Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι το επερχόμενο σχέδιο προϋπολογισμού που θα υποβάλει η κυβέρνησή του στο Κογκρέσο στις 9 Μαρτίου θα περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, μεταξύ άλλων και για τους δισεκατομμυριούχους.
Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει τη δέσμευσή του να μην επιβάλει νέους φόρους σε άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια τον χρόνο.
Σχέδιο διαγραφής φοιτητικού χρέους
Στο μεταξύ, οι συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εξέφρασαν νωρίτερα την Τρίτη το σκεπτικισμό τους σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου του προέδρου Μπάιντεν να διαγράψει φοιτητικό χρέος 430 δισ. δολ. για περίπου 40 εκατ. δανειολήπτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η παραγραφή αφορά 430 δισ. δολάρια που βαραίνουν τις πλάτες περισσότερων από 40 εκατομμυρίων δανειοληπτών - φοιτητών. Η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση.
Μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισ. δολάρια, ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.
Πολλοί δανειολήπτες αντιμετώπισαν οικονομική πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, κάποιες πολιτείες αντιτίθενται στο σχέδιο. Πρόκειται για το Αρκάνσας, την Αϊόβα, το Κάνσας, το Μιζούρι, τη Νεμπράσκα και τη Νότια Καρολίνα.
Το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμα:
ΗΠΑ: Αρνητικοί οι συντηρητικοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη διαγραφή φοιτητικών χρεών