Π. Μαρινάκης για Σαμαρά: Δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την Κυβέρνηση όσα ειπώθηκαν
Eurokinissi
Eurokinissi

Π. Μαρινάκης για Σαμαρά: Δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την Κυβέρνηση όσα ειπώθηκαν

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον ΣΚΑΪ 100,3, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην απόφαση να κλείσει η Πρεσβεία μας στο Κίεβο, στην απόφαση των ΗΠΑ, να χτυπήσουν οι Ουκρανοί βαθιά μέσα στη Ρωσία, στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στην παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.

Αναφορικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε, «Αυτά τα οποία απάντησε ο κ. Σαμαράς – και αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο για κανέναν μας – ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες αναφορές. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναπεί ότι «χαριεντίζεται» ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένους ηγέτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξανά υπονοήσει -ξεκάθαρα να έχει αναφέρει ουσιαστικά- ότι είναι «μειοδότης» ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Και ποτέ ξανά ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις, δεν είχε αποδημήσει – θεωρώ με εντελώς λανθασμένο και άδικο τρόπο – συνολικά την πολιτική της Κυβέρνησης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Μαρινάκη

Να ξεκινήσουμε καταρχάς με την απόφαση, που έγινε γνωστή σήμερα, να κλείσει η Πρεσβεία μας στο Κίεβο. Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, έγινε για λόγους ασφαλείας; 

Είναι μια κίνηση για προληπτικούς λόγους. Το έπραξαν και άλλες χώρες με τις Πρεσβείες τους. Βρίσκεται το προσωπικό, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στην Πρεσβεία για λόγους ασφαλείας. Υπάρχει και καταφύγιο στο κτίριο, ώστε να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό εφόσον χρειαστεί. 

Για την απόφαση να αφήσουν οι Αμερικάνοι να χτυπήσουν οι Ουκρανοί βαθιά μέσα στη Ρωσία, ξέραμε κάτι ή την ακούσαμε …

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά όλα είναι δεν συζητώνται ευρέως. Είναι πράγματα τα οποία εγώ δεν μπορώ να σας τα απαντήσω στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ούτε έχω κάποια περαιτέρω γνώση, πέραν όσων ανακοινώσεων βγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα μείνω μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις για προφανείς λόγους. 

Πάμε στη διαγραφή Σαμαρά. Ανακοινώθηκε και επισήμως, πριν από λίγο στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς από την Αμερική, χθες, είπε ότι επρόκειτο για μια προειλημμένη απόφαση, διότι αυτές οι θέσεις τις οποίες διατύπωσε, είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν. Τι λέτε;

Ισχύει το εντελώς αντίθετο. Ήταν μια απόφαση μετά την ανάγνωση της συνέντευξης του κ. Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» - και συγκεκριμένα το Σάββατο που γίναμε γνώστες του συνόλου του κειμένου - και ισχύει το αντίθετο και αυτό προκύπτει από τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης σε μια σειρά από άλλες ομιλίες και αναφορές του κ. Σαμαρά, όπου όπως θυμάστε  -και σε συνεντεύξεις που έχουμε κάνει και μαζί- η αντίδραση μας ήταν να μην κάνουμε κάποιο σχόλιο και να σεβαστούμε ειδικά το ειδικό προνόμιο, που έχει ένας πρώην Πρωθυπουργός και ένας πρώην Πρόεδρός μας, να εκφράζει τις απόψεις του και τις αντιρρήσεις του, αλλά αυτά τα οποία είπε… 

Άρα, τι άλλαξε; 

Αυτά τα οποία απάντησε ο κ. Σαμαράς – και αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο για κανέναν μας – ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες αναφορές.

Δηλαδή, ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;  

Δεν θυμάμαι να έχει ξαναπεί ότι «χαριεντίζεται» ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένους ηγέτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξανά υπονοήσει -ξεκάθαρα να έχει αναφέρει ουσιαστικά- ότι είναι «μειοδότης» ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Και ποτέ ξανά ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις, δεν είχε αποδημήσει – θεωρώ με εντελώς λανθασμένο και άδικο τρόπο – συνολικά την πολιτική της Κυβέρνησης.

