Ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων δρομολογείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο την άρση μια σειράς στρεβλώσεων στα ακίνητα. Με πέντε παρεμβάσεις «κλειδί» προωθούνται ενέργειες για την απλοποίηση των διαδικασιών στις διαδικασίες ελέγχου του κλάδου των ακινήτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων.
Μια εκ των πιο σημαντικών παρεμβάσεων αποτελεί το μητρώο ακινήτων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα. Πρακτικά, πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα μητρώα που διατηρούν οι κρατικοί φορείς: ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, ΔΕΔΔΗΕ, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αν υπάρχουν εκκρεμείς αγωγές, πολεοδομικές άδειες από το ΤΕΕ. Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» για τον κλάδο των ακινήτων είναι τα «φέσια» στους ιδιοκτήτες.
Σήμερα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβούν σε μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία για να τους καταβληθούν τα χρωστούμενα ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο η διαταγή για την πληρωμή των χρωστούμενων ενοικίων να φύγει από τη δικαιοδοσία των δικαστών (ειρηνοδίκη ή δικαστή μονομελούς πρωτοδικείου) και να εκδίδεται και μέσω των δικηγόρων.
Υπενθυμίζεται ότι, οι αυξήσεις των ενοικίων τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αύξηση του φαινομένου των «απλήρωτων ενοικίων». Σύμφωνα με έρευνα της Kappa Research για την ΠΟΜΙΔΑ, σχεδόν το 86% των ιδιοκτητών προχώρησε την τελευταία τριετία σε αυξήσεις κοντά στο 20%. Την ίδια ώρα όμως, με βάση τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των ιδιοκτητών που υφίστανται καθυστέρηση στην πληρωμή του ενοικίου κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου.
Σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες 1 στους 5 ενοικιαστές (21%) δεν πληρώνει στην ώρα του, ενώ το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους επαγγελματικούς χώρους 31%. Μάλιστα, το 1%-6% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι ο ενοικιαστής δεν πληρώνει καθόλου. Στην κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση για τις ιδιόχειρες διαθήκες. Το επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις επισφάλειες στον τομέα αυτό, προβλέποντας ενδεχομένως τη δυνατότητα σύνταξης ψηφιακής διαθήκης.
Εν τω μεταξύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έρχεται πλατφόρμα για μεταβολές στα τετραγωνικά γεωτεμαχίων, και το επόμενο τρίμηνο η αυτόματη προσημείωση με αξιοποίηση του μητρώου δικηγόρων – δικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ίδιο θα γίνει και για τις εξαλείψεις και για όσα βάρη έχουν εγγραφεί στα υποθηκοφυλακεία. Ως το τέλος του 2025, 600 εκατ. ψηφιοποιημένες σελίδες θα είναι διαθέσιμες σε δικηγόρους για να κάνουν έρευνα τίτλων από τους υπολογιστές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δρομολογήσει παρέμβαση και για το θέμα των κτηματικών διαφορών, εφαρμόζοντας πιλοτικά τον ηλεκτρονικό φάκελο για κτηματικές διαφορές. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο αποτελεσματική και ταχεία η διευθέτηση των διαφορών και αναγκαστικής.