Factiverse: Η νορβηγική startup στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης μέσω AI
Shutterstock
Shutterstock

Factiverse: Η νορβηγική startup στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης μέσω AI

Η Factiverse, μια startup εταιρεία που συμμετείχε στο TechCrunch Disrupt Battlefield 200, τον Οκτώβριο του 2024, προετοιμάζεται να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Και υπάρχει λόγος.

Σύμφωνα με την TechCrunch, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ, ένα γεγονός κατέστη σαφές: η παραπληροφόρηση πολλαπλασιάστηκε στο διαδίκτυο με εκπληκτικό ρυθμό, διαμορφώνοντας τις απόψεις των Αμερικανών. Και η Τεχνητή Νοημοσύνη - με την ικανότητά της να παράγει deepfakes, δηλαδή fake news σε δευτερόλεπτα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η εταιρεία, η οποία κέρδισε το καλύτερο pitch στην κατηγορία Security, Privacy, and Social Networking, έχει αναπτύξει ένα business-to-business εργαλείο που παρέχει live fact-checking κειμένου, βίντεο και ήχου. Το σκεπτικό της είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ώρες έρευνας και να μειώσουν κάθε κίνδυνο παραπληροφόρησης ή νομικής ευθύνης.

Η νορβηγική startup, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, έχει συγκεντρώσει περίπου 1,45 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια από την έναρξη λειτουργίας της το 2020.

Ωστόσο, έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται τόσο με μέσα ενημέρωσης όσο και με χρηματοοικονομικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Νορβηγίας, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο και συνιδρύτρια της Factiverse, Μαρία Αμέλι.

Η Factiverse παρείχε ακόμη και ζωντανό έλεγχο των γεγονότων στις αμερικανικές προεδρικές συζητήσεις που χρησιμοποιήθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Αμέλι, το μοντέλο της Factiverse εκπαιδεύεται σε υψηλής ποιότητας και επιμελημένα δεδομένα από αξιόπιστες πηγές και ελεγκτές γεγονότων σε όλο τον κόσμο και όχι σε πρόχειρα δεδομένα, στα οποία εκπαιδεύεται η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

«Εκπαιδεύουμε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μας να σκέφτεται διαισθητικά, όπως κάποιος που έχει μεγάλη εμπειρία στην έρευνα», δήλωσε η Αμέλι.

Το μοντέλο, το οποίο βασίζεται στη μηχανική μάθηση και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, είναι σε θέση να εντοπίζει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο - από μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing, έως μηχανές αναζήτησης Τεχνητής Νοημοσύνης όπως η You.com και ακαδημαϊκές εργασίες.

Μέχρι σήμερα, η Factiverse λέει ότι ξεπερνά τα μοντέλα AI GPT-4, Mistral 7-b και GPT-3 ως προς την  ικανότητά της να εντοπίζει δεδομένα που αξίζουν να ελεγχθούν με βάση τα γεγονότα σε 114 γλώσσες. Το μοντέλο της εταιρείας υπερτερεί επίσης των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM), σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της ειλικρίνειας ενός ισχυρισμού.