Η κλιμάκωση της επίθεσης Σαμαρά σε Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη και η πρόταση για Καραμανλή
Eurokinissi
Eurokinissi

Η κλιμάκωση της επίθεσης Σαμαρά σε Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη και η πρόταση για Καραμανλή

Κάνοντας το επόμενο βήμα στην κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς θέτει ένα προς ένα τα θέματα διαφωνίας του με την κυβερνητική στρατηγική, τόσο για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και για τις επιλογές της στο εσωτερικό.

Επιστέγασμα της δριμείας κριτικής του πρώην πρωθυπουργού, η πρότασή του να είναι ο Κώστας Καραμανλής ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να τύχει απάντησης από το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες ώρες και αφού εξεταστεί «αναλυτικά», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως δεν κατανοεί την στρατηγική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, εκφράζοντας την διαφωνία του με την ελληνοτουρκική προσέγγιση από την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά την αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την αναγνώριση του ψευδοκράτους, διερωτάται ποια είναι η ευκαιρία για την οποία μιλά η κυβέρνηση, «λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις», όπως σημειώνει, αλλά και γιατί τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την ανάγκη επίδειξης γενναιότητας. 

Επιλέγοντας την ευθεία αντιπαράθεση θέσεων και επιλογών προσώπων, ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς να αναφέρεται ευθέως στον Γιώργο Γεραπετρίτη, προτρέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ¨φιλίας και ηρεμίας¨ με την Τουρκία, "ας χαρακτηριστούν και μειοδότες"». Δείχνοντας ότι βρίσκεται σε κοινή γραμμή και με τον Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν και τον ίδιο και τον πρώην πρωθυπουργό να ανησυχούν, μαζί με το 50% του ελληνικού λαού, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, δε, στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι και επί πρωθυπουργίας του είχε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο (…) στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δυο κράτη στην Κύπρο, ούτε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ούτε τα κύματα των εργαλειοποιημένων λαθρομεταναστών, ούτε η Κάσος».

Ο πρώην πρωθυπουργός, με αφορμή την υόθεση Novartis, για την οποία δηλώνει ότι θα νιώσει δικαιωμένος όταν αποκαλυφθεί ποιοι «έστησαν»την σκευωρία, απαντά και στην έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού για «χαριεντίσματα» με τον Νίκο Παππά. «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλη; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδ, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκηλς Συνόδου;».

Σε υψηλούς τόνους η κριτική του Αντώνη Σαμαρά και για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. «Το καράβι μας χρειάζεται πυξίδα. Εννοώ ότι λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία» δηλώνει και καλεί την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις, λέγοντας «ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα». Καλεί, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος και την κοινωνία και να αντιληφθεί, έστω και τώρα, που πάει ο κόσμος διεθνώς», καταλογίζοντάς του ότι «πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», όταν όλες οι κοινωνίες πάνε δεξιότερα κι εκείνος προσπαθεί να κάνει άνοιγμα στο κέντρο. «Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος «κατευνασμός» των τουρκικών προκλήσεων» καταλήγει, συνδέοντας τα δύο ζητήματα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν προσφέρει μια νέα πρόταση, χαρακτηρίζοντας το «κακό για την κυβέρνηση και τη χώρα» γιατί δημιουργεί αίσθηση μονοκρατορίας, όπως λέει, που οδηγεί σε αλαζονεία και εμμονές. Κ πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική σε όσους δηλώνουν «σοκαρισμένοι» με την εκλογή Τραμπ εξαιτίας της woke ατζέντας και της «λαθρομετανάστευσης», λέγοντας ότι «τα ορφανά του δικαιωματισμού στην Ελλάδα είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό».

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα το προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λέει ότι κατά την άποψή του, θεωρεί «τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή». Ο ίδιος, πάντως, κλείνει οποιαδήποτε σενάριο περί καταψήφισης του προϋπολογισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά «όσοι με γνωρίζουν καλά δεν θα είχαν τέτοιες ανησυχίες».