Συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία η Εύα Καϊλή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο της έρευνας για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφοράς στην Ευρωβουλή, που σχετίζεται με το Κατάρ.
«Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη», αναφέρεται σε ανάρτηση του AFP στο Twitter, που επικαλείται πηγή με γνώση της υπόθεσης.
#BREAKING European Parliament vice-president Eva Kaili arrested pic.twitter.com/ukxMPBh90b
— AFP News Agency (@AFP) December 9, 2022
Σημειώνεται ότι η Ε. Καϊλή ως ευρωβουλευτής έχει ασυλία και σύμφωνα με το πρωτόκολλο 7 της συνθήκης της ΕΕ η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ' αυτοφώρω αδικημάτων.
«Κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση», μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων., αναφέρουν το βελγικό περιοδικό «Knack» και η εφημερίδα «Le Soir »και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης, πρόκειται την Ε. Καϊλή της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν σχολίασε πιθανά ονόματα.
Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Ε. Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της Ε. Καϊλή Φ.Γ. - κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D - ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.
Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.
Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.
«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Με απόφαση του Ν. Ανδρουλάκη η ευρωβουλευτής διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
— ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής (@pasok) December 9, 2022
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ε. Καϊλή, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει προσαχθεί ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», για εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.
Σύμφωνα με το δημοσιευμα της «Le Soir» η Ε. Καϊλή φέρεται να είχε συναντήσει την 1η Νοεμβρίου, τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε. Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ. Η Ε. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει την αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Blue Sky): «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτές οι απόψεις δεν απηχούν και τη θέση των ευρωσοσιαλιστών.
Εκτός από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είχαν τονίσει ότι θα τηρήσουν στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά.
«Είμαστε θορυβημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παίρνουμε στάση μηδενικής ανοχής για τη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», τονίζει η Ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ανακοίνωση προσθέτει, επίσης, ότι: «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».
Διαβάστε επίσης:
Σύλληψη πρώην ευρωβουλευτή για παρεμβάσεις στην ΕΕ προς όφελος του Κατάρ