Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι:
Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος,
Σπύρος Μπιμπίλας, Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών,
Μ. Ανανιάδου, Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στον χορό,
Βασίλης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,
Γιάννης Μόσχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου,
Αστέρης Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,
Δηώ Καγγελάρη, Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου,
Γιάννης Ρήγας, Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,
Λυδία Κονιόρδου, Πρώην Υπουργός Πολιτισμού,
Θάνος Παπαδογιάννης, Εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το Δημόσιο
Έως το 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook στις 28 Ιανουαρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των καλλιτεχνών, δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.
Όπως είχε ανακοινώσει o πρωθυπουργός, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου.
«Για αυτό, προχωράμε άμεσα και σε μία ακόμα κίνηση: Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και κατέληξε: «Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης μας:
1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025.
2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το Δημόσιο.
3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
«Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Άκης Σκέρτσος: Δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία χωρίς τέχνη