Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στο μείζον ζήτημα της στεγαστικής κρίσης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τετάρτης (05/06) μέσω της συνέντευξής του στον ANΤ1, προαναγγέλλοντας μια σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε δε ειδική μνεία στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα είναι διευρυμένο και για ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών και για το οποίο υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Στο "Σπίτι Μου 2" θα διευρύνουμε την ηλικία στα 50 έτη, αλλά και το "Ανακαινίζω – Ενοικιάζω" αλλάζει. Σήμερα θέλουμε να βοηθήσουμε να βγουν σπίτια στην αγορά. Εξετάζουμε για το Airbnb που πρέπει να μπουν περιορισμοί, είναι σύνθετο ζήτημα, ενώ και στην Golden Visa κάναμε παρέμβαση και εκεί συμφωνήσαμε με το ΠΑΣΟΚ που έχει δείξει σε άλλα θέματα πως δεν συμφωνεί με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης», είπε.
Για την ακρίβεια και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ
«Δεν έχω κρύψει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι και ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Όμως, η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να ήταν εξ αρχής πολύ πιο συμπιεσμένα από ό,τι ήταν στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης», πρόσθεσε.
«Παραμένουμε χαμηλά αλλά τουλάχιστον βελτιωνόμαστε με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση φόρων είναι η συνταγή για τη σταθερή στήριξη, τη διαχρονική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Προφανώς, όταν έχουμε μια μεγάλη ακρίβεια, οι αυξήσεις των μισθών ενίοτε δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτές τις αυξήσεις. Γι’ αυτό και δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό, αλλά κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς, για να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερη αισχροκέρδεια», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Θα είδατε τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ισπανία είναι υψηλότερος από αυτόν στην Ελλάδα. Προς Θεού, δεν λέω ότι επειδή είχαμε έναν μήνα μια καλή επίδοση, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας», είπε εξάλλου.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Να το εξηγήσω, λοιπόν, ακόμα μία φορά όσο πιο απλά και κατανοητά μπορώ. Η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος».
«Όποιος, λοιπόν, την εισηγείται, από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να πετύχει στόχους, οφείλει να υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τη μείωση του ΦΠΑ», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο Κυρ. Μητσοτάκης.