H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να συνδέσει τη χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών - μελών με τις επιδόσεις του σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, επικαλούμενο έγγραφο της Κομισιόν.
Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης συνοχής, αξίας 392 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 που έχει ως στόχο να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, γινόταν με βάση τα κριτήρια και όχι ως προϋπόθεση για την εκπλήρωση στόχων
Όπως αναφέρεται η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έθεσε την προοπτική να συνδεθεί η χρηματοδότηση με μεταρρυθμιστικούς στόχους καθώς σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο «υπάρχει ευρεία υποστήριξη για χρηματοδότηση βάσει απόδοσης», και απομένει ακόμη να υπάρξει επίσημη πρόταση και συμφωνία.
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αγωνίστηκε να πείσει ορισμένες χώρες, ιδίως την Ουγγαρία και την Πολωνία, να τηρήσουν τα δημοκρατικά πρότυπα και προχώρησαν στον αποκλεισμό τους από μέρος της χρηματοδότησης.
Τα κράτη μέλη που είναι καθαροί συνεισφέροντες στο ταμείο - συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας - διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι το τρέχον σύστημα είναι αναποτελεσματικό, δίνοντας στην Επιτροπή λόγο να αναθεωρήσει τις διαδικασίες του προγράμματος.
Τα κράτη μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 90% του μέσου όρου της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στήριξη από το Ταμείο Συνοχής.
Η χρηματοδότηση εγκρίνεται από την ΕΕ για συγκεκριμένα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα που στη συνέχεια διαχειρίζονται τα κράτη μέλη.
Επί του παρόντος, 15 κράτη μέλη λαμβάνουν χρήματα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Μέρος του Ταμείου Συνοχής είναι ήδη συνδεδεμένο με στόχους, αλλά τα κράτη μέλη ήταν απρόθυμα να αξιοποιήσουν αυτό το συγκεκριμένο μέρος, ανέφερε ανώνυμη πηγή της ΕΕ στο Politico.