήψεων μέχρι νεωτέρας
Μένει φυσικά να διαπιστωθεί, στην περίπτωση που υιοθετηθεί ακόμη και η σταδιακή μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από τις 9.090 ευρώ, εάν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κάνει και πράξη την «απειλή» του…
Το πρώτο «αριστερό» πακέτο
Στο πρώτο φυσικά πακέτο μέτρων, με τα δυο βασικά νομοσχέδια του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού να οδεύουν προς τη Βουλή, τα μέτρα θα είναι επώδυνα για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους αφού, όπως έχει επισημάνει το Liberal.gr, περιλαμβάνονται:
* σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους, μείωση έως και 30% για τα εφάπαξ, στις επικουρικές οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%, ενώ οι νέες κύριες συντάξεις «πλαφονάρουν» τα 1.000 ευρώ.
* αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, με πρώτο τον κανονικό που από το 23% στο 24%, στους ΕΦΚ σε τσιγάρα και καύσιμα, τα νέα βάρη σε κινητά, συνδρομητική τηλεόραση και διαμονή σε ξενοδοχεία, η φορολογική νέα κλίμακα, το χαμηλότερο αφορολόγητο και η μειωμένη έκπτωση φόρου, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα.
Στο «δράμα» βέβαια σημαντικό «ρόλο» έχουν και τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία, έστω και με μικρή περίοδο χάριτος, θα πουληθούν όλα, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά ακόμη και πρώτης κατοικίας, σε ξένα funds.
Διαβάστε ακόμα:
- Διπλό μνημόνιο, έως 9 δισ. μέτρα και βλέπουμε...
- Αλ. Τσίπρας: Το 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση
-Κομισιόν: Καταγραφή της προόδου στο Eurogroup και όχι συμφωνία
- Το Βερολίνο ελπίζει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα