Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στην ΕΡΤ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την ακρίβεια, τις τιμές των ακτοπλοϊκών, τον πληθωρισμό, την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος του Αυγούστου, αλλά και την απάντηση του Υπουργείου Άμυνας στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο.
Όσον αφορά τις τιμές των ακτοπλοϊκών, ο υπουργός δήλωσε ότι «σε σχέση πάντως με τις τιμές πέρυσι δεν έχουμε αυξήσεις, σε ορισμένα μπορεί να είναι και λίγο καλύτερα, μπορεί σε κάποια πράγματα να υπάρχει μια μικρή αύξηση, θα έλεγα όμως ότι η γενική εικόνα είναι σταθεροποιημένη στα ακτοπλοϊκά σε σχέση ξαναλέω με πέρυσι. Σε σχέση με παλιότερα χρόνια προφανώς υπάρχει μια διαφορετική τιμή».
«Έχουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη»
Σχετικά με τον πληθωρισμό τόνισε «είδα σχετικά καλά νέα. Βλέπω δηλαδή ότι ο πληθωρισμός μας τώρα έχει πέσει στο 1% αυτό το μήνα. Είναι ο χαμηλότερος από το 2021 πληθωρισμός και είναι και ένας από τους χαμηλότερους που έχουμε στην Ευρώπη. Πάντως πολύ χαμηλότερος από την Ισπανία γιατί καμιά φορά κάνουμε συγκρίσεις με την Ισπανία ειδικώς, γιατί ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων, υποτίθεται επειδή είναι και αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ, να τον βάλουμε να μην τον βάλουμε, να μείνει να φύγει.
Φαίνεται ότι η Ισπανία, η οποία έχει βγάλει το ΦΠΑ, δεν έχει το μέτρο απόδοση. Μάλλον αυτό που κάνουμε εμείς, δηλαδή τα μέτρα τα οποία παίρνουμε προσπαθώντας στην πραγματικότητα να δημιουργήσουμε εναλλακτικές δυνατότητες στον καταναλωτή με φθηνότερα προϊόντα, φαίνεται ότι αυτό δουλεύει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά».
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος του Αυγούστου ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «θα μπει ένας φόρος ο οποίος θα προσδιοριστεί και θα έχει μια σχετικά σύντομη διάρκεια. Από τον φόρο αυτόν θα προκύψουν συγκεκριμένα έσοδα και τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για να γίνει ενίσχυση των νοικοκυριών[…] Εκείνο λοιπόν το οποίο γίνεται είναι ότι τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει σταθερό τιμολόγιο προφανώς δεν επηρεάζονται από τη διακύμανση αυτή.
Τα νοικοκυριά που έχουν πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο που επηρεάζονται μέχρι κατανάλωση 500 κιλοβατώρες, θα έχουν μία στήριξη η οποία θα προσδιοριστεί με ακρίβεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Κατανοώ ότι προσδοκία την οποία έχει το Υπουργείο Ενέργειας για τους λόγους που εξηγήθηκαν είναι ότι αυτό θα είναι σχετικά σύντομο, δηλαδή δεν πρόκειται αυτό να παραμείνει. Προφανώς σχετίζεται με τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα. Σχετίζεται με την αυξημένη ζήτηση. Άρα νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα ομαλοποιηθεί και η τιμή».
«Είναι διαφορετικό να παρεμβαίνω σε μία αγορά μία συγκεκριμένη στιγμή, στηρίζοντας τα νοικοκυριά, ώστε να μην υφίστανται την πίεση μιας διακύμανσης άλλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βλέπω ότι υπάρχει διαταραχή και διαφορετικό να λέω ότι εγώ θα διαμορφώσω έναν μηχανισμό που μπορεί να αρχίσει να σωρεύει ζημίες στην εταιρεία» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Ο μηχανισμός συμπίεσης τιμών να είναι μηχανισμός του ανταγωνισμού
Επιπλέον, εξήγησε ότι «αυτό που λέμε στις ελεύθερες οικονομίες και που είναι σωστό είναι το εξής. Θέλουμε πρωτίστως και κυρίως ο μηχανισμός συμπίεσης των τιμών να είναι μηχανισμός του ανταγωνισμού. Για να υπάρχει λοιπόν μηχανισμός του ανταγωνισμού. τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο πράγματα είτε καρτελοποιημένες αγορές, με δύο λόγια πήρα εγώ τηλέφωνο και συμφωνήσαμε ότι θα πουλάμε και οι δύο σε αυτή την τιμή.
