«Υπήρχαν πράγματα στη Θεσσαλονίκη -κι ας μας απαντήσουν γι'' αυτά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- που δεν κόστιζαν αλλά δεν γίνανε ποτέ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β'' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή την έναρξη, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, του τριήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Έχουν γίνει πράγματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ήταν ανέκδοτα. Πολλά από αυτά δεν χρειάζονταν λεφτά, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου» είπε ο κ. Φάμελλος, εκτιμώντας πως «δυστυχώς το όραμα της Θεσσαλονίκης πολλές φορές ήταν το όραμα των πολιτικών της να επανεκλεγούν».
Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται από τη ΝΔ στα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ψηφοθηρικού χαρακτήρα, ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε από το πρώτο συνέδριο στη Λαμία, πού ήταν οικοδεσπότης ο κ. Μπακογιάννης, να βάλει ένα εμπάργκο στα αναπτυξιακά συνέδρια, διαψεύσθηκε όμως, γιατί οι δήμαρχοι και οι παραγωγοί, τα επιμελητήρια, οι σύνδεσμοι, είναι εκεί γιατί νοιάζονται για τη δουλειά τους».
«Ας αφήσουν τη συζήτηση για το τι κάνουμε εμείς τώρα, ας προσπαθήσουν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη του παρελθόντος, εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην ανάπτυξη και στην εργασία για όλους» τόνισε και παρότρυνε «να μην τα ρίχνουμε όλα στο αθηνοκεντρικό κράτος, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι η πύλη όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχει δυνατότητες γεωστρατηγικές τώρα που ολοκληρώθηκαν και οι σχεδιασμοί οι μεγάλοι για τα ενεργειακά και σιδηροδρομικά δίκτυα, υπάρχει δυνατότητα αυτό να είναι αποτύπωμα στην εργασία και την καθημερινότητα».
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία, ο κ. Φάμελλος είπε πως είναι αναγκαίες δημόσιες πρωτοβουλίες που θα δυναμώσουν την ιδιωτική οικονομία, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη ζώνη του Καλοχωρίου. «Από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα είναι η ζώνη του Καλοχωρίου, η οποία δεν είχε τόσα χρόνια δημόσιες πολιτικές, δεν έχει δρόμους, δεν έχει ύδρευση, δεν έχει καν χώρο για να κάνουν οι νταλίκες ελιγμό. Εδώ χρειάζεται η δημόσια παρέμβαση του κράτους, για να αναπτυχθεί η ιδιωτική οικονομία. Αν δεν έχουμε έναν ισχυρό βραχίονα δημόσιων πολιτικών, για να λύνονται τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, δεν θα έχουμε οικονομία» εξήγησε.
«Έχουμε ήδη έτοιμο σχέδιο και θα το ανακοινώσουμε με τον υπουργό, τον κ. Χαρίτση για νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προχωρήσουμε στην οργάνωση της βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι. Μέχρι τώρα απαγορευόταν να προχωρήσουμε, λόγω της μικρής βιομηχανικής συγκέντρωσης ή της μη οργανωμένης και εξαιρούταν το Καλοχώρι από τον νόμο της οργάνωσης των βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Θα υπάρχει -έχουμε ήδη ετοιμάσει με τον γγ βιομηχανίας- νομοθετική πρόβλεψη, για να προχωρήσουμε σε μία πρωτοβουλία μαζί με τους συνδέσμους βιομηχάνων και παραγωγών και θα το προτείνουμε αυτό στο αναπτυξιακό συνέδριο για την οργάνωση -και τη θεσμική και των υποδομών- στη Βιομηχανική Ζώνη Καλοχωρίου» διευκρίνισε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με την υπόθεση Novartis και την πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου του φακέλλου μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή, σημείωσε: «Η αντιπολίτευση αποσύρθηκε από τις ευθύνες της ακόμη μια φορά και υποτιμά την δημοκρατική υποχρέωση που έχει απέναντι στην κοινωνία, να δώσει απαντήσεις. Όχι πια δεν δίνει απαντήσεις αλλά δεν συμμετέχει καν σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία [...] Όποιος δεν έχει κάτι να φοβηθεί μιλάει ελεύθερα, όποιος θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια, να κρύψει πράγματα, τότε δεν μιλάει και αποσύρεται και κάνει πολιτική μέσω των γνωστών παπαγάλων των μέσων ενημέρωσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Ιntime