Με την εξαίρεση της περιόδου 2012-2015 όπου πράγματι κυβέρνησε συνετά - ίσως γιατί συγκυβέρνησε και με τον Βενιζέλο - ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ότι η πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά βρίθει τραγικών λαθών.
Το 1980 ως πρωτοπαλίκαρο του Αβέρωφ, πολέμησε την κυβέρνηση Ράλλη όπως και όσο μπορούσε.
Από το 1991 και μετά, με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, άρχισε να εργαλειοποιεί συστηματικά το Μακεδονικό με αφορμή το οποίο έριξε τελικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, ξαναφέρνοντας το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για 11 ολόκληρα χρόνια.
Παραιτούμενος από τη Νέα Δημοκρατία, ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και μετά την πρόσκαιρη επιτυχία των εκλογών του 1993, αποδοκιμάστηκε ηχηρά από τον κόσμο, μένοντας εκτός Βουλής το 1996 και γράφοντας έτσι τον επίλογο στο βραχύβιο πολιτικό του εγχείρημα.
Μετά από μια 8ετή πολιτική εξορία, επανήλθε στη ΝΔ μετά από πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή το 2004, χωρίς όμως να κάνει ούτε την ελάχιστη αυτοκριτική για τα γεγονότα του 1993 και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το 2009 εξελέγη αρχηγός της ΝΔ, το 2010 εφηύρε τα Ζάππεια θέλοντας «ένα άλλο μίγμα πολιτικής» την ώρα που η χώρα ήταν αντιμέτωπη με ασύντακτη χρεωκοπία και λίγο αργότερα διέγραψε την Ντόρα, επειδή αυτή ψήφισε το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Το 2012 απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου, προκαλώντας πρόωρες διπλές εκλογές, στις πρώτες απ´ τις οποίες η ΝΔ πήρε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της με 18,8%.
Το 2014 χάνοντας στις ευρωεκλογές από τον Τσίπρα, έκανε τον πιο αποτυχημένο ανασχηματισμό της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας βάζοντας στην κυβέρνησή του Ντινόπουλους, Γιακουμάτους και άλλα τέτοια φρούτα και λαϊκιστές της κακιάς ώρας.
Έχασε τις εκλογές του 2015 αλλά δεν κατηγορείται κυρίως γι’ αυτό. Ήταν απλά η ώρα του Τσίπρα και ίσως αυτό συνέβη και με τις ευλογίες των δανειστών.
Στήριξε μεν τον Κυριάκο στις εκλογές για την ηγεσία το 2016, φέρθηκε θεσμικά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά άρχισε τις γκρίνιες αμέσως μετά.
Πότε με τις κατηγορίες ότι η ΝΔ γίνεται ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, πότε γιατί δεν τον συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός, πότε γιατί διαφωνούσε με τον γάμο των ομοφύλων, πότε για τα εθνικά θέματα.
Αποκορύφωμα η εχθροπαθής ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου ενός δημοσιογράφου, υβριστή του πρωθυπουργού αλλά και η πρόσφατη ομιλία στην Κύπρο όπου υποστήριξε ότι κάποιοι απεργάζονται εθνικά επιζήμιες λύσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο αφήνοντας σύξυλους τους Κύπριους επισήμους, που τον κάλεσαν να μιλήσει και τους οποίους πρόσβαλε βάναυσα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, εκτός φυσικά από την ηχηρή και μάλλον άκομψη απουσία του από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, όπου σχεδόν αποκάλεσε τον Μητσοτάκη και τον Γεραπετρίτη μειοδότες, απαιτώντας μάλιστα και την παραίτηση του δεύτερου.
Κατηγορίες άδικες, αστήρικτες και παράλογες.
Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση της συνεχούς υπονόμευσης δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί.
Η λογική λέει ότι στα 73 του, ο Σαμαράς δεν θα ’πρεπε να έχει πολιτικές φιλοδοξίες πέραν της υστεροφημίας του.
Έχει θητεύσει βουλευτής, ευρωβουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Τιμήθηκε δηλαδή με πολύ περισσότερα αξιώματα απ’ όσα θα μπορούσε ίσως να φανταστεί, όταν άρχιζε την πολιτική του καριέρα το μακρινό 1977.
Και με βάση την τεράστια πολιτική εμπειρία του, είναι επίσης απίθανο να μην υπολόγιζε ότι ο Κυριάκος θα προέβαινε στη σκληρή πράγματι απόφαση της διαγραφής του.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τότε το επιδίωξε.
Αν δεν υποκρύπτεται κάποιο σκοτεινό σχέδιο από πίσω, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μανιάτικο γινάτι και για ζήλια που ο Κυριάκος ηγείται της πλέον επιτυχημένης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης και που εδώ και 6 χρόνια είναι πολιτικά κυρίαρχος τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαμαράς συγκυβέρνησε για 2,5 μόλις χρόνια και αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από αρχηγός μετά την ήττα στις εκλογές του 2015.
Αλλά αν πολιτεύεται κανείς με βάση το θυμικό, είναι ούτως η άλλως ανεπίτρεπτο.
Και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό.
Πράγμα που αν ισχύει, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λογική και Σαμαράς είναι πλέον έννοιες ασύμβατες.
*Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος της Γραμματείας Προγράμματος και των Τομέων Υγείας & Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.