Αυτά τα οποία ειπώθηκαν στη συνέντευξη αυτή, δεν είχαν προηγούμενο. Ήταν ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία, οπότε ήταν μια όχι ευχάριστη, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη. Και σε καμία περίπτωση δεν ήταν προαποφασισμένο. Σας το εγγυώμαι γιατί έτυχε να είμαι εκ των ανθρώπων, που ενημερώθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό και μάλιστα οι αντιδράσεις και οι δικές μου πολλές φορές δείχνουν το εντελώς αντίθετο.

Η απορία που εκφράζει μια μερίδα της κοινής γνώμης, υποθέτω ότι την εκφράζουν και κάποια από τα στελέχη σας, είναι, υπήρξε από την Κυβέρνηση μια απόπειρα να γεφυρωθεί το χάσμα; Έχω ακούσει πολλούς που να λένε «εντάξει και αν ο Μητσοτάκης σήκωνε το τηλέφωνο και του ζήταγε μια συνάντηση, τα πράγματα μπορεί να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά».

Αυτό το οποίο πιστεύω και το πιστεύω ως ένας άνθρωπος που, όσο θυμάται τον εαυτό του, είναι στη Ν.Δ. και μάλιστα από τα πρώτα έντονα χρόνια ενασχόλησής μου σε επίπεδο Νεολαίας, ήταν τα χρόνια του Αντώνη Σαμαρά, θεωρώ ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, η οποία είναι αχρείαστη. Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Το ένα ότι είναι αχρείαστη. Είναι αχρείαστη, γιατί βασίζεται σε μια κριτική, η οποία υιοθετεί fake news και περιγράφει μια εντελώς αντίθετη πραγματικότητα από αυτή την οποία αποδέχονται ακόμη και επικριτές σε άλλα θέματα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Δηλαδή, υπάρχει πολύς κόσμος, που θέλει πολλά περισσότερα για το εισόδημα. Έχει σφοδρές αντιδράσεις για άλλα θέματα καθημερινότητας, όπως είναι η Υγεία, παρά τα πολλά τα οποία κάνουμε.

Όλοι σχεδόν συμφωνούμε ή οι περισσότεροι, τέλος πάντων, ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια πολύ πιο ισχυρή χώρα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, διπλωματίας. Η συνολική εικόνα που είχε η Ελλάδα είναι μια χώρα που ήταν μια χώρα επαίτης, μια χώρα παρίας μέχρι να αναλάβει ο Μητσοτάκης τη διακυβέρνηση του τόπου και τώρα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί. 

Το ένα, λοιπόν, θεωρώ ότι δημιουργείται πρόβλημα σε κάτι, το οποίο βασίζεται σε υιοθέτηση μιας ρητορικής ακραίων, κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν ταιριάζει ούτε στην πορεία, αλλά αυτό θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος, ούτε και στην προσφορά του Αντώνη Σαμαρά ως Πρωθυπουργού της χώρας. 

Το δεύτερο, είναι περίεργο, γιατί μιλάμε για έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού. Ήταν ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος έπεσε από Πρωθυπουργός, τον έριξαν, δηλαδή προκλήθηκαν νωρίτερα εκλογές, για να μην παρεξηγηθώ, αν θυμάστε, γιατί κάποιοι έκαναν κάτι, το οποίο ήταν, σαν να λέμε ότι θα «πετάξει ο γάιδαρος». Δηλαδή, θα «σκίσουν το μνημόνιο», θα δώσουν λεφτά στον κόσμο, χωρίς να φύγουμε από την Ευρώπη.

Τελικά, πήγαμε να φύγουμε από την Ευρώπη και μείναμε με την ανάγκη να υπογράψουμε ένα τότε, μέχρι να εκλεγούν αυτοί, αχρείαστο μνημόνιο. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, ένας άνθρωπος ο οποίος βίωσε τον απόλυτο λαϊκισμό και δεν ολοκληρώθηκε το έργο του, το οποίο ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια και το είχε καταφέρει μαζί με πολλούς άλλους, όπως ήταν και ο νυν Πρωθυπουργός ένας εκ των Υπουργών του, να μην υιοθετήσει τέτοια ρητορική. Ο ίδιος το επέλεξε. Δεν θα κάτσω εγώ να κάνω υποδείξεις σε έναν πρώην Πρόεδρο του κόμματος που ανήκω.

