Στην ερώτηση του Liberal στη συνέντευξη Τύπου της 87ης ΔΕΘ αναφορικά με τις ανισότητες και τη φτώχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η άμβλυνση των ανισοτήτων είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης».
«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν μια πολιτική επιλογή που ξεκίνησε πιλοτικά από μια προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, εμείς το διευρύναμε, το ενισχύσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αναλυτικά η ερώτηση του LIBERAL και η απάντηση του πρωθυπουργού:
Έχετε πει επανειλημμένα πως ένας από τους στόχους για τη χώρα είναι η ευημερία και η ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Ωστόσο, η Ελλάδα στην ΕΕ είναι σε μία από τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά ένα μέρος του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η ανισότητα είναι μεγάλη ενώ τα στοιχεία της Eurostat τοποθετούν το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας στο 68% του κοινοτικού μέσου όρου. Πιστεύετε πως στην κοινωνική πολιτική πετυχαίνετε τους στόχους σας για σύγκλιση με την Ευρώπη;
«Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Το 68% ήταν 62% και άρα ΄τουλάχιστον κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση και γνωρίζετε πως υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος να διανύσουμε. Δεν διστάσαμε καθόλη τη διάρκεια των περασμένων ετών να χρησιμοποιήσουμε δημοσιονομικά εργαλεία για στοχευμένα μέτρα που προορίζονταν πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας γι' αυτό αρνήθηκα την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, όπως ήθελε πολύ συχνά η αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή δεν μας επέτρεπε να είναι τόσο στοχευμένα όσο το πρόβλημα της φτώχειας στην πατρίδα μας.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν μια πολιτική επιλογή που ξεκίνησε πιλοτικά από μια προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, εμείς το διευρύναμε, το ενισχύσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού κράτους και για την επιδοματική μας πολιτική που είναι γενναιόδωρη, πρέπει να γίνει ακόμα πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική. Ο άνθρωπος που έχει μια αξιοπρεπή δουλειά κι έναν αξιοπρεπή μισθό βγαίνει κατά κανόνα από την παγίδα της φτώχειας. Όμως, ξέρετε για την αντιμετώπιση της φτώχειας, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να στοχεύσουμε στο ζήτημα της εργασίας και στην αντιμετώπιση της δομικής ανεργίας.
Ακόμα, δεν είμαστε στην ανεργία εκεί που θέλαμε να είμαστε, όμως αποκλιμακώνεται και για αυτό αποφάσισα να ξεπαγώσω τις τριετίες γιατί πιστεύω πως η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% πολύ σύντομα και γι' αυτό μπορούμε να κάνουμε την κίνηση αυτή ένα και ενάμισι χρόνο πιο σύντομα.
Κατά συνέπεια, μια ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες είναι στον πυρήνα της δικής μου φιλελεύθερης πολιτικής κοσμοθεωρίας και δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, ούτε μπορώ να δεχθώ επί της αρχής έναν καπιταλισμό χωρίς όρια που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του πλούτου στα χέρια ελάχιστων, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλες χώρες αλλά όχι σε μεγάλη έκταση στην Ελλάδα».