Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξειδίκευση εφαρμογής του μέτρου για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και ουσιαστικά την αύξηση των μισθών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.
Στη συνέντευξη συμμετέχουν οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης.
Έχουμε ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστεί η πτώση τους επόμενους μήνες, ενώ η οικονομία πάει πολύ καλά, τόνισε αρχικά ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση, μια βούληση όχι έπεα πτερόεντα και θα γίνει νόμος του κράτους η επαναφορά των τριετιών.
«Ο λόγος που μπορούμε να δίνουμε αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου 2024 ή στους δημοσίους υπαλλήλους είναι γιατί η οικονομία έχει μπει σε μια τάξη», υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν ανοησία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας εάν τιναχθεί στον αέρα η καλή πορεία της οικονομίας για να ακουστούμε ευχάριστοι σήμερα».
Σημείωσε ότι η ρύθμιση είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με τη ρύθμιση για τις τριετίες, η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει την πραγματική πολιτική βούληση να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα στα 1.500 ευρώ και τόνισε ότι και με το εργασιακό νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα είναι νόμος του κράτους, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δίνονται πολύ περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη εργασία των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους.
«Με όλες αυτές τις πολιτικές, πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.
Για το θέμα της αναδρομικότητας ανέφερε ότι «η πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησε σε αναστολή της εφαρμογής των τριετών έως ότου η οικονομία θα επέτρεπε αυτή την άρση της αναστολής. Ουδέποτε η αναστολή δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας γιατί δεν θα είχε νόημα».
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη εξήγησε:
- Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
- Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
- Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.
- Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.