Αλλά, όπως σας είπα και πριν, είναι κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Θεωρώ, ως προς το κλίμα, για να το κλείσω, νομίζω ότι αυτές οι ημέρες ήταν ικανές, ήταν αρκετές, με μια σειρά από τοποθετήσεις Υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών, για να αναδειχθεί η πραγματικότητα, η ενότητα στη Ν.Δ., η οποία, θα μου επιτρέψετε, μετά από μια δύσκολη κατάσταση, πως θα προχωρήσει ακόμα πιο ενωμένη και αποφασισμένη να κάνει το μόνο που έχει καθήκον, να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη. 

Τώρα, η διαγραφή Σαμαρά πιστεύετε ότι βοηθά στη σταθερότητα της Κυβέρνησης; Γιατί υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς, όταν ήταν στην Κυβέρνηση είχε κάποιο φίλτρο, τώρα, εκτός της Κυβέρνησης, θα κάνει πολύ σκληρή κριτική και θα συσπειρώνει ένα δεξιό κομμάτι της Ν.Δ. γύρω του, ίσως και εκτός της Ν.Δ..

Στους μόνους που είναι υπόλογος  η Κυβέρνηση είναι στους πολίτες και στους ψηφοφόρους μας, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι δεν μας ψήφισαν, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, ήδη έχουμε κάνει πολλά και θα κριθούμε γι’ αυτά το 2027. Δεν είναι δουλειά μας να αξιολογήσουμε ή να προβλέψουμε αν θα κάνει κάποια κίνηση ο κ. Σαμαράς.

Θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα, την οποία εγγυάται και η Κ.Ο. της Ν.Δ. και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και συνολικά τα μέλη της Κυβέρνησης, είναι η μοναδική, όχι μοναδική, είναι η πιο απαραίτητη, η πιο αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα υπόλοιπα. Από μόνη της δεν λέει κάτι. Αλλά χωρίς τη σταθερότητα, χωρίς την πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Και αυτό μας το δείχνουν δύο δεδομένα. Το ένα, το ίδιο μας το παρελθόν. Να θυμηθούμε πόσο ζητούμενο ήταν η σταθερότητα για πάρα πολλά χρόνια και πόσα πολλά πληρώσαμε από αυτούς, οι οποίοι δήθεν θα άλλαζαν τα πάντα και μας ανάγκασαν σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα, με πάρα πολλά παρεπόμενα αυτής, της αβεβαιότητας. Και το δεύτερο, είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο, είμαστε μέλη μιας Ευρώπης, της Ευρώπης του 2024, που σε πολλές χώρες η σταθερότητα είναι το ζητούμενο, έστω και για ένα μήνα.

Εμείς το έχουμε καταφέρει, μετά από πολύ δύσκολα χρόνια, και έχουμε κατοχυρώσει, έστω και ατύπως, θέλω να πω, δεν είναι κάτι νομοθετημένο, έναν σταθερό κύκλο, το 2019-2023, το 2023-2027, που πιστέψτε με θα είναι σταθερός κύκλος. Δεν θα το χαρίσουμε για ένα καπρίτσιο. Δεν θα το χαρίσουμε για κάτι, το οποίο ισχύει το αντίθετο. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει «άλφα» και κάποιος ισχυρίζεται ότι λέει «ωμέγα», ούτε καν «βήτα», αυτός δεν είναι λόγος, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι έχει πει «άλφα», ο ίδιος έχει απαντήσει γι’ αυτό, να πέσει η Κυβέρνηση.

