Οι τρεις λόγοι που κράτησαν στη φυλακή την Εύα Καϊλή
Shutterstock
Shutterstock
Qatargate

Οι τρεις λόγοι που κράτησαν στη φυλακή την Εύα Καϊλή

Για ακόμα ένα μήνα θα παραμείνει στη φυλακή η ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, με απόφαση των δικαστικών αρχών του Βελγίου, που αρνήθηκαν το αίτημα αποφυλάκισής της με βραχιολάκι.

Οι ισχυρισμοί της, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatargate, δεν έπεισαν το προδικαστικό συμβούλιο προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αποφυλάκισή της, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο 10 μηνών παιδί της, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Ύποπτη φυγής»

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι δικαστικές αρχές, προκειμένου να παρατείνουν τη παραμονή της στη φυλακή ήταν τρεις.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  1. θεωρείται ύποπτη φυγής,
  2. εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις και
  3. μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα.

«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου» τονίζεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Κατονόμασε συναδέλφους της

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η Ελληνίδα πολιτικός φέρεται να κατονόμασε συναδέλφους της που εμπλέκονται με το σκάνδαλο Qatargate κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Panzeri, Tarabella και Arena, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους τρεις Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Cozzolino, Moretti και Benifei – και μάλιστα κατονόμασε επιπλέον πέντε βοηθούς ευρωβουλευτών.

Η Εύα Καϊλή τόνισε πως το σύστημα του Παντσέρι με τους ανωτέρω ήταν αλληλοβοήθειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ένα χέρι νίβει το άλλο».

«Ο Βέλγος εισαγγελέας δέχεται πιέσεις»

Η ευρωβουλευτής ισχυρίζεται, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ότι «ποτέ δεν δωροδοκήθηκε», καθώς και ότι «είναι αθώα».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι ο Βέλγος εισαγγελέας δέχεται πιέσεις από τον Τύπο και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ. 

«Με πολιτικά κριτήρια η απόφαση»

Ο Μ. Δημητρακόπουλος ισχυρίστηκε ακόμα ότι η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στη διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η Εύα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση.

Υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

«Θέλουμε η κ. Καϊλή να αξιολογηθεί με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Για μένα, αυτή η απόφαση όταν δεν έχει αιτιολόγηση νομική, εκεί υπάρχουν κριτήρια πολιτικά. Ήθελαν να περάσουν το μήνυμα “θα σε βάλουμε φυλακή για να σωφρονιστούν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές”» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ακόμα:

Προφυλακιστέα η Ε. Καϊλή - «Με πολιτικά κριτήρια η απόφαση» λέει ο συνήγορος της

Politico: Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν «lobbying» και πολιτική