Σύντομα θα υπάρχουν συλλήψεις και προσαγωγές στη δικαιοσύνη για όσους εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις σε Μύκονο, αλλά και σε άλλα νησιά εξέφρασε προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Υπάρχουν μέλη ομάδων εγκληματικών που συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες και συμμετέχουν και στη Μύκονο. Το τελευταίο περιστατικό (σ.σ. η δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό) είναι η κορυφή του παγόβουνου και η αφορμή για μια σειρά διερευνητικές διαδικασίες από ΕΛΑΣ και εισαγγελείς για τη συγκεκριμένη δολοφονία. Φαίνεται ότι υπάρχει εκεί μια δραστηριότητα με πολλές επιμέρους που συγκροτούν εγκληματικές οργανώσεις
Αυτό σημαίνει ότι ήδη η ΕΛΑΣ έχει ανοίξει δικογραφίες, εξετάζει με λεπτομέρειες τα μέλη και τις δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς και η ΕΛΑΣ θα αναλάβουν να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση και θα πάμε μέχρι τέλους» είπε αρχικά.
«Υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δυο δικογραφίες και να είστε βέβαιοι ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για εντοπισμό ποινικών πράξεων, συλλήψεις και ποινικές διώξεις. Όλα αυτά που συμβαίνουν στα νησιά πλήττουν όχι μόνο τους κατοίκους με τους επιχειρηματίες, αλλά και τους τουρίστες, επομένως είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε πως «αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο ή άλλα νησιά όπως η Ζάκυνθος, όλα αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα στους τουρίστες και τους υγιείς επιχειρηματίες και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος»
Εγκληματικότητα και ενδοοικογενειακή βία
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, χαρακτηρίζοντας «ελπιδοφόρο» αυτό που γίνεται με τις χιλιάδες γυναίκες που καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους.
«Έχουμε μέχρι σήμερα το τρέχον έτος 5.830 συλλήψεις σε σύνολο 9.917 περιστατικών, αύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 67,7%, με 1.879 εγκαταστάσεις panic button, το οποίο ενεργοποιήθηκε 224 φορές», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είπε ότι «η μικρή εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Για την εγκληματικότητα το 70% είναι στην Αττική, το 20% στη Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη χώρα είναι μια όαση. Έχουμε μείωση 20% στην Αττική με 700 λιγότερες διαρρήξεις στο κέντρο της Αθήνας και μείωση περιστατικών βιασμών κατά 35% και λίγο παραπάνω στη Θεσσαλονίκη καθώς έχουμε μεταφέρει πάνω από 1.000 αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στις δύο πόλεις που είναι μέρα νύχτα στον δρόμο».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «κοινωνικό φαινόμενο» την παραβατικότητα των ανηλίκων, με τον αριθμό των συλλήψεων να φτάνει σε 6.640 σε σύνολο 5.599 περιστατικών, ενώ ενημέρωσε ότι κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχει Αστυνομία ελαφρώς οπλισμένη σε όλες τις πλατείες, προαναγγέλλοντας πως βρίσκεται στα «σκαριά» μεγάλη επιχείρηση για να σταματήσει η διασπορά όπλων.