Ε, δεν θα πέσει η Κυβέρνηση και δεν το θέλει κανένας βουλευτής αυτό. Ή, να σας πω κάτι άλλο. Όταν όλοι επιμένουμε ότι έχουμε μια ξεκάθαρη θέση για το Κυπριακό και εμείς και η Κύπρος, όταν όλοι επιμένουμε και το δείχνουμε και το λέμε ότι είναι μια η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία και δεν πρόκειται να υπογράψουμε συνυποσχετικό, όταν η ίδια μας η συμπεριφορά, η πολιτική μας, τα Rafale, οι Belharra, το τι κάναμε στον Έβρο, το γεγονός ότι έχουμε μειώσει τους διαμένοντες μετανάστες από 93.000 σε 27.000, το γεγονός ότι πλέον, επιβάλλουμε τον νόμο, όταν υπάρχουν παράνομοι στα γήπεδα, στα πανεπιστήμια, αυτά γίνονται. Και για προλάβω και μια κριτική, προφανώς ακόμα δεν είμαστε εκεί που θέλουμε στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αλλά, πλέον, το κράτος αντιδρά.

Όλα αυτά είναι πραγματικότητα. Η ίδια, λοιπόν, η πραγματικότητα δείχνει ότι μια σταθερή Κυβέρνηση, που πρέπει να κάνει πολλά παραπάνω, εννοείται. Είναι κάτι το οποίο δεν θα το εκχωρήσουμε, δεν θα το χαρίσουμε. 

Η παρέμβαση του κ. Καραμανλή την Παρασκευή, σας ανησυχεί; Γιατί, πράγματι, τα περισσότερα στελέχη σας τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Πρωθυπουργού, αλλά αν ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, την αποδοκιμάσει, αυτό θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Αν μου επιτρέπετε, μια, εν μέρει, διόρθωση. Το σύνολο των στελεχών μας, κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών τάσσονται υπέρ του Πρωθυπουργού. Και είναι και πολύ λογικό, κάποια εκ των οποίων, ακόμη και εγώ μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας, για την πολύ μεγάλη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να κρατήσει όρθια τη χώρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρωθυπουργός, που ήταν και υπουργός του Αντώνη Σαμαρά, όπως είπα και πριν, το έχει πει. 

Σωστό. Αλλά, αν ο κ. Καραμανλής…

Ο κ. Καραμανλής είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός, ένας πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ., με πολύ σημαντική διαδρομή και ένα στίγμα που άφησε στη χώρα. Κάθε του τοποθέτηση για εμάς έχει ενδιαφέρον. Σε μια σειρά από τοποθετήσεις του, έχω απαντήσει ότι δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο. Προφανώς, λοιπόν, περιμένουμε, όπως κάθε του τοποθέτηση, και αν υπάρχει και κάποιο σημείο, το οποίο πρέπει να δούμε, προφανώς θα το δούμε. Αλλά, δεν το λέω ούτε υπεροπτικά -για όνομα του Θεού- ούτε ως αποτέλεσμα κάποιου ιδιαίτερου εφησυχασμού.

Η δική μας η δουλειά είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ο κόσμος ψήφισε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για κάποιες συγκεκριμένες υποσχέσεις που έχουν, από την πρώτη στιγμή, αρχίσει να υλοποιούνται. Είμαστε λίγο πριν τα μέσα της διαδρομής. Έχουμε ακόμη δυόμιση χρόνια. Αυτή είναι η ουσία, αυτή είναι η συζήτηση και γι’ αυτό θα κριθούμε. Δεν υποτιμούμε καμία δήλωση, δεν υποτιμούμε καμία ομιλία. Αλλά δεν θα κριθούμε για τις ομιλίες, δεν θα κριθούμε για όλα αυτά, τα οποία μπορεί να συζητάμε λίγο παραπάνω κάποιες ημέρες. Θα κριθούμε για τα παραδοτέα.

Πράγματι ο κόσμος σας ψήφισε το ’23, το 41% του κόσμου μάλιστα, αλλά τώρα βλέπω στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία να ζορίζεται να φτάσει το 30% και καταλαβαίνω την κριτική του Σαμαρά ότι υπάρχει ένα θέμα, μεγάλο θέμα ακρίβειας, το οποίο η Κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει.

