Η αποχώρηση Κασσελάκη, το «καρφί» Τεμπονέρα και η ανησυχία για τις κινήσεις των 11
Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αποχώρηση Κασσελάκη, το «καρφί» Τεμπονέρα και η ανησυχία για τις κινήσεις των 11

Νέα αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αποχώρησε ξαφνικά από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ώρα που ο Διονύσης Τεμπονέρας ασκούσε σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος για το κλίμα τοξικότητας και διχασμού.

Το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ, ενόψει αφενός της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο., αφετέρου εξαιτίας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν και πλέον ετοιμάζουν νέο πολιτικό φορέα.

Έκδηλη και η ανησυχία για τις κινήσεις όσων βουλευτών αποχώρησαν, οι οποίοι προωθούν άμεσα τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να απαξιώνει όλα τα κομματικά όργανα και τις εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά και να υποβαθμίζει τις θέσεις και της τοποθετήσεις των υπολοίπων στελεχών σε θέματα που άπτονται της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, δίδοντας περισσότερη βαρύτητα στην προβολή των δικών του αντιλήψεων, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ενδεικτική είναι η στάση του στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όταν αιφνιδιαστικά αποφάσισε να αποχωρήσει χωρίς καν να ενημερώσει τα μέλη που συμμετείχαν στις διεργασίες για τους λόγους που δεν μπορούσε να παραμείνει.

Ωστόσο, ο λόγος ήταν προφανής. Εκείνη την ώρα «συμπτωματικά» στο βήμα βρισκόταν ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος ασκούσε σφοδρή κριτική στη νέα ηγετική ομάδα. Πέραν της τοποθέτησής του για το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά, υπογραμμίζοντας την απουσία πλάνου και σχεδιασμού. 

Εστίασε στην ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα, δηλαδή τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τα 13 περιφερειακά συνέδρια δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο, καλώντας τον κ. Κασσελάκη να υπάρξει ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση.

Η αποχώρηση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες τις διαμαρτυρίες στελεχών με τον Γιάννη Ραγκούση να  ζητάει φανερά ενοχλημένος να βγει από τον κατάλογο ομιλητών, ενώ το ίδιο έκαναν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, διατυπώνοντας με έντονο τρόπο τη δυσφορία τους για την επιλογή του προέδρου να αποχωρήσει.

Το κλίμα δυσφορίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.  Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στις 17:30, οπότε και αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα τοποθετηθεί επί της χθεσινής του στάσης.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές εργάζονται ώστε να έχουν ισχυρή πολιτική και κοινοβουλευτική παρουσία, καθιστώντας το νέο φορέα που θα σχηματίσουν το αντίπαλο δέος στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, της Αριστεράς.

Εξού και οι παραινέσεις των στελεχών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να συγκρατηθούν οι διαρροές μελών, στελεχών και ψηφοφόρων προς την παραίτηση και να ξεκινήσουν τα εναπομείναντα στελέχη πρώτης γραμμής να περιοδεύουν σε περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τα περισσότερα εκλογικά και δημοσκοπικά «πλήγματα», προκειμένου να μην υπερκεραστούν από τον νέο πολιτικό φορέα των 11. 

Για το θέμα των αποχωρήσεων η Γραμματέας και ο Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος εκρίμησαν ότι «οι αποχωρήσεις δεν θα υπερβούν τα 3.000 μέλη», ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν κατά μέσο όρο πάνω από 5 αποχωρήσεις.

Συμπλήρωναν ότι «πρώτος μεταξύ ίσων», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν άνοιξε τις εργασίες της Πολιτικής Γραμματείας χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση περισσότερο ως ανοιχτή συζήτηση ενός άτυπου πολιτικού κέντρου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη για τις χρεώσεις τους.

Πάντως σε όλα τα παραπάνω ζητήματα ο Στέφανος Κασσελάκης εστίασε περισσότερο στο χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου και όχι στο περιεχόμενο. «Το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του», ήταν το μήνυμά του σύμφωνα με πληροφορίες στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.