Ανοίγω μια παρένθεση εδώ. Το γεγονός ότι μπορεί να αλλάζουν οι τιμές δεν σημαίνει υποχρεωτικά καρτελοποίηση. Γιατί; Διότι πράγματι μπορεί να φτάσανε οι τιμές σε ένα σημείο ισορροπίας. Δηλαδή από την πίεση του ανταγωνισμού ξέρουμε ότι κάπου τόσο μπορούμε να πουλήσουμε. Όχι παρακάτω γιατί θα χάσουμε, όχι παραπάνω γιατί θα αρχίσουμε να χάνουμε πελάτες, γιατί θα ψάξουν να βρουν το φθηνότερο.
Και το δεύτερο, το οποίο δεν θέλουμε να υπάρχει είναι να υπάρχει η λεγόμενη δεσπόζουσα θέση. Κάποιος ο οποίος πια έχει πάρει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της αγοράς που μπορεί να καθορίζει την τιμή της αγοράς χωρίς να επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό. Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που παρακολουθούν αυτά τα δύο πράγματα».
«Άρα, αυτή η επιχειρηματολογία με τα πλαφόν που ακούω από την πλευρά της Αριστεράς, έχει το μεγάλο πρόβλημα ότι τι θα γίνεται αν το ρεύμα το αγοράζουμε ακριβά; Ποιος θα πληρώνει τη ζημιά; Γιατί αυτό μας γυρνάει στο χρεοκοπημένο μοντέλο. Φτύσαμε αίμα και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια να έχουμε πλέον εταιρείες ενέργειας τις οποίες δεν τις πληρώνει φορολογούμενος και οι οποίες ουσιαστικά ισορροπούν και έχουν τη δικιά τους πορεία μέσα στην αγορά και κάνουν και κέρδη και εμείς θέλουμε να κάνουν κέρδη.
Άλλο τα κέρδη, άλλο τα υπερκέρδη, άλλο τα κέρδη και άλλο ότι ξαφνικά, επειδή έχεις μια τεράστια εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, αυτό πηγαίνει στον Θεό. Όχι, εκεί θα παρέμβουμε, αλλά εν συνεχεία δε σημαίνει ότι θέλουμε εταιρίες οι οποίες θα πάνε να κάνουν ζημιές» υπογράμμισε.
Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Άμυνας στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο
Ερωτηθείς για την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει πάρει θέση στο Κυπριακό και είναι η θέση την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να επαναλάβει αυτά τα οποία λένε για το Κυπριακό τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Επομένως, είναι ξεκάθαρο εδώ το ποιος έχει δίκιο, εν προκειμένω η ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και ποιος λέει πράγματα τα οποία προσκρούουν στην αντίληψη του τι έχει συμβεί και την οποία έχει η διεθνής κοινότητα. Και αυτά τα λένε οι Τούρκοι. Αυτά που ακούσαμε από τους Τούρκους τα πιστεύουν μόνο οι Τούρκοι, δεν πιστεύει κανείς άλλος. Είναι οι Τούρκοι που τα λένε αυτά. Εντάξει, ωραία τα ακούσαμε, αλλά να ξέρουμε ότι εκεί περιορίζεται η εμβέλεια αυτού του επιχειρήματος και αυτού του λόγου που ακούσαμε.
Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε διάλογο με την Τουρκία δεν αναιρεί ποτέ και το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει, ούτε τις θέσεις της Τουρκίας, ούτε το γεγονός ότι θα υπάρχουν διακυμάνσεις, ούτε ότι συχνά θα ακολουθήσει μια ρητορική η οποία είναι απευκταία η Τουρκία και καταδικαστέα.
Το έχουμε πει. Αν αυτό δεν υπερβαίνει ένα κατώφλι, ο διάλογος αυτός έχει οφέλη και πρέπει να συνεχίζεται. Έχει οφέλη στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Έχει οφέλη στα ζητήματα της παραβίασης του εναέριου χώρου μας. Επομένως, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη σε αυτό το διάλογο. Έχει οφέλη, αν θέλετε και άλλα παράπλευρα που μπορεί να κάνουν με τον τουρισμό, που μπορούν να κάνουν με τις οικονομικές συναλλαγές που μπορούν να κάνουν με το εμπόριο.
«Ελπίζω η Τουρκία να έχει πάρει το μάθημά της»
Θέλω να τονίσω ότι ελπίζω, η Τουρκία απλώς να έχει πάρει το μάθημά της από όλη αυτήν την περίοδο, γιατί την ακολούθησε αυτή την τακτική τρία χρόνια. Η Ελλάδα φυσικά και δεν έχασε τίποτε από αυτά όλα τα οποία έγιναν. Αντιθέτως, απέκρουσε και με επιχειρηματολογία και με διπλωματικές ενέργειες και με νομικές ενέργειες όλη αυτή την επιθετικότητα που ζήσαμε και η Τουρκία αναγκάστηκε να έρθει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, εκείνη που έλεγε ότι Μητσοτάκης γιοκ, δεν μιλάμε και δεν κάνουμε κλπ».