Πολύ γρήγορα  θα σας απαντήσω, σε δύο σκέλη. Το ένα έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις. Δεν υποτιμούμε καμία δημοσκόπηση. Οι δημοσκοπήσεις, αν μου επιτρέπετε, αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα δείχνει μία υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι των υπόλοιπων δυνάμεων, αλλά αποτυπώνει και έτσι μία αναμονή, σημαντικής μερίδας των πολιτών, με ένα μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων, οι οποίοι περιμένουν να δουν αυτά τα επόμενα δυόμιση χρόνια, αν η Νέα Δημοκρατία θα είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες.  Η υπεροχή δείχνει ένα θετικό ισοζύγιο, η αναμονή και ο κόσμος ο οποίος περιμένει δείχνει ότι ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί.

Γιατί πράγματι το πρόγραμμα μας είναι πρόγραμμα τετραετίας και έχει πολλά ακόμα να δει ο κόσμος για να πειστεί και είναι λογικό να περιμένει. Το δεύτερο που θέλω να πω, και το σημειώνω και με μια εξέλιξη σημερινή, την ετήσια παράδοση του προϋπολογισμού, του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Κ. Χατζηδάκη στον Πρόεδρο της  Βουλής, τον κ. Κ. Τασούλα. Είναι πολύ σημαντικό ότι για άλλη μία χρονιά θα έχουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος είναι νοικοκυρεμένος. Είμαστε η χώρα, η οποία έχει το μεγαλύτερο αριθμό μείωσης του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ και ένα έλλειμμα που θα αγγίξει το μηδέν και το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτά, επειδή δεν είναι η τσέπη των πολιτών, γιατί το στοίχημα είναι αυτά να περάσουν στην τσέπη των πολιτών, θα έχουμε και έναν προϋπολογισμό  με 12 επιπλέον μειωμένους φόρους.

Θα έχουμε έναν προϋπολογισμό, που μέσα στον οποίο, στην εφαρμογή του θα έχουμε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, σε συνέχεια των 500 χιλιάδων θέσεων εργασίας και επειδή ναι, κ. Παπαδόπουλε, η ακρίβεια και συνολικά το κόστος ζωής είναι το ζητούμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, το μεγάλο θέμα και έχουμε αρχίσει και το κάνουμε, θα είναι άλλη μία χρονιά αύξησης των εισοδημάτων και στο δημόσιο, και στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού που επίκειται, μια ακόμα και βέβαια μέσω των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, γιατί δεν νομοθετείται ο μέσος μισθός, περαιτέρω αύξηση του μέσου μισθού.

Είναι μια δύσκολη διαδρομή, η πιο σημαντική διαδρομή, που επίσημα πλέον, γιατί ξέρετε η διαφορά των Κυβερνήσεων από τις αντιπολιτεύσεις είναι ότι αυτά τα οποία λέμε εμείς, κατατίθενται στη Βουλή και κοστολογούνται, και πλέον θα κοστολογούνται και της αντιπολίτευσης, άρα τα λεφτόδεντρα πλέον θα μαραθούν εντελώς, έστω και στην φαντασία μας, απ’ όπου προφανώς προκύπτουν. Λοιπόν, αυτά τα οποία κατατέθηκαν σήμερα, είναι αυτά τα οποία λέγαμε όλες αυτές τις μέρες, από τη ΔΕΘ μέχρι σήμερα. Έχουν αξία, δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα θα διανύσουμε ακόμα παραπάνω βήματα στο να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη σε όλα.

Πείτε μας και κάτι άλλο, μας πιέζει ο χρόνος, αλλά νομίζω άλλο ένα θέμα χωράει. Υπάρχει πράγματι πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα; Θα διαβάσατε φαντάζομαι και εσείς τον Economist. Γνωρίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν στο Λονδίνο και είχε κάποιες επαφές ως προς αυτό, υπάρχει πράγματι κάποιο φως, κάποια νέα εξέλιξη;

Θα προτιμούσα να περιμένω κάτι περισσότερο χειροπιαστό και επίσημο, γιατί όπως έχει δείξει πάρα πολλές φορές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης, εμείς δεν θέλουμε ούτε να προδικάζουμε εξελίξεις, ούτε να τάζουμε κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένο. Θα σας πω μόνο ότι συνεχίζουμε και υπηρετούμε την διαχρονική εθνική θέση και τα περισσότερα, προσεχώς.