Η συζήτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανεξαιρέτως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος και τόνισε πως «καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης έως το 2027».
Όπως τόνισε, «τα συνταξιοδοτικά συστήματα που έχουν αυτή τη στιγμή όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες στον πυρήνα τους είναι συστήματα διανεμητικού χαρακτήρα» και διευκρίνισε ότι διανεμητικό σύστημα θα πει ότι οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων.
«Αυτά τα συστήματα μπορούν και δουλεύουν καλά, όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πολλοί συνάδελφοί μου, οι οποίοι το θεωρούν περίπου σαν κανόνα, ότι αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά άμα έχουν περίπου τέσσερις εργαζόμενους για έναν συνταξιούχο. Αυτό το νούμερο εμείς το περάσαμε πριν από πολλές δεκαετίες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,7 εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα τα οποία τίθενται εκ των πραγμάτων σε αυτόν εδώ τον τομέα είναι σημαντικά. Η νομοθεσία μας, που υπάρχει από το 2010, κάνει κάτι το οποίο το έχουνε περίπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συνδέουν το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πόσα χρόνια θα λαμβάνει κατά μέσο όρο ο συνταξιούχος τη σύνταξη».
Υπογράμμισε ξανά ότι έως το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης και πως «ο νόμος είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο που λέει το εξετάζουμε ανά τριετία, αλλά ανά τριετία τεράστιες μεταβολές δεν υπάρχουν».
«Δηλαδή, ακόμα και στα χρόνια στα οποία αυξανόταν πολύ το προσδόκιμο της επιβίωσης μέσα σε μια τριετία, ήταν κάποιοι λίγοι μήνες», εξήγησε και ξεκαθάρισε πως «αυτό το οποίο ακούω συχνά πυκνά, το ότι θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας και θα αυξηθούν κατά δύο και τρία χρόνια, αυτό απλά δεν ισχύει».
Για τις συντάξεις ΤΕΚΑ
Αναφερόμενος στις συντάξεις που θα δίνει το νέο Ταμείο ΤΕΚΑ διευκρίνισε «ακούω πολύ συχνά αυτό το ότι αμάν οι συντάξεις μας είναι χαμηλές κλπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε τρία χρόνια βγάζει μία έκθεση που έχει πάρα πολύ αναλυτικά και συγκριτικά στοιχεία για όλες τις χώρες.
Αυτό το οποίο δείχνει είναι ότι αυτή τη στιγμή στα λεγόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή η μέση σύνταξη προς τον μέσο μισθό, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο τέτοιο λόγο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Δηλαδή για να καταλάβουμε, λέμε ας πούμε για παράδειγμα, ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι χαμηλές, αλλά από πού θα πληρωθούν αυτές αν δεν έχουν ψηλούς μισθούς, δηλαδή αν δεν ανέβει η παραγωγικότητα, οι μισθοί, κλπ, όλο αυτό το κύκλωμα είναι πολύ δύσκολο.
Στην ίδια έκθεση, αυτό το οποίο φαίνεται είναι το ότι ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια η Ελλάδα, παρότι αυτός ο λόγος αναπλήρωσης μειώνεται, πάλι εξακολουθεί να είναι στη δεύτερη θέση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά από 50 χρόνια, το 2070 και μάλιστα η θέση της βελτιώνεται πολύ όταν μπαίνει στην ιστορία το ΤΕΚΑ.
Τέτοια συστήματα κεφαλαιοποιητικά όπως το ΤΕΚΑ που βάλαμε στην κοινωνική μας ασφάλιση πριν από τρία χρόνια, είναι πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουνε πάρα πολλά χρόνια.
Άρα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και των διανεμητικών συντάξεων και των κεφαλαιοποιητικών συντάξεων.
Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ότι έχουν τα διανεμητικά, αλλά δίνουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις και αυτός είναι και ο λόγος που ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στην Ελλάδα, μόλις αρχίζουν και μπαίνουν και οι του ΤΕΚΑ, τότε αρχίζει και ανεβαίνει και πάλι.
