Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
Το φως ως ίχνος, η τέχνη ως μαρτυρία

Το φως ως ίχνος, η τέχνη ως μαρτυρία

Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Η ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου μοιάζει να κρατά την ανάσα της. Ένα βλέμμα που αφουγκράζεται τη σιωπή, μια γραφή που δεν βιάζεται να αποκαλυφθεί. Στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 4 Απριλίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, η φλόγα του ζωγράφου γίνεται ένα κάλεσμα – μια προτροπή να σταθούμε, να αφεθούμε, να δούμε.

Πρώτη φορά ο Μποκόρος σχεδιάζει ένα ζωγραφικό αφήγημα ειδικά για την Κρήτη. Παλιότερα αντιπροσωπευτικά έργα του συναντούν νεότερα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, σε διάλογο με το θρησκευτικό βάθος της Ενετικής Βασιλικής. Από την «Παραβολή της ελιάς», όπου το λάδι γίνεται φλόγα, στην «Προσφορά», όπου άρτος, κρασί και λάδι συγκροτούν μια ύλη ιερή.

Χρήστος Μποκόρος, «Παξιμάδια, ελιές και ποτήρια κρασιού», λάδι σε πανί και ξύλο, 50x50 εκ.

Από το «Αδιάβαστο δάσος», όπου η σκιά του ανθρώπου φωτίζεται μέσα από την ίδια της τη φωτιά, στα «Στοιχειώδη», με τη χαραμάδα που χαράζει το σκοτάδι και το φως που διαπερνά την ύλη. Και τέλος, τα κεράκια, αγιοκέρια, οι ανεξάντλητες φλόγες που πάλλονται στο ημίφως. Η διαδρομή του Μποκόρου είναι μια συνεχής αναμέτρηση με το φως, όχι ως απλή αποτύπωση αλλά ως αναζήτηση νοήματος.

Χρήστος Μποκόρος, «Φως σε σκουριασμένο κουτί», λάδι και σίδερο σε πανί και ξύλο, 60x60 εκ.

Ο μνημειακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου δεν λειτουργεί ως σκηνικό αλλά ως ενεργό κύτταρο μνήμης, με παράθυρα – κόγχες και ίχνη σκαμμένα από τους τάφους της δουκικής οικογένειας. Μια διαρκής αναζήτηση του φωτός – σωματικού και πνευματικού, εφήμερου και άυλου. «Η έκθεση αυτή δεν περιορίζεται στο αισθητικό πεδίο, αλλά διεκδικεί μια συμβολή στη νοηματοδότηση του κόσμου» πιστεύει ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, συστήνοντάς μας όχι μόνο τα έργα, αλλά και τον συλλογισμό πίσω από αυτά. Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η έννοια της κοινότητας δεν είναι απλώς ένα θεωρητικό σχήμα· γίνεται εμπειρία, μια πορεία μύησης μέσα από τη ζωγραφική πράξη.

Μια φωτεινή χαρακιά του Μποκόρου – μνημειακή σε μέγεθος (270x260 εκ.) και ζωγραφισμένη ειδικά για τη Βασιλική - διαπερνά το ιερό, υπενθυμίζοντας την αδυναμία του ανθρώπου να εγκλωβίσει το φως. Αν στο κερί ο καλλιτέχνης κατέκτησε τη στιγμή ως αρχέτυπο, εδώ επιστρέφει στο ερώτημα που τον βασανίζει: «Τι είναι το φως; Είναι απλώς τόνοι και αποχρώσεις; Ένα τέχνασμα για να αποδοθεί ο κόσμος; Ή μήπως μια ανάγκη υπέρτερη, ένας προσανατολισμός;» αναρωτιέται ο ζωγράφος. 

Έργα του Χρήστου Μποκόρου. Απο αριστερά: «Πέρασμα στο φως» (φωτογραφία, 100x100 εκ.), «…και το φως εισβάλλει» (λάδι σε λινό και ξύλο, 270x260 εκ.)

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η έκθεση θα αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη: «Ο Μποκόρος δημιουργεί μια διαδρομή φωτός, μεταμορφώνοντας τη Βασιλική σε ενεργό συνομιλητή». Σε αυτήν την πορεία πρωταγωνιστής στο μνημείο είναι το φως. Τον φωτισμό επιμελήθηκε μια άλλη μαστόρισσα, η Ελευθερία Ντεκώ που με ιδιαίτερη φροντίδα φωταγωγεί μια κούνια ως μετέωρο κάθισμα, μια εγκατάσταση μέσα στην έκθεση που αποτελεί το δικό της ξεχωριστό πέρασμα.

Χρήστος Μποκόρος, «Κίτρινο», λάδι σε λινό και ξύλο, 144,5x145,5 εκ.

Αν το φως αναδεικνύει την ύλη, είναι γιατί πρώτα το ίδιο επιβάλλεται στην απουσία της. Το σκοτάδι δεν είναι το αντίθετο, αλλά η προϋπόθεσή του. Όπως η τέχνη δεν υπάρχει για να καθησυχάζει, αλλά για να ανακινεί, να υπενθυμίζει ότι κάθε εικόνα, κάθε λέξη, κάθε χειρονομία είναι, στην πιο καθαρή της μορφή, μια αντίσταση στη φθορά.

Χρήστος Μποκόρος, «Έναστρος ουρανός», λάδι σε λινό και ξύλο, 145x144 εκ.

Χρήστος Μποκόρος «Πέρασμα στο Φως» Ηράκλειο, Κρήτη. Διάρκεια ως 31 Μαΐου. 

Κεντρική φωτ.: Τμήμα από το έργο «…και το φως εισβάλλει» (λάδι σε λινό και ξύλο, 270x260 εκ.) του Χρήστου Μποκόρου

Διαβάστε σχετικά για τη ζωγραφική του Χρ. Μποκόρου: Το μέγα παράδοξο της Τέχνης