Η απόφαση του ΣτΕ λυτρώνει τον κατασκευαστικό κόσμο και τους πολίτες του δήμου μας
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Β. Ξυπολυτάς

Η απόφαση του ΣτΕ λυτρώνει τον κατασκευαστικό κόσμο και τους πολίτες του δήμου μας

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική την πλειοψηφία των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), οι οποίες επιφέρουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτιρίων, σχολιάζει στο Liberal, ο δήμαρχος Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης, Βασίλης Ξυπολυτάς.

Ο κ. Ξυπολυτάς κάνει λόγο για «δικαίωση της αυτοδιοίκησης και του δήμου» από την εν λόγω απόφαση, τονίζοντας πως «επαναφέρει τη συνταγματική νομιμότητα και επιλύει ένα ζήτημα που κρατούσε σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και δημότες της πόλης», που την έβλεπαν να «καταστρέφεται» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σημειώνεται ότι ο δήμος Κηφισιάς ήταν από τους πρώτους που αντέδρασε στα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο αντιτέθηκε στο νόμο, ο δήμαρχος τονίζει πως «Δεν μπορεί ένας οικοδομικός κανονισμός να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά για όλες τις πόλεις της χώρας».

Εξηγώντας πώς με την εν λόγω απόφαση προστατεύεται η περιοχή, περιγράφει κάποια «βασικά χαρακτηριστικά» που -όπως λέει- έχει ο δήμος και τα οποία δε βρίσκει κανείς σε άλλες περιοχές. Το πρώτο είναι πως ο δήμος Κηφισιάς είναι ένας πράσινος δήμος, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα δεντροφύτευσης. Το δεύτερο είναι ο χαμηλός συντελεστής δόμησης και το τρίτο πως έχει περιοχές, οι οποίες προστατεύονται με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα, ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Κλείνοντας, ο κ. Ξυπολυτάς υπογραμμίζει πως «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι κεραίας, για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης».

Συνέντευξη στη Σπυριδούλα Σκούρα

Κύριε Ξυπολυτά, εκφράσατε την ικανοποίησή σας για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικά τα «μπόνους» στους συντελεστές δόμησης του ΝΟΚ και κάνατε λόγο για επαναφορά της συνταγματικής νομιμότητας. Για ποιο λόγο;

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει καταρχήν την αυτοδιοίκηση και τον δήμο της Κηφισιάς που ήταν μεταξύ των πρωτεργατών της αντίδρασης αναφορικά με τα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ. Προφανώς, επαναφέρει τη συνταγματική νομιμότητα και επιλύει στην ουσία οριστικά ένα ζήτημα που κρατούσε σε ομηρία και καθεστώς ανασφάλειας δικαίου τους δήμους, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά κυρίως τους δημότες μας που έβλεπαν να καταστρέφονται οι πόλεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια από εκατοντάδες οικοδομές, οι οποίες υπερείχαν τόσο σε ύψος, όσο και σε πλάτος, την πολεοδομική εικόνα και φύση των περιοχών.

Γιατί αντιτεθήκατε στο νόμο;

Δεν μπορεί ένας οικοδομικός κανονισμός να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά για όλες τις πόλεις της χώρας. Αλλιώς πρέπει και μπορεί να χρηστεί και άλλες ανάγκες έχει ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Πειραιά, ο δήμος Περιστερίου και άλλες ανάγκες και πολεοδομικά χαρακτηριστικά έχουν περιαστικές πόλεις, όπως αυτές που έχουν αντιδράσει και ειδικότερα ο δήμος της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, όπου φυλάσσεται τα τελευταία 50 χρόνια από ειδικά Προεδρικά Διατάγματα προστασίας παραδοσιακών οικισμών, όπου με υπουργικές αποφάσεις ο ΝΟΚ κατίσχυσε αυτών, αλλοιώνοντας την εικόνα της πόλης της Κηφισιάς και του Καστριού και της Νέας Ερυθραίας, το΄21, το ΄22 και το ΄23.

Γιατί με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ προστατεύεται η οικοδομική περιοχή;

Ο δήμος Κηφισιάς-Ερυθραίας και Εκάλης έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία δε βρίσκονται σε όλες τις πόλεις και όλους τους δήμους της χώρας. Καταρχήν, πρόκειται για έναν πράσινο δήμο, ο οποίος είναι κατάφυτος και με τη μεγαλύτερη πυκνότητα δεντροφύτευσης. Όταν λοιπόν στο ΝΟΚ και συγκεκριμένα στο άρθρο 17 δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης 100% του οικοπέδου για τη δημιουργία υπογείων, σημαίνει ότι κόβεται το 100% των δέντρων και της υψηλής βλάστησης στις οικοδομές, οι οποίες χτίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, ο ΝΟΚ προέβλεπε ότι πάνω από την πλάκα οικοδομής, που ήδη έχει χτιστεί 100%, μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 40 εκατοστά χώμα. Αν συμπεριλάβουμε και τα αποστατικά που βάζουν πάνω την πλάκα της οικοδομής, περισσεύουν 20 εκατοστά. Στα 20 και 40 εκατοστά, δεν μπορεί να φυτευτεί υψηλή βλάστηση. Έρχεται λοιπόν ένας οικοδομικός κανονισμός που υποτίθεται ότι προστατεύει το περιβάλλον, κόβεις σε ένα οικόπεδο 30 με 40 δέντρα ηλικίας άνω των 50 ετών και σε αντάλλαγμα τοποθετείς θάμνους, χαμηλή βλάστηση, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί κάτω από οποιαδήποτε λογική.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του δήμου Κηφισιάς-Ερυθραίας-Εκάλης είναι η χαμηλή δόμηση, που στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης της Κηφισιάς, οι συντελεστές δόμησης ήταν 0,4 και 0,6. Όταν ξεφύτρωσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι να αντιδράσει ο δήμος Κηφισιάς, αρχές του χρόνου, κτίρια με δύο και τρεις ορόφους παραπάνω, αλλάζει το χαρακτηριστικό μίας χαμηλά δομημένης, ευρωπαϊκού τύπου, αστικής περιοχής.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμος Κηφισιάς-Ερυθραίας και Εκάλης έχει περιοχές, οι οποίες προστατεύονται με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα, ως παραδοσιακοί οικισμοί. Ο ΝΟΚ και με υπουργική απόφαση του κ.Ταγαρά κατίσχυσε των προεδρικών διαταγμάτων -πράγμα που κατέπεσε φυσικά στην  πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ- και εντός παραδοσιακών οικισμών κατασκευάστηκαν ακίνητα τα οποία είναι εκτός των χαρακτηριστικών μιας παραδοσιακής πόλεως, οι οποίες έχουν διατηρητέα). Σημειώνεται ότι η πόλη της Κηφισιάς μαζί με την Πλάκα της Αθήνας, είναι οι δύο περιοχές της χώρας μας με τα περισσότερα διατηρητέα.

Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας από εδώ και πέρα και σε τυχόν αντιδράσεις που θα υπάρξουν;

Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι κεραίας, για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης. Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να λυτρώσει τόσο τον κατασκευαστικό τομέα, όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους πολίτες των πόλεων που έβλεπαν την αλλαγή της μορφολογίας της πόλης, αλλά και τις δημοτικές μας Αρχές. Οφείλουμε άπαντες, ασχέτως από ποια πλευρά στεκόμαστε, να σεβαστούμε τη δικαστική απόφαση και με βάση αυτή από εδώ και πέρα να οικοδομήσουμε τις πόλεις μας στο μέλλον.