Απόφαση ΣτΕ: Πώς αλλάζει το σκηνικό στις οικοδομές και γιατί δημιουργούνται ακίνητα δύο ταχυτήτων
Eurokinissi
Eurokinissi
M. Μπελιμπασάκης

Απόφαση ΣτΕ: Πώς αλλάζει το σκηνικό στις οικοδομές και γιατί δημιουργούνται ακίνητα δύο ταχυτήτων

«Φωτιές» άναψε στον τεχνικό κόσμο και γενικότερα στην κτηματαγορά η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικά τα «μπόνους» στους συντελεστές δόμησης. Ο γενικός γραμματέας του περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και πολιτικός μηχανικός, Μανώλης Μπελιμπασάκης, μιλά στο Liberal.gr για τις… «παρενέργειες» που θα έχει η απόφαση του ΣτΕ, η οποία «ευτυχώς δεν έχει αναδρομική ισχύ».

Ο κ. Μπελιμπασάκης κάνει λόγο για «κτίρια δύο ταχυτήτων», ενώ θεωρεί βέβαιο πως θα υπάρξει «αστάθεια και ανασφάλεια στον τεχνικό κόσμο και γενικότερα στην κτηματαγορά». Και αναμένει - όπως και όλοι εμπλεκόμενοι φορείς - την καθαρογραφή της απόφασης για τον ΝΟΚ (σ.σ. καθώς έχει στα χέρια του μόνο την ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, Μ. Πικραμμένου), προκειμένου να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα ζητήματα. Επίσης, περιμένει και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση.

Συνέντευξη στην Δέσποινα Ιωαννίδου

Κύριε Μπελιμπασάκη, ποιους αφορά η απόφαση του ΣτΕ για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό;

Καταρχάς, ευτυχώς η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ, που ήταν βασικό ζητούμενο σε περίπτωση που η κρίση του ΣτΕ ήταν αρνητική στη θέση την οποία διατύπωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο πρόεδρός του, Γ. Στασινός, κατά την παρέμβασή του υπέρ των κινήτρων του ΝΟΚ στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Με τη θέση αυτή συνταχθήκαμε και εμείς ως περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας υιοθετήσει τις προβλέψεις που είχε ο ΝΟΚ, δηλαδή ο νόμος 4067/12, ο οποίος ήδη εφαρμόζεται στην πολεοδομική και κατασκευαστική πρακτική εδώ και 12 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Πικραμμένου, η απόφαση θα αφορά μόνο καινούργιες άδειες, δηλαδή οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από δω και πέρα και όχι όσες αφορούν οικοδομήματα των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες βάσει των νομίμως εκδιδομένων οικοδομικών αδειών.

Αν έχει εκδοθεί η άδεια και δεν έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, τι γίνεται;

Ακυρώνονται, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δικαστήριο έκρινε ότι «τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση». Και αυτό είναι σχετικό. Τι σημαίνει, δηλαδή, για μια οικοδομή που πήρε με τα μπόνους άδεια για μισό μέτρο παραπάνω ή για ένα μέτρο ύψος παραπάνω και έχει σκάψει μόνο τα θεμέλια; Θεωρείται πως ξεκίνησαν οι εργασίες ή όχι. Τι σημαίνει το «…αποδεδειγμένα αρχίσει». Περιμένουμε διευκρινίσεις.

Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση του ΣτΕ;

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός είχε κάποιες ευεργετικές διατάξεις, καθώς με συγκεκριμένα άρθρα έδινε τα λεγόμενα «μπόνους» όσον αφορά στη δόμηση νέων οικοδομημάτων, εφόσον πληρούσαν σωρευτικά κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, έδινε μπόνους στα τετραγωνικά, αλλά και στο ύψος των κτιρίων που όμως υιοθετούσαν κάποιες βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται στην πολεοδομική νομοθεσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή τάση να δίνονται κίνητρα για υψηλότερα κτίρια, ταυτοχρόνως, όμως, με την απόδοση κοινοχρήστων χώρων στις πόλεις και στους πολίτες.

Με βάση τη σημερινή απόφαση, αυτή η διαδικασία, όσον αφορά τα συνδυαστικά μπόνους που έδινε ο ΝΟΚ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καταργούνται. Παύουν να ισχύουν. Οπότε, πλέον δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται σε νέα οικοδομήματα.

