Σε επαναλειτουργία τίθεται από σήμερα 5 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είχε διακόψει τον Αύγουστο, με στόχο να ανακτηθεί ο ρυθμός των τελευταίων μηνών όπου πραγματοποιούνταν 3.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα.
Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί 530 ακινήτων, ενώ φέτος αναμένεται να υπερκαλυφθεί ο νέος στόχος των 30.000 πλειστηριασμών και το 2019 να έχουν ολοκληρωθεί 50.000 πλειστηριασμοί.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Από τότε έχουν εκπλειστηριαστεί 16.190 ακίνητα, πολλές φορές αφορούν οριζόντιες ιδιοκτησίες, δηλαδή ένας πλειστηριασμός αφορά 2 ή περισσότερα ακίνητα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους έχουν ήδη διαμηνύσει ότι η συμφωνία «μεταμνημονιακής εποπτείας» που έχει υπογράψει η κυβέρνηση προβλέπει τη μεγάλη γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς να μην καταλήγουν στις τράπεζες, αλλά -κυρίως- να διευκολύνεται η αγορά των ακινήτων από τρίτους ενδιαφερόμενους.
Οι διοικήσεις των τραπεζών, εξάλλου, έχουν δεσμευτεί ότι θα προσθέσουν όλες τις πληροφορίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και οπωσδήποτε προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Σημειώνεται πως σήμερα, η αξία των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) στεγαστικών δανείων των τραπεζών ανέρχεται σε 27,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 43,4% των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες δεν εξυπηρετείται. Από αυτά, δάνεια ύψους 11,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες.