Α. Σκέρτσος για erga.gov.gr: Μειώνουμε τις ανισότητες μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας μας

Α. Σκέρτσος για erga.gov.gr: Μειώνουμε τις ανισότητες μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας μας

«Το αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης όπου η ανάπτυξη της οικονομίας περιοριζόταν κυρίως στην Αττική αφήνοντας πίσω τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας μας ανήκει στο παρελθόν», τονίσει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Επικρατείας με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσω της οποίας κάθε πολίτης της χώρας μας μπορεί πλέον να ελέγχει την πρόοδο όλων των έργων, σημειώνοντας ότι με το εργαλείο αυτό «μειώνουμε τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας μας».

Σύμφωνα με το Άκη Σκέρτσο με το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο «σπάμε τα στεγανά που υπήρχαν έως το 2019 μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων χρηματοδότησης αλλά και φορέων υλοποίησης, και περνάμε σε μια νέα φάση επιτελικού στρατηγικού σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, «κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη δική της περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης ώστε να αποτελεί διακριτό πολύ προσέλκυσης επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας» και επισημαίνει ως προς τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προς όφελος των πολιτών ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει «ότι μπορούμε να φέρουμε αλλά και να απορροφήσουμε προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν διατεθεί ιστορικά στη χώρα μας από την ένταξη της στην ΕΕ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

«Το αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης όπου η ανάπτυξη της οικονομίας περιοριζόταν κυρίως στην Αττική αφήνοντας πίσω τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας μας ανήκει στο παρελθόν. Μαζί με το στόχο της εθνικής σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και τον στόχο της εσωτερικής σύγκλισης που θα μειώσει τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας μας.

Χθες από τα Χανιά παρουσιάσαμε με τον Θανάση Κοντογεώργη και την Εύη Δραμαλιώτη ένα αυτονόητο αλλά ταυτόχρονα καινοτόμο -για τα ελληνικά δεδομένα- ψηφιακό εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας, την πλατφόρμα https://erga.gov.gr. Μέσω αυτής, κάθε πολίτης της χώρας μας μπορεί πλέον να ελέγχει την πρόοδο όλων των έργων -με προϋπολογισμό από 1 εκ. Ευρώ και άνω- που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στο δήμο, το νομό ή την περιφέρειά του.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει όλα τα έργα, περισσότερα από 6.000, που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από κάθε πηγή χρηματοδότησης (Ταμείο Ανάκαμψης-ΕΣΠΑ-Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης-Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων-Πρόγραμμα Τρίτσης), αλλά και με εθνικών και ιδιωτικών πόρων (εργα Σδιτ, παραχωρήσεις κοκ).
Σπάμε έτσι τα στεγανά που υπήρχαν έως το 2019 μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων χρηματοδότησης αλλά και φορέων υλοποίησης, και περνάμε σε μια νέα φάση επιτελικού στρατηγικού σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η σημασία αυτής της πλατφόρμας δεν εξυπηρετεί μόνο λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας. Μας δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια «ενιαία γλώσσα» ως προς τα σημερινά σχεδιαζόμενα αλλά και τα μελλοντικά αναγκαία έργα, προτάσσοντας όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια εφικτότητας, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά και προτεραιότητας με βάση τους πραγματικούς δείκτες ανισότητας κάθε περιφέρειας.

Με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη δική της περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης ώστε να αποτελεί διακριτό πολύ προσέλκυσης επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης τα ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης που έχουν συνταχθεί και εφαρμόζονται σε Β. Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία όπως και το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.

Η ψήφος στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής αφορά μεταξύ άλλων και τη μεγιστοποίηση αλλά και βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές των συμπολιτών μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε αλλά και να απορροφήσουμε προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης τους περισσότερους ευρωπαικούς πόρους που έχουν διατεθεί ιστορικά στη χώρα μας από την ένταξη της στην ΕΕ».

 

Διαβάστε Περισσότερα