Διαθέτει διατηρημένο τρίχωμα, κόκαλα, εσωτερικά όργανα, οστά και δόντια έχοντας παραμένει στον πάγο της Σιβηρίας για 44.000 χρόνια. Ο λόγος για ενήλικο αρσενικό λύκο ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 2021, από ντόπιους, σε βάθος περίπου 130 ποδιών δίπλα στον ποταμό Tirekhtyakh στην πιο κρύα περιοχή της Ρωσίας, Γιακουτία, και έκτοτε μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ, όπου υποβάλλεται σε εξέταση.
Πρόκειται δε, για τον παλαιότερο λύκο που έχει υποβληθεί σε αυτοψία και ακόμη και το στομάχι του έχει διατηρηθεί. Αυτό, καθώς, τα αρχαία υπολείμματα που βρέθηκαν στο μόνιμο πάγο είναι από τα πιο πλήρη που έχουν βρεθεί ποτέ επειδή ο πάγος εμποδίζει την αποσύνθεση της οργανικής ύλης, όπως αναφέρουν ειδικοί στην Daily MailOnline. Όσο για την ονομασία «λύκος του Πλειοστόκαινου», έχει να κάνει με τη γεωλογική περίοδος – το Πλειστόκαινο είναι η χρονική περίοδος 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν. Ονομάζεται και Διλούβιο ή Εποχή των Παγετώνων.
Amazingly-preserved ancient wolf with its fearsome teeth intact after 44,000 years is pulled out of Siberian permafrost https://t.co/n8BxoTwLjt pic.twitter.com/wJCG3G5yoh
— Daily Mail Online (@MailOnline) June 21, 2024
«Το στομάχι του παρέμεινε απομονωμένο. Ήταν ένα δραστήριο και μεγάλο αρπακτικό και έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι έτρωγε. «Επιπλέον, το στομάχι του περιέχει τα υπολείμματα αυτού που κατανάλωσε, του θηράματός του», είπε ο Δρ Άλμπερτ Προτοπόποφ, επικεφαλής του Τμήματος Μελέτης Πανίδας Μαμούθ της Ακαδημίας Επιστημών της Γιακουτίας.
Για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας του λύκου οι επιστήμονες προέβησαν σε εξαγωγη ενός προγομφίου - ενός δοντιού. «Ωστόσο, με βάση τη φθορά των δοντιών και την ανάπτυξη της οβελιαίας ακρολοφίας, μπορούμε ήδη να πούμε ότι πρόκειται για ενήλικο αρσενικό», σημείωσε ο Δρ Μαξίμ Τσεπράσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου του Μουσείου Μαμούθ.
Σύγχρονα οφέλη
Έρευνες σαν αυτές που γίνονται στο λύκο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγχρονα οφέλη, όπως ανέφερε ο καθηγητής Artemy Goncharov, επικεφαλής του εργαστηρίου Functional Genomics and Proteomics στο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής.
«Βλέπουμε ότι ζωντανά βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στα ευρήματα απολιθωμάτων ζώων για χιλιετίες, λειτουργώντας ως μάρτυρες εκείνων των αρχαίων χρόνων. Ελπίζουμε σε καλά αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε περαιτέρω πώς ήταν οι αρχαίες μικροβιακές κοινότητες, ποια λειτουργία εκτελούσαν και πόσο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια αντιπροσωπεύονταν στη δομή τους.
Είναι πιθανό να βρεθούν μικροοργανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν στην ιατρική και τη βιοτεχνολογία ως πολλά υποσχόμενοι παραγωγοί βιολογικά δραστικών ουσιών».