Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την αναζήτηση μαύρου και παράνομου χρήματος από τους ελεγκτές της εφορίας. Στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν «πέσει» τα Ε3 των ελευθέρων επαγγελματιών και αναζητούνται υποθέσεις και συναλλαγές που είναι ύποπτες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν από την ΑΑΔΕ τόσο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με τα υπόχρεα πρόσωπα όσο και για τη στόχευση υποθέσεων και την υποβοήθηση του ελεγκτικού έργου. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, θα διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι στις ανωτέρω κατηγορίες, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν υψηλή παραβατικότητα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής, από 1/1/16 έως 30/4/19 η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει 1.806 ύποπτους φορολογουμένους. Από το σύνολο των υποθέσεων, 792 έχουν ολοκληρωθεί και βεβαιώθηκαν ποσά άνω των 66 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της φορολογικής διοίκησης υποστηρίζουν ότι το 2019 τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά και με πολύ μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον. Και αυτό, καθώς πλέον μέσα από το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών και την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα της ταχείας πρόσβασης σε πληροφορίες χρηματοοικονομικών προϊόντων και ταχύτερης ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, η ΑΑΔΕ είναι αρμόδια αρχή για την εποπτεία: α) εξωτερικών λογιστών - φοροτεχνικών και των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών - φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών ελεγκτών, β) μεσιτών ακινήτων για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, γ) εμπόρων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας, όταν το κόστος της συναλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ.
Πότε χτυπάει «καμπανάκι»
Ως ασυνήθιστες καταστάσεις που υποκρύπτουν ύποπτες συναλλαγές νοούνται:
• Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του.
• Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας.
• Αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.
• Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.
• Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας.
• Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.
• Περιπτώσεις πελατών, των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνιση και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.
• Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.
• Αγοραπωλησία ακινήτου που εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί το νομικό πλαίσιο που απαιτείται, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.