Πώς επηρεάζει αυτή η απόφαση την κατασκευαστική αγορά;

Καταρχάς δημιουργεί μια γενικότερη αστάθεια και κτίρια δύο ταχυτήτων, προκαλώντας ανασφάλεια στον τεχνικό κόσμο και ευρύτερα στην κτηματαγορά. Από τη μια είναι οι δεκάδες χιλιάδες οικοδομικές άδειες και αντιστοίχως τα χιλιάδες κτίρια, τα οποία κατασκευάστηκαν βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ από το 2012 έως σήμερα και από την άλλη, τα κτίρια που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται από την ημέρα της επίσημης καθαρογραφής της απόφασης και μεταγενέστερα.

Τώρα, αναμένουμε τις αναγκαστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις όσον αφορά το «σώμα» του κειμένου και τις διατάξεις του ΝΟΚ από εδώ και πέρα.

Θα υπάρξει δηλαδή κάποιο… λίφτινγκ στον ΝΟΚ; Και τι θα σημάνει μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδος έως ότου ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Το πάγωμα των νέων οικοδομικών αδειών είναι μονόδρομος;

Θεωρώ πως θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτό θα σημάνει μια ανασφάλεια δικαίου για όλους τους εμπλεκόμενους στην κατασκευαστική αλυσίδα και μια παρατεταμένη περίοδο εμπλοκής για την κτηματαγορά.

Δηλαδή, σταματούν τα πάντα έως ότου υπάρξουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις;

Όχι. Όσοι θέλουν να εκδώσουν άδεια, στην οποία δεν θα εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, θα το πράξουν. Θα χτίσουν δηλαδή ένα συμβατικό οικοδόμημα χωρίς να εφαρμόζουν τα κίνητρα του ΝΟΚ τα οποία, θυμίζω, πως θεσπίστηκαν για λόγους ενεργειακούς και βιοκλιματικούς και για την κατασκευή λιγότερο ενεργοβόρων κατοικιών.

Όμως, όσοι ελπίζουν σε κάποια ευεργετήματα, μέσω των πρωτοβουλιών που θα λάβει το υπουργείο, θα περιμένουν, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πώς θα γίνει αυτό, πότε και με ποια διαδικασία.

Επειδή, όπως είπατε, δημιουργούνται κτίρια δύο ταχυτήτων, θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές από τους θιγόμενους;

Δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα όσον αφορά τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, Αυτό πάντως που διαφαίνεται πως θα υπάρξει - και ήδη υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν αναμενόταν η απόφαση - μείωση των οικοδομικών αδειών και του όγκου και των συνολικών τετραγωνικών μέτρων που κατασκευάστηκαν στη χώρα. Υπήρξε μια γενικότερη αστάθεια όσον αφορά στην ευρύτερη κτηματαγορά.

Υπήρξε δηλαδή ήδη πάγωμα στον κλάδο των κατασκευών;

Φυσικά και ως προς τον αριθμό των αδειών και ως προς τα τετραγωνικά σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω πως οι οικοδομικοί κανονισμοί δεν αναθεωρούνται σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα - ο προηγούμενος ΓΟΚ ίσχυε από το 1985 - διότι είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας νομοπαρασκευαστικής προσπάθειας, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες. Επίσης, όλος ο τεχνικός κόσμος συμμετέχει σε μια ευρύτατη διαβούλευση. Εφαρμόζονται δε για κάποια χρόνια προκειμένου να εξελιχθούν και να διαφανεί το αποτύπωμα της δόμησης βάσει του συγκεκριμένου κανονισμού.

Τελικά, δικαιώνονται οι δήμοι οι οποίοι προσέφυγαν;

Ναι, δικαιώνονται ο δήμοι, οι οποίοι είχαν προφανώς το δικαίωμα να προσφύγουν. Από εκεί και πέρα, η μετέπειτα πορεία της κτηματαγοράς, της οικοδομικής δραστηριότητας και των πολεοδομικών εξελίξεων θα δείξει εάν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι...

*Μανώλης Μπελιμπασάκης, γενικός γραμματέας του περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και πολιτικός μηχανικός