Η εμπειρία που έχουμε από συνταξιοδοτικά προγράμματα κεφαλαιοποιητικά, ο ΟΟΣΑ μας δίνει τέτοια στοιχεία μας λέει ότι το πραγματικό ποσοστό απόδοσης είναι γύρω στο 3% το χρόνο κατά μέσο όρο σε μακροχρόνιες περιόδους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί μια πιο συντηρητική προσέγγιση και λέει ότι θα είναι γύρω στο 2% το χρόνο.
Όταν μιλάμε για ένα βάθος 40 ετών, η διαφορά αυτή κατά μία μονάδα στο επιτόκιο, δίνει πολύ μεγάλες διαφορές στην τελική σύνταξη ακόμα και με αυτές τις συντηρητικές εκτιμήσεις.
Αυτό που μας λέει η έκθεση είναι ότι θα πάρουνε πολύ υψηλότερες συντάξεις επικουρικές αυτοί που θα είναι στο ΤΕΚΑ σε σχέση όσους είναι με το προηγούμενο σύστημα».
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Αναφερόμενος στους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται είπε ότι «Προηγουμένως αυτό που συνέβαινε ήταν ότι όταν ένας συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, του γινόταν παρακράτηση του 30% της σύνταξής του και αυτό γινόταν ασχέτως του αν ήθελε να εργαστεί για μία ώρα ή αν ήταν μια κανονική δουλειά.
Αυτό το οποίο αλλάξαμε τώρα είναι ότι τους λέμε θα πάρετε ολόκληρη τη σύνταξή σας, θα υπάρχει ένας πόρος 10% ο οποίος θα μπαίνει στα επιπρόσθετα εισοδήματα που θα έχετε, το οποίο θα είναι υπέρ του ΕΦΚΑ και από κει και μετά όλο το υπόλοιπο μπορείτε να το κρατάτε κανονικά.
Επιπρόσθετα, επειδή έχουμε και κρατήσεις για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, όταν κάποτε θα σταματήσουν να δουλεύουν οριστικά, θα έχουν και μια προσαύξηση στη σύνταξη την οποία θα πάρουν.
Δηλαδή θα έχουν και τώρα υψηλότερο εισόδημα, αλλά και αργότερα, όταν ξανά βγουν στη σύνταξη.
Με το προηγούμενο σύστημα είχαμε 37.000 άτομα, τα οποία ήταν οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ήδη η τελευταία πληροφόρηση που είχα που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας από τον ΕΦΚΑ ήταν ότι ήταν γύρω στο 97.500 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι».
Μείωση της ανεργίας
Αναφερόμενος στην μείωση της ανεργίας είπε ότι «παρότι η ανεργία μας μειώθηκε πολύ την προηγούμενη πενταετία είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στενότητα στην αγορά εργασίας.
Ο στόχος μας είναι η επιμόρφωση των εργαζομένων. Αυτό που κάποτε παίρναμε ένα πτυχίο από το πανεπιστήμιο και αυτό ήταν όλο, σε όλη την υπόλοιπη ζωή δεν κάναμε καμία επιμόρφωση, αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Από εδώ και πέρα μια διαρκής επανακατάρτιση θα είναι αναγκαία και επιθυμητή κιόλας θα έλεγα.
Στόχος μας γενικά, είναι ότι ομάδες των οποίων η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι χαμηλότερη, σημαντικά χαμηλότερη από ότι είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πάρει πρόνοιες για τις ομάδες αυτές, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρία, οι συνταξιούχοι. Σε όλες αυτές τις περιοχές έχουμε πάρει ειδικά μέτρα».
Συνταξιούχοι με οφειλές
Αναφερόμενος στους συνταξιούχους με οφειλές στο ΈΦΚΑ είπε ότι «να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.
Για τους μισθωτούς, ακόμα και αν δεν έχει καταβάλει ο εργοδότης τη σύνταξη, καταβάλλεται κανονικά και αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ να κυνηγήσει σε εισαγωγικά τον εργοδότη, ο οποίος δεν κατέβαλε τις εισφορές.
Τώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αυτό το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα ήταν όριο 20.000 για τους μεν, 6.000 για τους δε, το οποίο ψηφιζόταν σε 60 ισόποσες δόσεις αργότερα από τη σύνταξή τους.
Αυτό που κάναμε εμείς ήταν το ότι αλλάξαμε το όριο από τις 20.000 στις 30.000 για τους μεν και από τις 6.000 στις 10.000 για τους δε, όπου ζητάμε όμως κάποιες προϋποθέσεις».