Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα, αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSΙ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSΙ

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα, αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες που επιστρέφουν σταδιακά στα μπλόκα μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη. Με την κυβέρνηση πάντως να διαμηνύει πως παρότι πολλά από τα αιτήματά τους αναγνωρίζονται ως δίκαια, έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Από τις 17:00 πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το ίδιο θα πράξουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλοκ, οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για σήμερα και αύριο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν δύο επιλογές. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων ή συνέχισή τους με άλλες μορφές αγώνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο μπλόκο του Πλατυκάμπου αναμένονται τα τρακτέρ να φτάσουν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και η γενική συνέλευση έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 17:00. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, Εκεί θα συζητήσουν κάνοντας έναν απολογισμό για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, τι έχουν πετύχει αλλά και τι διεκδικούν από εδώ και πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι και εν αναμονή του καλέσματος από την πλευρά του πρωθυπουργού για να συζητήσουν για τα τεράστια προβλήματα της Θεσσαλίας. Αναμένουν για την ερχόμενη εβδομάδα αυτό το κρίσιμο ραντεβού.

Μέχρι τότε ενδεχομένως να δούμε την Πέμπτη να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν με άλλες δράσεις ή να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον εορτασμό του Κιλελέρ που πλησιάζει στις αρχές Μαρτίου.

«Έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια»

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει διαρκώς προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας στην κατεύθυνση του διαλόγου και σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι δεδομένο.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ.

«Υπενθυμίζω τη μείωση της άμεσης φορολογίας των αγροτών ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές που έπεσε στο 6%, τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα που έπεσε στο 13%, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το 22' και το 23', - δεν επέστρεφε νωρίτερα τώρα θα επιστρέψει και μάλιστα με προκαταβολή το 24'- και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθεί και αυτή η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Παράλληλα στο ρεύμα έχουμε εξαιρετικά θετικές ρυθμίσεις με επέκταση για 8 χρόνια».

«Για τις αποζημιώσεις υπάρχουν αρκετά χρήματα τα οποία έχουν δοθεί στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, το συντονίζει ο κ. Τριαντόπουλος. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα χωρίς έλεγχο για τις φυσικές καταστροφές διότι θα ήταν 'χρήματα από το ελικόπτερο' για τα οποία θα ήμασταν στο τέλος υπόλογοι από τον ίδιο τον λαό», δήλωσε.

«Μόνο το υπουργείο Υποδομών έχει να κατασκευάσει και έχει να περάσει και ειδική νομοθεσία γι' αυτό έργα που προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο στη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές που επλήγησαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως «ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια».

«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Mega.

Όπως σημείωσε, «οι αγρότες επέδειξαν μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».

«Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν αυτά που θεωρούν δίκαια, πολλά από τα οποία αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια άλλα, ενδεχομένως να μη μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή εφικτά.

«Απευθυνόμενος και στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που είναι στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γιατί τα αιτήματα αυτά είναι κοινά, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που Πρωθυπουργού που έχουν και μόνιμο χαρακτήρα πλέον ξεκινά η συζήτηση για το πολύ σημαντικό αίτημά τους, που το υποβάλλουν από το 2016 που καταργήθηκε, για την επαναφορά της μόνιμης επιστροφής στο πετρέλαιο» πρόσθεσε ο Π. Μαρινάκης.

 Στ. Κελέτσης για αγρότες: Κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης από όλους μας

 «Πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί πλέον το έδαφος και αν θέλετε ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους αγρότες. Θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και θα πάρουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες βέβαια για εμάς είναι πάντοτε σεβαστές», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

«Η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί σε δύο επίπεδα», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το ένα είναι το επίπεδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει να κάνει με τους ελέγχους που μπορούμε εμείς να κάνουμε σε σχέση με την ποιότητα και την τήρηση των κανόνων που προβλέπονται για την παραγωγή κάποιων προϊόντων. Αυτά τα προϊόντα που έχουν να κάνουν όπως είναι το γάλα, η φέτα, το μέλι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αλλά και συνολικά και άλλα προϊόντα τα οποία πολλές φορές έρχονται μέσω ευρωπαϊκών χωρών.

Άρα, το ένα επίπεδο είναι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς σε αυτό ήδη έχουμε εντείνει τους ελέγχους και ετοιμάζουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο περί ελέγχων και ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι το επόμενο νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε στη Βουλή.

Και βέβαια το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με ελέγχους που αφορούν την αγορά, που δεν είναι βέβαια δική μας αρμοδιότητα αλλά του Υπουργείου Ανάπτυξης και του παλιού Υπουργείου Εμπορίου το οποίο και αυτό κάνει μια τεράστια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό προκειμένου να ελέγξει τις τιμές και τις όποιες στρεβλώσεις υπάρχουν στην αγορά και κυρίως κατά την τελευταία φάση κατά την οποία φτάνει το προϊόν στον καταναλωτή».

Όπως σημείωσε ο Στ. Κελέτσης: «Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί πλέον το έδαφος και αν θέλετε ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους αγρότες προκειμένου να επιστρέψουν στα χωράφια τους» επισήμανε έπειτα ο κ. Σταύρος Κελέτσης.

«Βέβαια είναι δική τους η ευθύνη και αυτοί θα αποφασίσουν. Θα επιστρέψουν πίσω στα μπλόκα τους, θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και θα πάρουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες βέβαια για εμάς είναι πάντοτε σεβαστές», συμπλήρωσε.