Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχεδιάζει να ζητήσει από το δικαστικό σώμα, να αναγκάσει την Google να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης, Chrome, για να καταργήσει το μονοπώλιο που έχει στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, σε μια σημαντική παρέμβαση εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.Σ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) κατέθεσε, τον Οκτώβριο του 2024, δικαστικά έγγραφα λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «διαρθρωτικών μέτρων» για να εμποδίσει την Google να χρησιμοποιεί ορισμένα προϊόντα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής The Guardian, που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, το DoJ θέλει να πιέσει την Google, η οποία ανήκει στην Alphabet, να πουλήσει το Chrome και αναμένεται να ζητήσει επίσης νέα μέτρα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και το λειτουργικό της σύστημα της Android.
Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, μαζί με ορισμένες πολιτείες που έχουν ενταχθεί στην υπόθεση κατά της εταιρείας της Silicon Valley, σχεδιάζουν επίσης να συστήσουν στον δικαστή Αμίτ Μέτα, να επιβάλει απαιτήσεις αδειοδότησης δεδομένων.
Η Google έχει δηλώσει ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε υπόθεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και είπε ότι οι προτάσεις σηματοδοτούν μια «υπέρβαση» της κυβέρνησης που θα βλάψει τους καταναλωτές.
Εάν ο Μέτα αποδεχθεί τις προτάσεις, θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν δραστικά την παγκόσμια αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, της οποίας η Google ελέγχει το 90%, καθώς και τον αναπτυσσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η δράση κατά της Google στις ΗΠΑ, ακολουθεί τη δικαστική απόφαση του Αυγούστου υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια για τη δημιουργία παράνομου μονοπωλίου.
Η κατάθεση του DoJ τον Οκτώβριο ανέφερε, ότι η συμπεριφορά της Google είχε ως αποτέλεσμα «ολέθριες βλάβες» στους χρήστες και ότι η σημασία της αποκατάστασης του ανταγωνισμού σε μια αγορά που ήταν «απαραίτητη», δεν μπορεί να υπερτιμηθεί.
Η Λι-Ανν Μαλχόλαντ, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης συνέχισε να προωθεί μια «ριζοσπαστική ατζέντα που υπερβαίνει κατά πολύ τα νομικά ζητήματα σε αυτή την υπόθεση».
«Το να βάλει η κυβέρνηση το χέρι της στη ζυγαριά με αυτούς τους τρόπους θα βλάψει τους καταναλωτές, τους προγραμματιστές και την αμερικανική τεχνολογική ηγεσία, ακριβώς τη στιγμή που αυτή είναι περισσότερο απαραίτητη».
Η υπόθεση αυτή, μοιάζει με την επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης να διαλύσει τη Microsoft τη δεκαετία του 1990, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την κυριαρχία της στην αγορά λογισμικού.
Το 2000, ένας δικαστής αποφάνθηκε υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης και δήλωσε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να χωριστεί στα δύο. Παρόλα αυτά, αυτό προσβλήθηκε επιτυχώς από τη Microsoft, ένα χρόνο αργότερα, και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τελικά την υπόθεσή του.
Έτσι και η Google πρέπει να υποβάλει τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα ως απάντηση στο DoJ έως τις 20 Δεκεμβρίου.