Πρωτεύοντα ρόλο αποκτά η ελληνική οικονομία στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς την Πέμπτη ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κορυφωθεί το Σάββατο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στις 17:00 την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει διεξοδικά τον «οδικό χάρτη» με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις και δράσεις θα έχουν, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και στην επίσημη πρώτη του Υπουργικού Συμβουλίου, κοινωνικό πρόσημο και θα συνιστούν μια προβολή της Ελλάδας στο 2027.
Σε πέντε άξονες το κυβερνητικό έργο
Ειδικότερα, η κυβερνητική πολιτική αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε πέντε βασικούς άξονες που είναι οι εξής:
- Αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
- Ενίσχυση σε επίπεδο στρατηγικών συμμαχιών και γεωστρατηγικού αποτυπώματος
- Θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Στο πλαίσιο αυτό κινείται η έκδοση της ΠΝΠ για τη δυναμική στελέχωση του ΕΚΑΒ
- Βελτιστοποίηση των διαδικασιών με σκοπό την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
- Ψηφιοποίηση του Κράτους
Διαβάστε σχετικά:
«Πρεμιέρα» την Πέμπτη με προγραμματικές δηλώσεις: Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης
Bloomberg: Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποτελέσει η κρίση παρελθόν
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός είχε φανερώσει ήδη από την Τρίτη (04/07) τις προθέσεις του με γνώμονα την Οικονομία αλλά και την Κοινωνία, προαναγγέλλοντας πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου, αλλά κυρίως τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιβλητική πλειοψηφία για να παραδώσει τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα στην ιστορία». Με τη φράση αυτή το Bloomberg ορίζει τον βασικό στόχο του πρωθυπουργού σε ένα follow up άρθρο μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στο μέσο.
"We need to keep up this pace"
— Bloomberg (@business) July 5, 2023
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis is speeding up reform at the start of his second term in office, he tells @flacqua, as he outlines his plans to "send a positive signal to markets" https://t.co/YAja4e41j3 pic.twitter.com/ujxLb3sVmH
Το άρθρο θυμίζει πως σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους. Όπως σχολιάζει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ανήκει ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και η έξοδος από αυτή θα ήταν «μία συμβολική στιγμή, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται».
Σε συνέντευξή του στη Francine Lacqua του Bloomberg Television, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μια σειρά από σχέδια και στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που στοχεύουν στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας.
Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 50%.
«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνει το Bloomberg, κέρδισε ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.«Είμαι χαρούμενος επειδή, ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό» ανέφερε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.
«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε ο ίδιος.
Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τη χώρα. Οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί σε ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, με αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται πλέον από τις αγορές φθηνότερα από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τους οίκους αξιολόγησης.
«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια».
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. «Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση», είπε.
Η μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να καταστεί hot επενδυτικός προορισμός
Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα πολύ θετικό momentum για την κυβέρνηση, το οποίο αποκρυσταλλώνεται στα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία.
«Την επόμενη διετία ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία εφόσον γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, προσελκύσουμε επενδύσεις, αυξήσουμε την παραγωγικότητα και εντείνουμε την όλη προσπάθεια. Εάν πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%, τότε, ναι, είναι εφικτή η αύξηση κατά 25% των μισθών στην τετραετία», εξήγησε ο κ. Βέττας, απαριθμώντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επιτευχθεί το καλό σενάριο.
Η ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και οι προκλήσεις αποτυπώνονται στις συγκρατημένες προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη το 2023. «Βλέπει» για φέτος αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4%, με μοχλό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές - τουρισμό αλλά και έναν επίμονο δομικό πληθωρισμό. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 4%, οι εξαγωγές (τουρισμός) κατά 4,5%, οι εισαγωγές κατά 3,3%, η ανεργία διαμορφώνεται στο 11% και ο πληθωρισμός θα επιμείνει στο 4,3%.
Διαβάστε αναλυτικά:
Οικονομία: Η μοναδική ευκαιρία της επόμενης διετίας και οι «παγίδες»