Το "μπαλάκι" στο Eurogroup, με... άγνωστο X τα επιπλέον μέτρα

Το "μπαλάκι" στο Eurogroup, με... άγνωστο X τα επιπλέον μέτρα

Με άγνωστη την τύχη του… «πακέτου αποτυχίας» των επιπλέον μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει βαλίτσες για το Eurogroup.

Υπό το φως των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 0,7% ολοκληρώθηκαν, προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών οι οποίες νωρίτερα είχαν διακοπεί προσωρινά.

Το τι ακριβώς θα συμβεί με την απαίτηση των δανειστών για αυτά τα επιπλέον μέτρα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Προς το παρόν, το μόνο που έχει στα «χέρια» της η κυβέρνηση είναι μια «τεχνική» συμφωνία επί των βασικών θεμάτων.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι δανειστές πείστηκαν και έκαναν δεκτή την εισήγηση της ελληνικής πλευράς για την αύξηση εισφορών. Αυτό που αναζητείται τώρα από τα τεχνικά κλιμάκια, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι 70 εκατομμύρια σχετικά με την ποσοτικοποίηση. Ωστόσο τόνισε ότι δέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης για επικουρικές. 

Επίσης, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, υπάρχει σύγκλιση στα «κόκκινα» δάνεια. Η ελληνική πλευρά παίρνει μάλλον το ένα από τα δύο σημεία που θέλει, κατά πασά πιθανότητα την προστασία πρώτης κατοικίας.

Ως θετικό σημάδι εκτιμάται η περίπτωση να οριστεί νέο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.  Παραμένει ωστόσο η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο αφορολόγητο, καθώς οι εκπρόσωποι θεσμών αναχωρούν, τελικά, για Ολλανδία. 

Επίθεση Μαξίμου στο ΔΝΤ

Στο μεταξύ, δριμεία επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει η κυβέρνηση και, με αφορμή τα στοιχεία της Εurostat, τονίζει πως το αποτέλεσμα εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.

Όπως αναφέρουν κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου:

"Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018".

Κυβερνητικές προσδοκίες για περιθώρια ελιγμών

Η επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε -σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης- να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις τόσο για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσο και για τα πρόσθετα μέτρα που έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι δεν είναι επιτεύξιμος ο στόχος το 3,5% από το 2018.

Πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που ελήφθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται ότι θα αφήσουν αποτύπωμα και για το 2016.

“Τώρα ξεκινά επί της ουσίας η συζήτηση για το πως θα διαμορφωθεί το οριστικό πακέτο μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση”, σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια να επιλέξει από καλύτερη θέση τα τωρινά και μελλοντικά μέτρα που ενδεχομένως απαιτηθούν.